27 / 04 / 2024

İSKİ rekreasyon alanı nedir?

İSKİ rekreasyon alanı nedir?

Rekreasyon alanı, sosyal ve kültürel altyapı alanları kapsamında piknik ve eğlence alanlara deniyor. Peki, İSKİ rekreasyon alanı nedir? İSKİ mutlak koruma alanları nelerdir? İşte yasal esaslar bu haberde...



İSKİ rekreasyon alanı nedir?

Rekreasyon alanı, sosyal ve kültürel altyapı alanları kapsamında piknik ve eğlence alanlara deniyor. İSKİ rekreasyon alanı ise İSKİ'ye ait olan rekreasyon alanları olarak karşımıza çıkıyor.


16.10.2009 tarihli ve 1990 sayılı karara göre, İstanbul Çekmeköy-Merkez  Mah., 2 pafta, 76 parselde Rekreasyon Alanları ile ilgili olarak "Kentin açık ve yeşil alan ihtiyacı başta olmak üzere kent içerisinde ve çevresinde günübirlik kullanıma yönelik ve imar plan kararı ile belirlenmiş günübirlik tesis alanları, gezi alanları, yürüyüş; koşu, bisiklet, atıcılık gibi açık havada yapılabilen spor faaliyetleri, yüzme, tenis, binicilik tesisleri, seyir terasları, rekreasyon alanları, piknik alanları, kamp alanları, oyun eğlence parkları, çocuk oyun alanları, botanik bahçesi, hayvanat bahçesi, lokanta ve kafeteryalar, sergi ve panayır alanları gibi konut ve konaklama harici fonksiyonlar yer alacaktır. 


Bölgenin doğal ve peyzaj nitelikleri korunacak şekilde yapılanma şartı max.KAKS:0.05, Hmax:6.50 m.'yi geçmemek üzere tanzim edilecektir. 


Avan projeye göre uygulama yapmaya belediyesi yetkilidir. İSKİ Rekreasyon alanlarında uygulama şeklini belirlemeye İSKİ yetkilidir." şeklinde plan notları bulunmaktadır.


Mutlak Koruma Alanı (0-300 m.): 

İçme ve kullanma suyu temin edilen ve edilecek olan suni ve tabii göller etrafında en yüksek su seviyesinde, su ile karanın meydana getirdiği çizgiden itibaren yatay 300 metre genişliğindeki kara alanıdır. Bahse konu alanın, havza sınırını aşması halinde mutlak koruma alanı havza sınırında son bulur.


Kısa Mesafeli Koruma Alanı (300.-1000 m.): 

Mutlak koruma alanı üst sınırından itibaren yatay 700 metre genişliğindeki kara alanıdır. Bahse konu alanın, havza sınırını aşması halinde kısa mesafeli koruma alanı havza sınırında son bulur.


Orta Mesafeli Koruma Alanı (1000-2000 m.): 

Kısa mesafeli koruma alanı üst sınırından itibaren yatay 1000 metre genişliğindeki kara alanıdır. Bahse konu alanın, havza sınırını aşması halinde orta mesafeli koruma alanı havza sınırında son bulur.


Uzun Mesafeli Koruma Alanı (2000-havza sınırı): 

Orta mesafeli koruma alanının üst sınırından başlamak üzere su toplama havzasının nihayetine kadar uzanan bütün kara alanıdır. 


İski İçmesuyu Havzaları Yönetmeliği!


Geri Dön