27 / 12 / 2024

İSKİD binalarda mavi bayrak uygulamasını başlatacak!

İSKİD binalarda mavi bayrak uygulamasını başlatacak!

Nefes alan binaların önemine dikkat çeken İSKİD, binalara da tıpkı plajlarda olduğu gibi ‘mavi bayrak’ uygulamasını öneriyor. İSKİD, hava kalitesi iyi olan binalarda bu uygulamayı başlatmayı hedefliyor.



İKLİMLENDİRME  Soğutma Klima imalatçıları Derneği (İSKİD), ‘nefes alan binalar’ın önemine dikkat çekmek ve hasta bina sendromunun önüne geçebilmek için bütünleşik tasarıma dikkat çekti. Binalardaki hava kalitesinin önemine değinen İSKİD, plajlardaki ‘mavi bayrak’ uygulamasının binalar için de uygulanmasını öneriyor.


Nefes alan binalar


İSKİD, ‘Mimari Tasarımda İklimlendirme Konferansı’nın dördüncüsünü 13 Ekim Salı günü Ankara’da düzenliyor. Konferansta, hasta bina sendromunu önlemek için yapılması gerekenler katılımcılarla paylaşılacak. Ayrıca nefes alan binalarda bütünleşik tasarımın önemine dikkat çekilecek. İSKİD Merkezi İklimlendirme Sistemleri Komisyonu Başkanı Volkan Arslan, “Özellikle konferansta bütünleşik tasarımla doğru projelendirmenin önemini vurgulayacağız. Doğru projelendirme yapılmazsa ortaya çıkan binalar insanların taze hava gereksinimini karşılayamıyor” dedi.


İSKİD Onursal Üyesi Vural Eroğlu da binalar için ‘mavi bayrak’ uygulamasını önerdi. Plajlara verilen uluslararası bir çevre ödülü olan ‘mavi bayrak’ların binalar için de uygulanabileceğini ifade eden Eroğlu, “Hava kalitesi açısından sağlıklı binalara mavi bayrak uygulamasına geçebiliriz. İSKİD, bu sertifikayı verebilecek donanıma sahip. Özellikle otellerde mavi bayrak uygulaması hayata geçebilir” diye konuştu.


Standart getirilmeli


İSKİD Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Ozan Atasoy, iklimlendirme sektörünün en büyük ihtiyacının standartlaşma olduğunu ifade ederek, “Yapılan uygulamaların standarda uygunluğunun denetlenmesi konusunda hem özel sektörde hem de kamu yatırımlarında hâlâ büyük eksiklikler görüyoruz” diye konuştu.


5 milyar dolarlık enerji tasarrufu


DOĞRU projelendirmelerle enerji tüketiminin azaltılabileceğini kaydeden Volkan Arslan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Enerjinin yüzde 40’ı binalarda kullanılırken, bunun yüzde 65’lik kısmı ısıtma ve soğutma amaçlı tüketiliyor. Kurulan verimli ve doğru sistemlerle yüzde 30’a kadar enerji tasarrufu yapmak mümkün. Bu da yılda enerji ithalatında 5 milyar dolarlık azalma sağlar” dedi.


Projelerle sektör büyüyor


SEKTÖRÜN yeni projeler, kentsel dönüşüm ve Türkiye’de de kabul gören yeşil bina kavramıyla büyümesini sürdüreceğini ifade eden Vural Eroğlu, şunları söyledi: “Sektörümüzün pazar büyüklüğünde cihaz tüketimini dikkate alırsak, 1.2 milyar dolar diyebiliriz. Ancak pompa, boru, vana, izolasyon, sac, profil, elektrik malzemeleri gibi uygulama rakamlarına bakarsak pazar büyüklüğümüz 11 milyar doları buluyor. Sektörel büyümemiz her zaman Türkiye büyümesinin üzerinde. 2014 yılında sektör olarak 4.2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Ancak hedef pazarlarımızdaki krizler nedeniyle bu yıl ihracat beklentisi yüksek değil.”   


Vatan


Geri Dön