27 / 11 / 2024

İSKİ'den İstanbul’un mevcut su rezervi açıklaması!

İSKİ'den İstanbul’un mevcut su rezervi açıklaması!

İSKİ'den, "İstanbul'un 60 günlük suyu kaldığı, eylül ayında yağışlar başlamazsa İstanbul'un susuz kalacağı ve Melen Projesi'nin İstanbul'un su ihtiyacının üçte birini karşılayabilecek kapasitede olmadığı" iddialarına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.




İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), bugün itibariyle İstanbul'da barajların doluluk oranının yüzde 20,04, mevcut su miktarının ise 174 milyon 68 bin metreküp olduğunu, Melen-Yeşilçay-Sakarya ve Istranca su kaynaklarından İstanbul'a sürekli su temin edildiğini bildirdi.


İSKİ'den, Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin "İstanbul'un 60 günlük suyu kaldığı, eylül ayında yağışlar başlamazsa İstanbul'un susuz kalacağı ve Melen Projesi'nin İstanbul'un su ihtiyacının üçte birini karşılayabilecek kapasitede olmadığı" iddialarına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.


Açıklamada, 11 Temmuz'daki İSKİ basın açıklamasında bu tarz hesaplamalarla verilen bilgilerin "tamamen yanlış" olduğunun aktarıldığına işaret edilerek, şöyle denildi:


"Bugün itibariyle barajlarımızın doluluk oranı yüzde 20,04, mevcut su miktarı ise 174 milyon 68 bin metreküptür. Buna ilaveten Melen-Yeşilçay-Sakarya ve Istranca su kaynaklarımızdan İstanbul'a sürekli su temin edilmektedir. Silivri ve Çatalca bölgesinin tüm su ihtiyacı, hizmete alınan ve günlük kapasitesi 70 bin metreküp olan kuyularla karşılanmaktadır. Ayrıca su kaynaklarımızda sıfır kotunun altında 'ölü hacim' dediğimiz alanda toplam 100 milyon metreküpe yakın kullanılabilir su bulunmaktadır. Dolayısıyla söz konusu açıklamada verilen tarih tamamen gerçek dışıdır.


Melen Projesi'nin yapımı tamamlanan 1'inci ve 2'nci kademesi ile İstanbul'a günlük 1 milyon 500 bin metreküp su temin edilebildiği ve projenin 3'üncü ve nihai aşaması devreye alınmadan dahi İstanbul'un günlük su ihtiyacının yarısından fazlasının sadece Melen sisteminden sağlanabildiği kaydedilerek, Melen Projesi'nin nihai aşamadaki kapasitesinin yıllık 1 milyar 77 milyon metreküp, İstanbul'un yıllık su ihtiyacının yaklaşık 920 milyon metreküp olduğu belirtildi.


 


- Su tasarrufu


 


İSKİ tarafından İstanbulluların suyunu boşa harcamaması ve bilinçli su kullanım alışkanlıklarının yaygınlaşması için yıllardır çalışma yürütüldüğüne değinilerek, "İstanbul'un içinde bulunduğu son yılların en kurak döneminde şehrimize yeni içme suyu kaynakları temin ederken, İstanbullularla 'pratik su tasarruf yöntemleri' paylaşılmıştır. Burada amaç, suyumuzu ihtiyacımız kadar kullanmak, israf etmemek ve boşa akan suların mümkün olduğunca önüne geçmektir. Zira kurumumuzca İstanbul'a ne kadar su ihtiyacı varsa temin edilmektedir ve kesintisiz olarak temin edilmeye devam edilecektir. Nitekim İstanbul'da günlük tüketilen su miktarı sıcakların ve ramazan ayının etkisiyle 3 milyon metreküpe yaklaşmıştır" ifadelerine yer verildi.


Türkiye ortalaması yüzde 46 civarında olan kayıp-kaçak su oranının İstanbul'da yüzde 24 seviyesinde bulunduğuna işaret edilen açıklamada, bu rakamın içerisinde ücretsiz verilen sular, tesisler bünyesinde kullanılan sular, yangın hidrantları ve çalınan su miktarlarının da yer aldığı belirtildi.


İstanbul'a 2007'den bu yana Melen sisteminden su alındığı hatırlatılan açıklamada, şöyle denildi:


"Söz konusu tarihten itibaren Melen Havzası'nda çevre korumaya yönelik ciddi çalışmalar yapılmıştır. Kurumumuzca her gün yaklaşık 500 farklı noktadan numuneler alınmakta ve uluslararası akredite laboratuvarlarımızda analizler gerçekleştirilmektedir. Melen Suyu'nun da analizlerini kapsayan 'Su Kalite Raporlarımız' her ay düzenli olarak internet sitemiz aracılığıyla kamuoyuyla paylaşılmaktadır. Analiz neticeleri İstanbul'un şehir şebeke suyunun tüm parametrelerde dünya standartlarında olduğunu göstermektedir. İstanbul'a yeni içme suyu kaynağı tesis etmek ve Melen'de yeterli su olmadığı dönemlerde su kaynaklarını beslemeye devam etmek için Sakarya Terfi Merkezi inşa edilerek hizmete alınmıştır. Sakarya Nehri'nin suları, terfi merkezi aracılığıyla Melen sistemine alınmakta ve Ömerli Barajı'na ulaştırılmaktadır. Ömerli İçme Suyu Arıtma Tesisleri'nde modern arıtma işlemlerinden geçirilen sular şehir şebeke sistemine verilmekte ve sürekli olarak analizleri gerçekleştirilmektedir. Yapılan analizlerde suyun kullanımını etkileyecek hiçbir olumsuz parametreye rastlanmamıştır. İstanbulluların içme suyu ile ilgili her türlü bilgiyi kurumumuzun iletişim kanallarından almasını rica eder, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için bilgilerinize önemle sunarız."


AA


Geri Dön