29 / 04 / 2024

İşletmelerin 2023 karnesi: Tasfiyeler ve konkordato başvuruları adeta patladı!

İşletmelerin 2023 karnesi: Tasfiyeler ve konkordato başvuruları adeta patladı!

2023 yılında yaşanan zorlu finansal koşullar bir çok işletmenin mali durumunu olumsuz yönde etkilendi. Bu süreçte konkordato ve tasfiyelerde ciddi artışlar görüldü.



2023 senesi işetmeler için zor bir yıl oldu. Talep koşullarının bozulması, maliyet baskısının artması ve finansmana erişimdeki  zorluklar birçok firmayı zor durumda bıraktı. 

519 ŞİRKET KONKORDATOYA BAŞVURDU!

İflas ertelemenin kaldırıldığı 2018 ve 2019 yıllarındaki "konkordato fırtınası'' ndan sonra 2023 yılında 519 konkordato başvurusuyla rekor kırıldı. Ekonomim gazetesinden Merve Yiğitcan'ın haberine göre; geçen yılın 11 ayında yaklaşık 20 bin firma kepenk indirdi ve tasfiye başvuruları yüzde 27,5 artış gösterdi. 

Konkordato geçici mühlet kararı verilen dosyaların sayısı 519'a ulaşırken, kesin mühlet kararı verilen dosya sayısı 352 oldu. 408 firma için konkordato reddedildi, 65 firma ise iflas etti. Geçici mühlet kararı, konkordato için ilk başvuru anlamına geliyor.

İşletmelerin 2023 karnesi: Tasfiyeler ve konkordato başvuruları adeta patladı!

İNŞAAT VE TEKSTİL SEKTÖRÜ EN RİSKLİ SEKTÖRLER

En riskli sektörler inşaat ve tekstil olarak öne çıktı. Konkordato başvurularında inşaat sektörü 45 dosya ile ilk sırada yer alırken, tekstil 43, mobilya ise 16 dosya ile takip etti.

Ayrıca AVM, enerji, gıda, sağlık hizmetleri, otelcilik, ambalaj, metal ürün imalatı ve medikal ürünler sektörleri de dikkat çeken artışlar meydana geldi. 

Sektör temsilcilerine göre, ortalama konkordato sürecinin maliyeti yaklaşık 3 milyon TL. Bu yüksek maliyet, birçok firma için caydırıcı oluyor ve firmalar alternatif yollara başvuruyor. Finansman kanallarında iyileşme olmaması halinde, konkordato seçeneği masada kalmaya devam edecek.

Geçen yılın 11 ayında, kurulan şirket sayısı yüzde 7,3 azalırken, kapanan şirket sayısı yüzde 7,2 artışla 19 bin 931'e ulaştı. Şahıs şirketlerinde ise durum daha dramatikti; kurulan şahıs firması sayısı yüzde 24,9 düşerken, kapananların sayısı yüzde 44 arttı.

İşletmelerin 2023 karnesi: Tasfiyeler ve konkordato başvuruları adeta patladı!

ARALARINDA ÖNEMLİ ŞİRKETLER DE VAR!

Kapanan şirketlerin faaliyet alanlarına göre değerlendirildiğinde, toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerinin onarımı ilk sırada yer alıyor.  İmalat ve inşaat sektörleri de kapanan şirket sayısında önemli artışlar yaşandı. 

Önemli şirketler de konkordato sürecine girdi. Emek Kumaş ve Göktekin Enerji gibi büyük firmalar da bu süreçten etkilendi. İnşaat sektöründeki Güçlü Çelik ve Forum AVM'ler gibi büyük işletmeler de konkordato sürecine başvuru yaptı.

Borsa İstanbul’da piyasa değeri en yüksek 10 şirket!

Carrefour artık Pepsi ve Lay's cips ürünlerini satmayacak! Fazla zam yaptınız!

Gayrimenkul sektörü kabuk değiştiriyor!

Geri Dön