27 / 12 / 2024

İsmail Hakkı Edebali: Kentsel dönüşüm iyi planlanmalı!

İsmail Hakkı Edebali: Kentsel dönüşüm iyi planlanmalı!

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Yıldırımlıların sağlıklı ve güvenli bir hayat sürmeleri için kentsel dönüşüm bir tercih değil , zorunluluktur” dedi.



Türkiye'nin ufak bir modeli olan Yıldırım, ilçenin master planı oluşturulurken, mekansal dönüşümün yanında, sosyal, ekonomik, çevresel ve stratejik unsurlar da ele alındı. Tarihi ve kültürel zenginlikleri ile Yıldırım, geçmişinden güç alarak geleceğe umutla yürüyen bir ilçe hedefiyde kentsel dönüşümüne şekil veriyor. Planlı şehirleşme ve yapılaşma konusunda ciddi adımlar atan Yıldırım Belediyesi, 2015 yılının ilk 11 ayında 335 yapıya ruhsat, 248 yapıya da yapı kullanma izni verdi. Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, yapılan yatırımlar sayesinde hızlı ve planlı olarak gelişen Yıldırım'da istihdam oranının yükselmesi ve nüfusun artışıyla birlikte, yeni konutların oluşturulması da kaçınılmaz oluyor. Başkan Edebali, “Master planımızın temelini oluşturan 5 başlıktan biri eksik olursa, dönüşüm kalıcı olamaz. Bunun bilincinde olarak konuyu bir bütün olarak ele alıyor çalışmalarımızı bu yönde devam ettiriyoruz” dedi. İşte, doğru bir kentsel dönüşümün nasıl olması gerektiğinden Yeni Yıldırım için planlanan projelere, inşaat ruhsatından iskan sayısına ve  TOKİ  - müteahhit dengesine, betondan arındırılmış alanları ve dev parklarıyla Başkan Edebali'nin hayalindeki Yıldırım'ı anlattığı röportaj... 



Yıldırım'ın kentsel dönüşüm ihtiyacı nedir? 

İlçemizin ve Bursa'nın deprem kuşağında yer alması nedeniyle kentsel dönüşüm konusunun hayati önem taşıdığının bilincindeyiz. Yaşanan aşırı göç nedeniyle çarpık bir şekilde yapılaşan Yıldırım'a yeni bir yüz kazandırmak için çalışmalarımıza hızla devam ederken bir yandan projelerimizin amiral gemisi olan kentsel dönüşüm konusunda somut adımlar atıyoruz. Bu kapsamda Teferrüç, Piremir, Yediselviler, Sıracevizler, Vatan, Beyazıt, 152 Evler, Ortabağlar, Güllük, Mimarsinan, Esenevler, Yiğitler, Şükraniye, Ertuğrulgazi, Kaplıkaya, Değirmenönü, Karapınar, Arabayatağı, Ulus, Mevlana, Hacivat, Yavuzselim ve Çınarönü mahallelerini kentsel dönüşüm alanı olarak belirledik. Geçmişinden güç alarak geleceğe umutla yürüyen bir ilçe hedefiyle hemşehrilerimizin yalnızca Türkiye için değil dünya için örnek bir şehirde yaşamalarını arzu ediyor, çalışmalarımıza bu yönde şekil veriyoruz. ‘Mevlana- Ulus Dönüşüm Projesi'nin maketi belediyemiz hizmet binasında vatandaşlarımızın beğenisine sunuldu. Samanlı Bulvarı ile Samanlı Kavşağı'ndan Otosansit'e giden 11 Eylül Bulvarı'nın kesiştikleri köşeden başlayacak ve 55 hektarlık alanda uygulanacak proje kapsamında 4 binden fazla konut ile cami,okul,sağlık alanları ve alışveriş merkezi inşa edilecek. Yıldırım'da 22 alanı kentsel dönüşüm bölgesi ilan ettik. Yıldırım, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile ön plana çıkan bir şehir. Bu önemi UNESCO Miras Listesi'ne giren Yıldırım Külliyesi, Yeşil Külliyesi ve Cumalıkızık tüm dünyaya ilan etti. İşte biz kadim medeniyetimizin bu izlerini koruyarak Yıldırım'ı sil baştan tasarlayacak, geleceğe güvenli ve estetik yapılarla yürüyeceğiz. 


Doğru bir kentsel dönüşüm nasıl olmalı? 

Türkiye''nin adeta ufak bir modelini oluşturan Yıldırım için mekânsal dönüşüm tek başına yeterli değildir. Bu sebeple master planımızı oluştururken mekânsal dönüşümün yanında sosyal, ekonomik, çevresel ve stratejik unsurları da ele aldık. Dönüşümün temelini oluşturan bu 5 konudan birinin bile eksik olması, şehrin tam anlamıyla istenilen düzeye gelmesine engel olur. Dönüşüm depreme dayanıklı, sağlıklı ve daha modern konutlar üretmenin yanında gelişime açık bir toplum yapısı da oluşturması gerekmektedir. Kentsel dönüşümle birlikte fiziksel olarak değil aynı zamanda çevresel, ekonomik ve sosyal-kültürel olarak değişim gerçekleşmelidir. Bu sebeple kentsel dönüşümün yanında hemşehrilerimizin daha sosyal bir hale gelmesi için ‘sosyal dönüşüm'ü çok önemsiyoruz. Çehresi değişen Yıldırım'da kültür, sanat ve sosyal hizmetler ile herkesin yaşamaktan mutluluk ve huzur duyduğu bir ilçeyi inşa etmek istiyoruz. 17 Ağustos Depremi''nin üzerinden 16 sene geçti. Binlerce insanımızı kaybetmenin acısı, ülkemizin deprem kuşağında olduğunu bir kez daha hatırlattı. Bu acıları bir daha yaşamamak adına ilçemizde kentsel dönüşümü bölgesel değil bütüncül olarak hayata geçiriyoruz. Sağlıklı ve depreme dayanıklı konutlarda yaşamak hepimizin hakkı. Gerçekleştirdiğimiz mahalle ziyaretlerinde bu hakları nasıl daha kolay ve hızlı bir şekilde sağlayacağımızı hemşehrilerimize anlatıyoruz. Yeni sağlıklı, planlı Yıldırım'ı birlikte inşa edeceğiz. Bunun yanında da sosyal ve kültürel yönü de iyi planlanmış kentsel dönüşüm Yıldırım için çok önemli. Kısacası Yıldırım''ın hak ettiği noktalara gelmesi, Yıldırımlıların sağlıklı ve güvenli bir hayat sürmeleri için kentsel dönüşüm bir tercih değil zorunluluktur. 


Vatandaşlar kentsel dönüşüm konusunda bilinçli mi? 

Başta altyapı olmak üzere ulaşım, sosyal ve toplumsal sorunların nedeni Yıldırım'da uzun yıllar boyunca devam eden plansız yapılaşmadır.Yıldırım''ın bu dertlerinden kurtulmasının tek yolu, sosyal boyutu kapsayacak kentsel dönüşümdür. Kentsel dönüşüm çalışmalarımızdaki önceliğimiz ise halkın rızasıdır. Yönetim anlayışımızda sürekli ‘ortak akıl'ın altını çiziyoruz. Bu ortak akılı ortaya koymak amacıyla mahallelerimizi ziyaret ederek vatandaşlarımıza kentsel dönüşümü anlatıyoruz. Bundan sonraki süreçte de kentsel dönüşüm planlan bölgelerde, öncelikle mahalle sakinlerimizle bir araya gelerek, kentsel dönüşümün gerekliliğini ve nasıl yapılacağını anlatacağız. Önce insanlarımız ikna olacak, sonra yeni Yıldırım inşa edilecek. Yıldırım'da ne yapılacaksa, nasıl yapılacaksa buna hep birlikte karar vereceğiz. 


Yeni Yıldırım için projeleriniz nelerdir anlatır mısınız? 

Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne ait olan  Ankara  Yolu'na cepheli 34 dönümlük araziye dev spor tesisi yapılması için Gençlik ve Spor Bakanlığı'ndan beklenen bütçe onaylandı. Önümüzdeki aylarda ihaleye çıkılacak ve bu yılın sonunda da temel atmanın töreni yapılacak. Yıldırım'ın hatta Bursa'nın en büyük spor yatırımlarından biri olacak Yıldırım Spor Kompleksi'nde, 5 bin kişilik spor salonu, jimnastik salonları, çim sahalar, spor lisesi ve yüzme havuzları inşa edilecek. Bu tesis ile gençleri kötü alışkanlıkların pençesinden kurtarıp, spor yapmasını sağlamayı hedefliyoruz. 


Bir diğer projemiz de Osmanlı tarihinin en büyük alimlerinden, Bursalı fıkıh alimi Molla Yegan'ın adını taşıyan Molla Yegan Medresesi'nin de çehresinin değiştirmek. Bölgedeki 160 daireyi kamulaştırdık. Molla Yegan Medresesi'yle entegre çok büyük bir kültür merkezi inşa edeceğiz. Tamamlandığında, Yıldırım'ın en büyük kültür merkezi olacak. Bir de Sular Vadisi ve Doğa Parkı projemiz var. Bursa'nın en büyük yatırımlarından birisi olacak. Karamazak, Piremir, Namazgah, Teferrüç, Umurbey ve Kurtoğlu Mahallelerinin sakinlerinin yararlanacağı Sular Vadisi Parkı 30 dönüm alan üzerinde yükselecek. Bu proje için de yoğun kamulaştırma yapacağız. Böylece,hem büyük bir alan betondan arınacak hem de 6 mahallenin yaralanacağı dev bir park ortaya çıkacak. Yıldırım'da istihdam oranının ve nüfusun artması yeni inşaatları ve konutları getiriyor. 


Yıldırım'da kentsel dönüşüm projeleri ile beraber yapılaşma hızla artarken, belediyenin bir yılda verdiği planlı inşaat ruhsatı ve iskan sayısı ne kadar yapıya verildi? 

Yapılan yatırımlar sayesinde hızlı ve planlı olarak gelişen Yıldırım'da istihdam oranının ve nüfusun artması beraberinde yeni inşaatları ve konutları getiriyor. Planlı şehirleşme ve yapılaşma konusunda ciddi adımlar atan belediyemiz 2015 yılının ilk 11 ayında 335 yapıya ruhsat, 248 yapıya da yapı kullanma izni verdi. 


TOKİ - müteahhit dengesi nasıl kurulmalı, özel sektör bu işin neresinde olmalı? 

Kentsel dönüşüm, yalnızca tek bir elden gerçekleştirilmesi mümkün olmayan bir konu. Bu sebeple kentsel dönüşümü 3 farklı yolla hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Birinci olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ve hükümetimizin destekleri ile yapacağımız çalışmalar olacak. 


İkinci olarak ilçemize prestijli projeler kazandıracak ve ulaşımla ilgili konuları Büyükşehir Belediyemiz ile işbirliği içinde çözeceğiz. Ulaşım dönüşüme de artı değer katacaktır. Ayrıca belediyemiz bütçesi ile kültür merkezleri, büyük konferans salonları, sosyal ve turizm tesislerini de yapacağız. 


Üçüncü olarak ise özel sektör eliyle dönüşüme hız katacağız. Master planımız dahilinde, vatandaşlarımızla anlaşarak yeni mekânsal bir oluşum yapılmasını sağlıyoruz. Dönüşümün büyük kısmı özel sektör kaynakları ile olacak.


Ekohaber


Geri Dön