22 / 08 / 2024

İsmail Saymaz: Barınma ihtiyacı karşılanmadıkça kira cinayetleri devam edecek!

İsmail Saymaz: Barınma ihtiyacı karşılanmadıkça kira cinayetleri devam edecek!

Barınma ihtiyacı, ülkemizin en önemli sorunları arasında başı çekerken,  Halk TV yazarı İsmail Saymaz bugünkü yazısında artan kira problemlerini kaleme aldı. İşte İsmail Saymaz’ın konu ile ilgili o yazısı…



Barınma ihtiyacı, ülkemizin en önemli sorunları arasında başı çekerken,  Halk TV yazarı İsmail Saymaz, da bugünkü yazısında Türkiye'nin artan kira problemlerini ve bunun toplumsal sonuçlarını masaya yatırdı. İsmail Saymaz yazısında Konya'da yaşanan kiracı-mal sahibi anlaşmazlığında yaşanan cinayeti aktarırken, önemli detaylara da değindi .

İsmail Saymaz’ın yazısından öne çıkan satır başları şu şekilde:

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan resmi verilere göre konut ücretlerindeki yüzde 8.08'lik artış, kira fiyatlarının hızla yükselmesine ve genel yaşam maliyetinin artmasına sebep oldu. 

Geçtiğimiz aylarda hem ev sahiplerini hem de kiracıları yakından ilgilendiren yüzde 25'lik zam sınırının kaldırılması, kiraların daha da artmasına ve pek çok vatandaşın ev sahibi olma şansının azalmasına sebep oldu.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre metropollerden taşraya, şehir merkezlerinden kenar mahallelere hatta köylere doğru da göçler başladı. 

İsmail Saymaz: Barınma ihtiyacı karşılanmadıkça kira cinayetleri devam edecek!

Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan barınma ihtiyacı, ülkemizin en önemli asayiş meselesi haline geldi.

Konya Akşehir'de, Uzman Çavuş Emre Kuşçu'nun ev sahibi Necati Çınar ve oğlu Yavuz ile yaşamış olduğu kira anlaşmazlığı, cinayetle sonuçlandı. Konu ile ilgili olarak öne sürülenlere göre, Çınar kirayı 5 bin 500 liradan 13 bin liraya yükseltmek istedi. Kuşçu daTÜFE oranında zam yaparak 9 bin 100 Türk Lirası ödemeyi teklif etti, fakat anlaşamadılar. Sonuç olarak Kuşçu, 19 Ağustos tarihinde Çınarların mobilya dükkanına giderek baba-oğulu vurdu. Olay sonrası her iki Çınar da yaşamını yitirdi ve Kuşçu tutuklandı.

Söz konusu bu olay, kira artışlarının yalnızca metropollerde değil, Anadolu'nun küçük ilçelerinde bile ciddi sonuçlar doğurabileceğini ortaya çıkarıyor.  Akşehir'de bile kiraların 13 bin 500 liraya ulaşması, emekli maaşları ve asgari ücretin çok üstünde bir yük getiriyor.

İsmail Saymaz ayrıca yazısında son günlerde sık sık gündeme gelen inşaat maliyetlerinin düşürülmemesi, ucuz toplu konut üretimine geçilmemesi ve barınma ihtiyacının karşılanmaması durumunda bu tür cinayetlerin devam edeceğini belirterek, her apartmanda yaşanan ev sahibi-kiracı gerilimlerinin, kira cinayetlerine yol açtığını kaydetti.

ATEM Başkanı Akçam: Konut üretimi düşüyor!

100 metrekarelik müstakil ev yaptırmanın maliyeti ne kadar? 

Devlet, iki sene üst üste ekilmeyen tarım arazilerini kiraya verecek!


Geri Dön