30 / 04 / 2024

İsmet İnönü'nün Sivas'taki konağına kendi adı verilecek

İsmet İnönü'nün Sivas'taki konağına kendi adı verilecek

İsmet İnönü'nün Sivas'ta oturduğu konakta başlatılan düzenleme çalışmalarıyla, konağın eski halinden daha iyi olacağı belirtildi



Sivas Valisi Ali Kolat, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün 1891-1897 arasında orta öğrenimini Sivas'ta yaptığı sırada oturduğu konakta başlatılan düzenleme çalışmalarıyla, konağın eski halinden daha iyi olacağını belirtti.

Düzenleme çalışması yapılan konağı basın mensuplarıyla gezen Vali Kolat, İsmet İnönü'nün konağın en üst katındaki odasını, dar olması ve yaşlıların daha rahat gezebilmesi amacıyla bir alt katta yeniden düzenlediklerini söyledi.

Konaktaki düzenleme çalışmalarını İsmet İnönü'nün ölümünün 36. yıl dönümüne yetiştirmeye çalıştıklarını belirten Kolat, şöyle konuştu:

"Bugün İsmet İnönü'nün ölüm yıl dönümü. Burada da öğrencilik yılları geçmiş, bu evde kalmış. İnönü Konağı olarak bilinen bir konak. Biz buradaki eserlerin bir envanterini çıkaralım diye, biraz da elden geçirelim, çerçeveleyelim, daha iyi muhafaza edelim düşüncesiyle eserleri almıştık.

Envanterini yaptık. Arkadaşlar eserlerin düzenlemesini yaptılar. Buraya bir kısmı takıldı, takılmayanlar için vitrin yapılacak. Vitrinlere elbiseleri, bazı resimleri alacağız. Buradaki çalışmalarımız devam ediyor. Gayet iyi olacak. Geçmişinden daha iyi olacak. O açıdan da İsmet İnönü konusunda biz de duyarlıyız, elimizden gelen duyarlılığı gösteriyoruz. İnönü Konağı olarak burası hizmet edecek. İnşallah daha iyi olacak, bir sıkıntı yok."

Konağın vatandaşların da kullanabileceği bir alan olacağını belirten Vali Kolat, şöyle devam etti:

"Vatandaşlarımız gelip oturabilecek, yani bir yudum çayını alabilecekler. Sivas kışı sert bir yer. Yazın gelip bahçesinde oturuyorlar ama kışın da gelip burada otursunlar. Gençlerimiz rahatlıkla günlerini geçirebilecek hem de İsmet İnönü'yü anıp tanımış olacaklar, eski kaldığı günleri yad edecekler. Biraz fonksiyonel olsun istedik. Bir müze dışında fonksiyonu olmasın gibi bir düşüncemiz yok. Fonksiyonel olması daha çok tanınmasına, daha çok bilinmesine ortam hazırlar diye düşünüyoruz."

Vali Kolat, burada İsmet İnönü'nün kaleme aldığı çocukluk yıllarını anlatan yazısını da basın mensuplarına okudu.

Konak ziyaretinde, Vali Yardımcıları İsmail Karadaş, Kemal Şahin, Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü ile İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mahmut Kayhan da hazır bulundu.
AA


Geri Dön