İsofoton Türkiye'de güneş paneli satacak!
Enerji sektörüne 2010 'da gerçekleştirdiği satın almayla hızlı bir giriş yapan GSR Enerji, İspanyol güneş paneli üreticisi İsofoton 'un Türkiye distribütörlüğünü aldı...
Türkiye 'de yerli rüzgar türbini üretiminin lider firması GSR Enerji, dünyanın en büyük güneş paneli üreticilerinden İspanyol İsofoton 'un Türkiye distribütörlüğünü aldı.
1986 'dan beri güneş paneli üreten İsofoton ve GSR Enerji 'nin işbirliğinin duyurulduğu çırağan Sarayı 'ndaki basın toplantısında konuşan GSR Enerji Genel Müdürü İsmail İnci, bu işbirliği sayesinde güneş panelinde 2011 'de 5 milyon ciro hedeflediklerini söyledi. İnci, İspanyol partneriyle ilerleyen dönemde Türkiye 'de bir üretim tesisi açmayı planladıklarını da açıkladı.
Yenilenebilir enerji sektörüne 2010 'da iddialı bir giriş yaparak kısa sürede lider rüzgr türbini üreticisi olmayı başaran GSR Enerji, sektördeki iddiasını 30 yıllık birikimiyle dünyada kendini kanıtlamış İspanyol güneş paneli üreticisi İsofoton ile işbirliğine giderek bir kez daha ortaya koydu.
Üretiminin yüzde 90 'ınını dünyanın 60 ülkesine ihraç eden güneş paneli üreticisi İsofoton 'un Türkiye distribütörlüğünü alan GSR Enerji bu anlaşma sayesinde güneş paneli alanında 2011 'de 5 milyon Euro ciro yapmayı hedefliyor.
İsofoton ile GSR Enerji arasında imzalanan distribütörlük anlaşması nedeniyle 10 Mart 2011 Perşembe günü çırağan Sarayı 'nda düzenlenen basın toplantısına GSR Enerji Genel Müdürü İsmail İnci, İsofoton Genel Müdür Yardımcısı Diego Gܳmez ve İsofoton Bölge Satış Müdürü Jose Luis Villoslada katıldı.
Toplantıda konuşan GSR Enerji Genel Müdürü İsmail İnci, İsofoton ile imzalanan anlaşma ile Türkiye 'deki yenilenebilir enerji pazarına hareket geleceğini söyledi.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının dünyanın geleceği için hayati önem taşıdığına dikkat çeken İnci, GSR Enerji olarak sektöre 2010 yılında girdiklerini hatırlattı.
çıkış noktalarının rüzgr türbinleri olduğunu anlatan İsmail İnci, Bu anlamda yerli üretici olarak, özellikle de devletin rüzgr santrallerini desteklediği bir ortamda, iddiamızı ortaya koymaktan çekinmiyoruz. Bildiğiniz gibi rüzgr türbini projemiz, TÜBİTAK 'tan da onay aldı ve geliştirme süreci tamamlandığında üretime geçecek. Bu da rüzgrdaki iddiamızı ortaya kokuyor. WAW türbinlerimiz diğerlerine göre daha ucuz ve toplam sahip olma maliyeti yüzde 30 daha uygun. Sınıfında öncü sistem olan WAW türbinler, kanat yapısındaki farkı nedeniyle rüzgrı 90 derece açıyla karşılıyor ve rüzgrdan daha fazla güç elde ediyor. Ar-Ge çalışmalarımız nedeniyle yoğun ilgiye karşın henüz üretim aşamasına geçmedik diye konuştu.
5 milyon Euro satış hedefi
İsofoton ile gerçekleştirilen işbirliği sürecinden bahseden GSR Enerji Genel Müdürü İnci, İsofoton 'un yenilenebilir enerji alanında Türkiye 'nin önemini kavramış bir firma olduğunu dile getirdi. İsofoton ile ilk önce 2 MW düzeyinde güneş paneli kurulumu ve satışı hedeflediklerini kaydeden İnci, güneş panelleri satışından 2011 yılı için 5 milyon Euro ciro beklediklerini ifade etti. İsmail İnci, İsofoton 'un tecrübe birikimi, hücreyi kendilerinin üretiyor olması, Avrupalı ve alanında iddialı bir firma olması ve uzun süreli ilişki sürdürmeye açık olmaları nedeniyle her iki tarafın da bu birlikteliğe inandığını belirtti. İnci, Türkiye 'de güneş paneline ihtiyaç duyan sektör profesyoneli firmalara da satış yapmak istediklerini vurguladı.
Türkiye 'nin ilk güneş paneli hücre üretim tesisi
Bu işbirliğiyle güneş enerjisinden de elektrik üretme ve anahtar teslimi projeler gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyleyen İnci, İsofoton ile Türkiye 'deki bir diğer hedeflerini de paylaştı: Türkiye 'de hücre üretimi dhil üretim hedefimiz var. İleride Türkiye 'de ortaklaşa üretim tesisi açmayı planlıyoruz. Açacağımız tesisle geniş bir bayi ağı ve paket çözümlerle herkese ulaşmak istiyoruz. Bizim hedefimiz ilgili hücreyi de Türkiye 'de üretmek. Bu işbirliği sayesinde önümüzdeki dönemde gelecek talep artışlarına dünyada kalitesini kanıtlamış Isofon ile stoktan iç piyasa ürün tedarik edilebilecek.
Seçimlerden sonra yenilenebilir enerji firmaları artacak
Türkiye 'de güneş santrali olmadığına değinen İnci bu anlamda bir yatırım da yapılmadığını hatırlattı. Halihazırda 500 KW 'ın altındaki üretimlerin mevcut olduğundan bahseden İnci, özellikle seçimden sonra enerji firmalarında artış beklediklerini söyledi, İsmail İnci, önümüzdeki yıllarda teşvik olsa da olmasa da, bu alanda yatırım yapmanın çok mantıklı olacağını anlattı. İsofoton 'un güneş panellerinin gücünü kanıtlayacaklarını dile getiren İnci, Türkiye 'de metrekareye 1300 MW güneş enerjisi düştüğünü belirtti.
Mevcut elektrik üretimi CO2 emisyonlarını yüzde 60 artıracak ama
İsofoton Genel Müdür yardımcısı Diego Gܳmez ise, 1981 yılında kurulan İsofoton 'un güneş enerjisi konusunda dünyanın en ileri teknolojilerinden birine sahip araştırma ve üretim merkezi bulunduğunu söyledi. İsofoton 'da her gün yüzlerce kişinin insan hayatını daha iyi hale getirecek yeni enerji çözümleri geliştirdiğini ifade eden Gܳmez, Senegal 'de, İspanya 'da, Almanya 'da, Bolivya 'da, çin 'de elektrik üretimi kapasitesinde artış gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Dünyanın halen fosil yakıtlardan elde edilen enerjiye bağımlı durumda olduğunu belirten Diego Gܳmez, Fakat bu model sürdürülemez, kirlidir ve eğer bu şekilde devam edilirse CO2 emisyonları yüzde 60 artacak. Ama sadece güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılacağına dair bir taahhüt bile 2030 yılında bu etkinin azalmasına yardımcı olabilir. Dünyada bu yönde kanuni destek ve mevcut kanuni teşvikler de bulunuyor. Birkaç sene içerisinde mevcut konvansiyonel enerji kaynaklarından daha ucuz enerji elde etmek mümkün olabilir dedi.
İsofoton 'un solar modüllerinin liderliği tescilli
İsofoton 'un güneş panellerinin özelliklerinden bahseden Gܳmez, panellerin yüksek kalite kristalize solar hücreler ile maksimum enerji alanı sağladığını anlattı. Isofoton solar modüllerinin çok sayıda bağımsız çalışma ve araştırmada zirvede yer aldığını aktaran İsofoton Genel Müdür Yardımcısı Gܳmez, her modülün dizaynının çerçevesinden bağlantı kutusuna kadar en uygun şekilde yapıldığını kaydetti. Güneş panellerinin birleştirilmiş güneş pillerinden oluştuğunu ve güneş enerjisini direkt olarak elektriğe çevirdiğini hatırlatan Diego Gܳmez, güneş panellerinin çok sayıda güneş hücresinin birbirine paralel veya seri bağlanarak bir yüzey üzerine monte edilmesiyle oluşturulduğunu bildirdi.
Dünyanın ilk 5 şirketinden biriyiz
Elektriğin yaygın olmadığı fakir ülkelerde kırsal alanlarda da birçok yatırımları olduğunu söyleyen Gܳmez, fabrikalarının tamamının toplamda 1000 MW elektrik ürettiğini ve yakıta olan bağımlılığı kestiklerini ifade etti. Gܳmez, Elektriği hangi ülkede üretiyorsak, o ülkeye satıp bütün ülkeye elektrik sağlıyoruz. Japonya 'da mimari entegrasyon dediğimiz bir iş yapıyoruz. Binanın kendi elektriğini kendisinin üretmesine yardımcı oluyoruz. Biz, dünyanın ilk 5 şirketi arasındayız. Yeni bir teknoloji de geliştirdik. Hammadde (güneş) direkt lense yansıyor ve daha kısa sürede elektrik üretebiliyoruz diye konuştu.
Avrupa aynada kendine bakıp Türkiye 'yi görüyor
Türkiye 'nin büyük bir ekonomi olduğunu ve hızlı bir büyüme gösterdiğini belirten Gܳmez, Türkiye ile ilgili düşüncelerini şöyle özetledi: Avrupa aynaya bakıp Türkiye 'yi görüyor. Türkiye 'de de kendini görüyor. Türkiye 'deki ekonomik büyüme bizi o kadar etkiledi ki buraya yatırım yapmaya karar verdik. Türkiye 'ye gelişimiz GSR Enerji sayesinde oldu. GSR Enerji ciddi ve güvenilir bir firma. Bu işbirliği sayesinde bu ülkede enerji şirketleri yayılacak. Biz buraya tatil yapmaya değil, yatırım için geldik.
İsofoton ilk üretim hattını 1986 'da kurdu
İsofoton Bölge Satış Müdürü Jose Luis Villoslada da GSR Enerji ile hayata geçirilen işbirliğinden memnuniyet duyduğunu belirterek, İsofoton 'un dünya genelinde bilinen başarı hikyesini anlattı: Isofoton, güneş enerjisi çözümleri imalat tasarımında, tedarikte ve sürürülebilir gelişmeye katkı sağlayan öncü firmadır. İsofoton, bir üniversite projesi olan hızlı büyüyen fotovoltaik hücreler için bir üretim teknolojisi geliştirmek amacıyla 1981 yılında faaliyete başlamıştır. 1986 yılında ilk sürekli üretim hattını kurmuştur. San AgustÜn de Guadalix'de ilk fotovoltaik tesis ve Senegal Kırsal Elektrifikasyon Projesi ' gibi projeler ilk atılımlarıdır.
Üretiminin yüzde 90 'ınını 60 ülkeye ihraç ediyor
30 yılı aşkın süredir Isofoton 'un uluslararası genişlemeye devam ettiğini söyleyen Villoslada, İsofoton 'un 60 ülkeye üretiminin yüzde 90'ını ihraç etttiğini açıkladı. Isofoton 'un, Ar-Ge faaliyetlerinden de bahseden Jose Luis Villoslada, yaptıkları çok sayıda ana hat araştırmalarının da arttığını aktardı. çok yakın bir zamanda, Yüksek Konsantrasyon modül teknolojisi ile PV sektöründe çığır açan bir diğer teknolojiyi hayata geçirdiklerini hatırlatan Villoslada, 2010 yılında, Affirma ve Top Tec İsofotonu büyük gelişme planlarıyla elde ettiklerini ifade etti. 2011 için beklenen üretim kapasitesinin 230 MW düzeyinde olduğunu belirten İsofoton Bölge Satış Müdürü Jose Luis Villoslada, Amerika Ohio 'da 2012 yılında faaliyete başlayacak olan bir üretim tesisi kurduklarını da belirtti. Ayrıca yine çin 'de kurulacak olan bir fabrikayla da Asya 'da da genişlemeyi planladıklarını kaydeden Villoslada, Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Kore, Fransa, Almanya ve Türkiye'de de yeni hedefler koyduklarını anlattı.
10 yıl ürün garantisiyle en uzun garanti
2011 yılında, Isofoton 'un 220 milyon Euro tahmini cirosu içinde 230 MW olan üretim kapasitesinin yüzde 100 'nü satmayı hedeflediğini bildiren Villoslada, Isofoton dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesinde kararlıdır ve Türkiye'nin bu alanda büyük bir potansiyele sahip olduğunu düşünmektedir. Biz, piyasada, bizim modelimizi rekabetçi hale getirecek en uzun garantili teklifi sunuyoruz; ürün üzerinde 10 yıl, enerji verimliliği kapasitesi 25 yıl. Isofoton Türkiye'de güneş enerjisinde istikrarlı bir gelişme sağlamak için yüksek kaliteli fotovoltaik modül sağlayan uzun vadeli bir strateji ile bu yeni pazara giriyor. Isofoton pazarda en iyi performansı sağlamak için PV güneş pilleri ve yüksek kalite standartları ile modülleri üretiyor diyerek sözlerini noktaladı.