08 / 01 / 2025

İspanya doydu, 2'nci ev yatırımları Türkiye'ye 10 milyar dolar kazandırır

İspanya doydu, 2'nci ev yatırımları Türkiye'ye 10 milyar dolar kazandırır

İspanya'ya her yıl 7-8 milyon euroluk gayrimenkulle ilgili yabancı sermeye girişi olduğunu belirten Y&Y GYO Genel Müdürü Işık Gökkaya, "Arık İspanya'da, Fransa'nın güney sahillerinde bir doyum oldu. Türkiye bu alanda çok özel bir konuma sahip ve iyi değer



İkinci ev (yazlık ev) pazarında Türkiye'nin açığı bulunduğunu dile getiren Gökkaya, Türk gayrimenkul sektörüne her yıl 10 milyar dolar yabancı sermaye girişinin sağlanabileceğini kaydetti. Gökkaya Bodrum ve Çeşme'de yabancılara yönelik ikincil ev projeleri gerçekleştireceklerini açıklayarak, "İspanya'ya her yıl yazlık evle ilgili 7-8 milyar euroluk yabancı sermaye girişi oluyor. Artık İspanya'da, Fransa'nın güney sahillerinde bir doyum da oldu. Türkiye bu alanda çok özel bir konumda ve yabancı sermaye çekmeye de başladı. Bizde bunu iyi değerlendirmek istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımızı yapıyoruz 2008'in ilk çeyreğinde bu alandaki projemizi açıklayabilir hale geleceğiz" dedi. 


"Kuzey Irak nedeniyle frene bastık" 


İkinci ev pazarına yönelik çalışmalarına hızlı başladıklarını ancak Kuzey Irak'la ilgili gelişmeler nedeniyle frene basmak zorunda kaldıklarını ifade eden Gökkaya, "Bizim Amerikalı yatırımcımız gelişmeler üzerine bir müddet beklemek ve ondan sonra proje başlanılmasını istedi. Yatırımcılar savaş halindeki bir ülkeye yatırım yapmak istemiyorlar. Kuzey Irakla ilgili süreç iyi yönetilir ve kısa sürede sonuçlandırılabilirse yabancı sermaye girişi de devam edecektir" dedi. 


Uluslararası gayrimenkul yatırımlarında


Rusya, Polonya, Macaristan Türkiye'nin rakibi 


Dünyada mortgage fonlarının kayıplarından sonra gelişmekte olan ülkelere çok büyük yatırımlar başladığına değinen Gökkaya, Gayrimenkul üzerine dünyada her yıl dolaşan 1 trilyon dolarlık fon bulunduğunu kaydetti. Gökkaya, uluslararası fonların ve yatırımcıların gayrimenkul yatırımlarında Türkiye'nin rakipleri arasında Rusya, Polonya, Macaristan gibi ülkelerin öne çıktığına dikkat çekti.  


"Yerel yönetimler yabancı sermayeyi iyi yönlendirmeli" 


Türkiye'nin büyük ölçüde alışveriş merkezlerine (AVM) ihtiyacı olduğunu dile getiren Gökkaya, Türkiye'de bugün 179 tane AVM'nin olduğunu açıkladı. Gökkaya, AVM'lerin 58 tanesinin İstanbul'da olduğunu belirterek, "AB ortalamalarına baktığımız zaman bin kişiye 174 metrekare alışveriş merkezi düşerken İstanbul'da ise 100 metrekare düşüyor. Tüm Türkiye'de ise bu oran 40 metrekare. Bunu yabancılar görüyorlar ve değerlendirmek istiyorlar. Burada yapmamız gereken en önemli olay nokta var. Yerel yönetimlerin bu yabancı sermayeyi iyi yönlendirmesi lazım" dedi. İstanbul'da Zincirlikuyu-Maslak hattında AVM enflasyonunun yaşandığını kaydeden Gökkaya, bu bölgede kentsel dönüşüm kanunu ile birlikte planlamanın yapılmasının önemli olduğunu ifade etti. Gökkaya, Fransa'daki gibi belli bölgelerde ve belli sayılarda alışveriş merkezleri kurma hakkının verilmesi gerektiğine işaret etti. 


İşini iyi yapmayanlar elenecek 


Gökkaya, 2005-2006 yılları arasında yüzde 20 büyüme gerçekleştiren inşaat sektörünün bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 16 büyüdüğünü söyledi. Yaşanan bu büyümeden dolayı herkesin inşaat sektörüne girdiğini vurgulayan Gökkaya, "Herkesin kendi işini yapması lazım. Tecrübeli ve 15-20 yıl daha inşaat işinde olanlar ayakta kalacaklar. Yakın zamanda eliminasyonu yaşacağız" dedi.


Türkiye'de 17 milyon konut stokunun olduğunu ve bunların yüzde 65'inin değiştirilmesi gerektiğine işaret eden Gökkaya, arsa maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı nüfusun yüzde 65'inin gelir düzeyine yönelik projelerin üretilemediğini söyledi. Orta ve ortanın altı gelir grubuna yönelik konut üretimi konusunda büyük potansiyelin olduğunu açıklayan Gökkaya, "Bunun için Kentsel Dönüşüm Kanunu'ndan sonra kamu-özel sektörü işbirliği gerekiyor. Metrekaresi bin-bin 200 YTL arasında olan ürünler bir de metrekaresi 5 bin dolar üzerindeki konutlar satışta. Arasındaki segmentteki bütün gayrimenkul satışlarında duraklama var. Çünkü A ve B grubu doyuma ulaştı" diye konuştu.


Gökkaya, Kentsel Dönüşüm Yasası'na ilave olarak kat mülkiyeti kanunu değişmesinin gerektiğini vurgulayarak, ayrıca imar transferi kanunun getirilmesinin önem taşıdığını söyledi. Mortgage'ın işlerlik kazanabilmesi için faizlerin aylık yüzde 0,6'lara inmesinin şart olduğunu kaydeden Gökkaya, "Bu durum gerçekleşirse faizler geniş bir tabana yayılır. Eğer siyasi istikrar bozulmazsa ve Türkiye hızlı bir şekilde büyümesi sürdürürse faizler düşebilir" dedi.


BÜLENT AYTAÇ YOLDAŞ


Geri Dön