22 / 12 / 2024

İSPARK, 5 yılda 500 milyon lira ciro elde etti!

İSPARK, 5 yılda 500 milyon lira ciro elde etti!

İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı şirketlerden İstanbul Otopark İşletmeleri Ticaret A.Ş (İSPARK) Genel Müdürü Kadir Gurbetçi, 5 yıl içinde 500 milyon TL'ye yakın ciro elde ettiklerini belirtti



İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı şirketlerden İstanbul Otopark İşletmeleri Ticaret A.Ş (İSPARK) Genel Müdürü Kadir Gurbetçi, 5 yıl içinde 500 milyon TL'ye yakın ciro elde ettiklerini belirterek, ''Bu daha önce yasadışı olarak elde edilen gelirin devletin kasasına girmesi anlamına gelir. Bu rakamlar daha da büyüyecek'' dedi.
 

Gurbetçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yıl önce kurulan şirketin felsefesinin trafiğe katkı sağlamak, caddelerde uzun süre kalmaya mani olmak, İstanbullular'ı rahatsız eden, yasal olmayan işletmeleri sonlandırmak, modern yeraltı ve üstü otoparkları yapmak suretiyle park etmek kültürünü oturtmak ve oluşturmak olduğunu söyledi.

Bu süre içinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Emniyet Müdürlüğü ile koordineli olarak yaklaşık 250 caddede illegal işletmelerin yaklaşık yüzde 99'unu sonlandırdıklarını anlatan Gurbetçi, şu anda ellerinde 750 yere hemen girme kararı olduğu halde illegal işletmeciler olmadığı ve trafiğin akışına çok ciddi katkı sağlamayacağını düşündükleri için girmediklerini ifade etti.

İstanbul'da 63 bin cadde ve sokak, 27 bin kilometre ulaşım aksı olduğunu, her 2 köprüden günde 450 bin aracın geçtiğini kaydeden Gurbetçi, 2004 ile 2010 yılları arasında 800 bine yakın aracın trafiğe girdiğini, bunların her biri 5 metreden hesaplandığı zaman 4 bin kilometrelik bir uzunluğa eriştiğini belirtti.

Belediyenin yapısal değişiklikleri yapması ve bütçenin büyük bölümünü ulaşıma ayırması sayesinde İstanbul'un trafikte nefes aldığını belirten Gurbetçi, ''Bu tür çalışmaların dışında insanlara da düşen görevler var. İnsanlarda bu kültürün oturması gerekiyor. Ne kadar otopark yapılırsa yapılsın, belediye otobüs durağının 15 metre önüne park edilirse trafik sıkışıklığı önlenemez'' diye konuştu.

Trafik akışının yoğun olduğu caddelerde insanların yaya geçidini kullanmak yerine bu caddelerden geçmeye çalışmalarının da sürücülerin sürüş hızını keseceğini ifade eden Gurbetçi, seyir hızının kesilmesinin de trafik sıkışıklığına sebep olduğunu dile getirdi.

-SIKINTILAR VE TEHDİTLER-

İSPARK'ta 1750 personelin görev yaptığını, her bir çalışanın istatistik verilere göre ortalama 80 saat eğitimden geçtiğini anlatan Gurbetçi, personele kurallarına uydukları sürece çalışmaya devam edebileceklerini belirttiklerini anlattı.

Bu dönüşümü gerçekleştirirken çok ciddi sıkıntılar ve tehditlerle karşılaştıklarını, bunların da hala devam ettiğini söyleyen Gurbetçi, ''Bizim devlet adına bu işi yaptığımızı insanlara anlayabilecekleri tarzda dikkate alarak iyi niyetli bir şekilde yaklaşmaya, onlara 'denizin bittiğini' anlatmaya çalışmamız, bu işi daha önceden kayıt dışı yapan insanları etkiledi ve yumuşak bir geçiş yapabilmemizi sağladı'' diye konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da katkılarıyla İSPARK olarak Türkiye'de bir ilki başardıklarını belirten Gurbetçi, Türkiye'de birçok belediyeye danışmanlık yaptıklarını, bunun dışında yurt dışındaki bazı ülkelere danışmanlık hizmeti verdiklerini, Avrupa Park Birliği olan EPA'ya üye olduklarını, burada karşılıklı olarak kazanımları ve tecrübeleri paylaştıklarını bildirdi.

Gurbetçi, Cihangir semtinde 313 araçlık otoparkı 10 Ocakta hizmete açtıklarını, otoparkın üst kısmında fitness ve yeşil alan kurduklarını, Merter'de 400 araçlık yarı otomatik, üst tarafı yeşillik otopark yaptıklarını ve 3'ü Avrupa, 2'si Anadolu yakasında olmak üzere toplamda 5 otoparklarına elektrikli araçlar için şarj ünitelerinin yerleştirileceğini, bu alanda ayrıca yaşlı insanlara ve bisikletlilere park alanı oluşturduklarını ifade etti.

Bisiklet kullanımını arttırmak için bisiklet otoparkları açtıklarını ve bu araçlardan ücret almadıklarını belirten Gurbetçi, otopark stratejilerine göre metrobüse, metroya ve İstanbul Deniz Otobüsleri iskelelerine yakın açık ve katlı otoparklarda parklanma ücretini ucuz tuttuklarını, amaçlarının insanların işlerini görüp gitmesi olduğunu, Fatih, Eminönü, Beyoğlu, Beşiktaş ve Şişli gibi trafiğin daha yoğun olduğu birinci bölgelerde fiyat politikasının daha farklı olduğunu dile getirdi.

Uyguladıkları bu metottan dolayı trafikte her gün 30 kilometreye yakın kazanım elde ettiklerini belirten Gurbetçi, sokaklardaki İSPARK personelinin elinde bulunan ''el terminalleri'' ile hangi caddede, hangi saatlerde doluluk oranı olduğunu, ne kadar araç park ettiğini ve personel denetimlerini izleyebildiklerini söyledi.

Yoğun caddelerde uzun süreli parka müsaade etmediklerini anlatan Gurbetçi, ancak engellilere caddelerde 3 saat, açık ve katlı otoparklar da ise 9 saat ücretsiz park edebilme hakkı verildiğini kaydetti.

-FARKLI PARK SİSTEMLERİ-

Araçları kaldırabilen bir mekanizma olan ''car lift'' ve dönme dolaplı otopark projelerini başlattıklarını belirten Kadir Gurbetçi, Türkiye'de ilk defa Şişli Vali Konağı Caddesi'ndeki otoparkta cep telefonu ile parklanma projesini de başlattıklarını belirtti. Gurbetçi, plaka ve ne kadar süre kalınacağı yazılarak SMS gönderildiği takdirde buralara park edilebileceğini ve ücretlendirmenin ise cep telefonu faturalarına yansıdığını kaydetti.
 
Uygulayacakları projeyi Türk insanının benimseyebilmesinin kendileri açısından çok önemli olduğunu ifade eden Gurbetçi, Avrupa'da kullanımı yaygın olan dinamik levhaların (BMS), otoparkların doluluk oranlarını göstermek amacıyla yol üzerlerine yerleştirilerek, 1 veya 2 kilometre önceden görebilmenin mümkün olduğunu, bunu da Balmumcu'daki otoparkta uyguladıklarını söyledi.

Kısıklı ve Kadıköy'de VIP helikopter pist projesi oluşturduklarını kaydeden Gurbetçi, pistleri afet anında ambulans, turizm ve ticari anlamda kullanma amaçlı yaptıklarını belirtti.

Gurbetçi, halk arasında marina olarak bilinen ''yüzen iskele'' çalışmalarını da başlattıklarını ifade ederek, İSPARK olarak Tarabya-İstinye'deki marinalar için uygulama projesi ve imalat boyutu aşamasında olduklarını anlattı.

Gurbetçi, üzerinde durdukları bir diğer büyük projenin ise ''Alo Taksi'' olduğunu kaydederek, bu proje uygulamasının vatandaşların çağrı merkezlerine ulaşarak bulundukları adrese taksi istemesiyle olacağını söyledi. Kadir Gurbetçi, bu çalışmadaki amacın 18 bine yakın taksinin kent içinde gelişigüzel dolaşmaması ve karbondioksit emisyonu yaymaması için oluşturulduğunu ifade etti.

Hizmette mükemmelliği yakalayarak kaliteyi arttırmak istediklerini kaydeden Gurbetçi, uluslararası ağırlığı ve niteliği olan KALDER ile birlikte Kasım ayında üyelik sözleşmesi yaptıklarını, 22 Aralık 2010'da da ''Ulusal Kalite Hareketi''nde iyi niyet bildirgesini imzaladıklarını hatırlattı.

İSPARK Genel Müdürü Gurbetçi, ''5 yıl içinde 500 milyon TL'ye yakın ciro elde ettik. Bu daha önce yasadışı olarak elde edilen gelirin devletin kasasına girmesi anlamına gelir. Bu rakamlar daha da büyüyecek'' dedi.
Zaman


Geri Dön