Eğitim

İspark Boğaziçi'nde 3 adet yüzer marina yapacak

Sahil şeridine rastgele park eden tekne ve yatlar artık vatandaşların eşsiz boğaz manzarası keyfini yok edemeyecek

İBB, İstinye ve Paşabahçe'ye 5 bin teknelik marina kuruyor. Boğazdaki tekne işgali İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçireceği mega proje ile son buluyor. Kentin en nadide bölgelerinden olan, Aşiyan, Bebek, Emirgan, İstinye ve Arnavutköy sahil şeridi, teknelerin istilasına uğramış durumda. Sahile günün her saatinde yan yana park eden dev gezi tekneleri ve yatlar, Boğaz'ın muhteşem güzelliğine gölge düşürüyordu. Sonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sahil şeridindeki tekne işgaline son verecek bir uygulamaya imza atıyor. 

Sosyal alanlar
Bu sahildeki banklara oturan vatandaşlar da önlerinde hiçbir engel olmaksızın Boğaz'ın güzelliğini seyredebilecek. İBB, Avrupa'da başarıyla uygulanan yüzer iskele (marina) projelerini İstanbul'a kazandırmak üzere bir çalışma başlattı. Proje, teknelerin sahil şeridine rastgele park etmelerini önlemeyi amaçlıyor. Yüzer marinalar, öncelikli olarak Tarabya, İstinye ve Paşabahçe'de uygulanacak. İstinye ve Tarabya'daki büyük ve orta ölçekli tekne ve yatlar, Paşabahçe'ye de orta ve küçük yatlar demir atacak.

Yaklaşık 5 bin yat ve teknenin konaklayacağı yüzer iskele işletmesi için Koç Holding, Doğuş Grubu ve Jefi Kamhi gibi kişi ve kuruluşlarla görüşmeler yapıldı. Yüzer iskelelerde yer ve ihtiyaca göre sosyal donatı alanları olacak. Bunların arasında helikopter pisti, iş görüşmelerinin yapılacağı büyük salonlar, kafeteryalar, restoranlar ve çeşitli sosyal alanlar olacak.

Çevreye zarar yok
Projenin ilk ayağı olan Tarabya ve İstinye yüzer iskeleleri 12 milyon dolara mal olacak. Yüzer iskelelerde yıllık üyelik sistemi uygulanacak. Diğer yüzer iskeleler, Sarıyer'de Büyükdere, Beykoz'da Keçilik, Kanalıca, Çubuklu ve Göksu ile Beşiktaş'ta Bebek ve Arnavutköy'e yapılacak. Proje kapsamında İstinye 161, Tarabya 222 tekne kapasiteli olacak. Yüzer iskelelerin yapımında çevreye zarar vermeyecek teknikler kullanılacak.
Habertürk