21 / 05 / 2024

İsrail ABD'ye inşaat yavaşlatma sözü vermedi!

İsrail ABD'ye inşaat yavaşlatma sözü vermedi!

İsrail Başbakanının Batı Şeria´daki Yahudi yerleşim birimlerinin inşasının yavaşlatılması uygulamasını uzatma sözü vermediği bildirildi



İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu´nun, ABD´ye, Batı Şeria´daki Yahudi yerleşim birimlerinin inşasının yavaşlatılması uygulamasını uzatma sözü vermediği bildirildi.

Netanyahu´nun dün parlamentoda Likud grubuna yaptığı konuşmayı aktaran ve adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, ABD´ye Batı Şeria´da Yahudi yerleşim birimlerinin çoğundaki inşaata ilişkin 10 aylık moratoryumu uzatma sözü verilmediğini, hükümetin bu konuda yeni bir karar almadığını belirtti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas dün, Batı Şeria ve Doğu Kudüs´de Yahudi yerleşim birimlerinin inşasına yeniden başlaması durumunda barış görüşmelerinin başarısızlığa uğramasının tüm sorumluluğunun İsrail´e ait olacağını söylemişti.

Batı Şeria´da Yahudi yerleşim birimlerinin çoğundaki inşaatlara yönelik 10 aylık moratoryum, 26 Eylülde sona eriyor. İsrail Başbakanı Netanyahu daha önce, "Filistinlilerle barışa ulaşmanın zor ama mümkün olduğunu" söylemişti. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman da, Batı Şeria´daki Yahudi yerleşim birimleri inşasının yavaşlatılması uygulamasını uzatmanın, kabul edilemez olduğunu ifade etmişti.

İsrail, inşaatların yavaşlatılması uygulamasının uzatılması konusunda ABD´nin baskısı altındayken, böyle bir uzatma kararının İsrail´de muhafazakarlardan oluşan koalisyonu yıkabileceği belirtiliyor.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 20 Ağustosta, İsrail ile Filistinlilerin 2 Eylülde doğrudan görüşeceğini duyurmuştu.
AA


Geri Dön