26 / 11 / 2024

İsrail gazı Türkiye'ye Mart 2018'de gelecek!

İsrail gazı Türkiye'ye Mart 2018'de gelecek!

Enerji Zirvesi için bugün Türkiye’ye gelecek İsrail Enerji Bakanı Steinitz’in bir numaralı gündemi İsrail gazının taşınacağı güzergah olacak. Akdeniz üzerinden gidecek boru hattının Kıbrıs'ı pas geçerek, 2018 yılı Mart ayında doğrudan Türkiye'ye ulaşması planlanıyor.




Enerji Zirvesi için bugün Türkiye’ye gelecek İsrail Enerji Bakanı Steinitz’in bir numaralı gündemi İsrail gazının taşınacağı güzergah olacak. Edinilen bilgiye göre Akdeniz üzerinden gidecek boru hattının Kıbrıs'ı pas geçerek, 2018 yılı Mart ayında doğrudan Türkiye'ye ulaşması planlanıyor.



İsrail'den Türkiye'ye, 6 yıl sonra bakan düzeyinde ilk ziyaret bugün gerçekleşiyor. 23. Dünya Enerji Kongresi kapsamında Türkiye'ye gelecek olan İsrail Enerji Bakanı Steinitz'in ziyaretinin gündeminde, Akdeniz üzerinden Türkiye'ye bağlanacak İsrail gazı var. Edinilen bilgiye göre, İsrail gazı Akdeniz açıklarından ilerleyecek olan boru hattı üzerinden Karaman'dan Mersin'e uzanan ana doğalgaz hattına bağlanacak. Buradan Güney Avrupa'ya ulaştırılacak doğalgaz hattı Türkiye'ye 3 avantaj sağlayacak: Doğalgaz ucuzlayacak, kaynak çeşitliliği yaratılarak enerji arz güvenliğinin sağlanmasına katkı sunacak, Türkiye topraklarından geçecek hat önemli bir gelir kapısı olacak. Rusya ile imzalanan ve Rus gazını Avrupa'ya ulaştıracak Türk Akımı projesinin 4 hattan 2 hata düşürülmesi de İsrail ile anlaşma doğrultusunda gerçekleştirilen bir revizyon olarak değerlendiriliyor


6 YIL SONRA İLK ZİYARET

6 yıl sonra gerçekleşecek ziyaretin gündeminde ise, İsrail gazını Güney Avrupa'ya ulaştıracak doğalgaz boru hattı var. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İsrailli mevkidaşıyla, bugün İstanbul'da buluşacak. 23. Dünya Enerji Kongresi'ne de katılacak olan İsrail Enerji Bakanı Steinitz, Atlantik Konseyi'nin 'Doğu Akdeniz'de Yeni Bir Manzara' başlıklı oturumunda açılış konuşmasını yapacak. Steinitz, Bakan Albayrak ile görüşmesinin ardından basın toplantısı da düzenleyecek. İsrail'in  Ankara  Büyükelçiliği, Steinitz'in ziyaretinin, Türkiye-İsrail ikili ilişkilerindeki yüksek potansiyelin ifadesi olduğunu vurguladı.


Teknolojik işbirliğinde fırsat fazla

İsrail Teknoloji Enstitüsü Girişimcilik Merkezi Müdürü Rafi Nave, Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşmenin teknolojide pek çok işbirliği alanına yansıyabileceğini belirterek, “İnternet, üç boyutlu yazdırma teknolojileri, veri bilimi ve Büyük Veri (Big Data), tıp ve tıbbi malzeme ile enerji alanları gibi pek çok yeni çalışma alanında işbirliği zemini oluşturabilir” dedi. Nave, Türkiye ve İsrail arasında tarım sektörü ve su konularında da işbirliği yapılabileceğini de ifade etti.


2018'de gelecek

İki ülke bakanlarının yapacakları görüşmenin ana gündemi, İsrail'in Akdeniz açıklarında bulduğu gazı Güney Avrupa'ya ulaştıracak doğalgaz boru hattı yapımı olacak. Hattın çalışmaları kesintiye uğramaz ve normal seyrinde giderse Akdeniz gazının 2018 yılı Mart ayında Türkiye'ye ulaşması bekleniyor. Türkiye, İsrail gazının taşınması için en iyi ve en uygulanabilir güzergah olarak gösteriliyor. İsrail doğalgaz boru hattı yapımına talip şirketlerde Zorlu, Enerjisa ve Turcas başı çekiyor.


Kıbrıs'tan geçmiyor

İsrail gazını Türkiye'ye ulaştıracak gazın Kıbrıs üzerinden geçip geçmeyeceği de belirlendi. Edinilen bilgiye göre, hat adadan geçmeyecek. Akdeniz açıklarından hattın ulaştığı ilk kara Türkiye olacak. İsrail'den Türkiye'ye uzanacak hattın 500-550 kilometre uzunluğunda ve Akdeniz'de 2 bin 500 metre derinlikte olması öngörülüyor. Yapılacak hattan geçecek doğalgaz miktarı yılda 30 milyar metreküp olacak. Bunun 10 milyar metreküpünü Türkiye'nin kullanması, kalanının da Avrupa'ya taşınması planlanıyor.


Yeni Şafak 


Geri Dön