28 / 04 / 2024

İsrail Kudüs'e 900 yeni konut daha yapacak!

İsrail Kudüs'e 900 yeni konut daha yapacak!

İsrail, Doğu Kudüs'te 900 yeni konut inşası kararı aldı



Dünyadan gelen tüm uyarılara kulaklarını tıkayan İsrail, önceki gün Yahudi yerleşimciler için Filistin toprağı Doğu Kudüs'te 900 yeni konut inşası kararı aldı.
 
İsrail, ABD'den bu konuda gelen eleştiriye de tepki gösterdi. ABD Başkanı Barack Obama, Çin ziyaretinin son gününde Amerikan Fox News televizyonuna verdiği demeçte, yeni yerleşim merkezleri kurmanın İsrail'i daha güvenli hale getirmeyeceğini söyledi. Obama, bu tür girişimlerin bölgede barışın sağlanmasını zorlaştırdığı gibi, Filistinlileri inciterek daha tehlikeli bir duruma yol açtığını kaydetti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Gilo'nun genişletilmesi projesini sert şekilde eleştirerek, bunun barış çabalarına zarar verdiğini, iki devletli çözüm seçeneğinin gerçekleştirilebilirliği konusunda kuşkuya yol açtığını belirtti.

İsrail'deki sağcı hükümetin başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bir yardımcısı ise ABD'nin tepkisini sert bir dille eleştirerek, Amerikan yönetiminin "züccaciye dükkânına giren fil gibi" hareket ettiğini öne sürdü. İsrail Toprak Yönetimi'nin yeşil ışık yakmasından sonra Kudüs Belediyesi önceki gün aldığı bir kararla, BM tarafından İsrail'in resmi sınırı kabul edilen Yeşil Hat'ın dışında Batı Şeria sınırları içinde yer alan Gilo yerleşim bölgesinde 900 daire inşaatını onayladığını duyurmuştu. ABD'nin yerleşim birimleri konusundaki sert tutumuna rağmen İsrail'in bu yönde bir karar alması dikkat çekici bulunuyor. Yeni lüks dairelerle Gilo yerleşim biriminin daha da genişletilmesi ve daha elit kesimlerin çekilmesi amaçlanıyor. İsrailli yetkililer önümüzdeki yıllarda Gilo başta olmak üzere Kudüs çevresinde 4 bin yeni konutun daha inşa edilmesinin planlandığını belirtiyor. Gilo'da halen 40 bin Yahudi yaşıyor.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'ü tamamen Yahudileştirmeye ve Kudüs' ün sınırlarını da Batı Şeria'ya doğru genişletmeye çalışan İsrail, bu bölgelerde yapılan tüm yapılaşmaları rutin olarak değerlendiriyor. Filistin Yönetimi ise İsrail'in bu tür yapılaşmalarla Doğu Kudüs'ü de Gazze gibi Batı Şeria'dan koparmaya çalışarak kurulacak olan Filistin Devleti'nin yaşamasını imkânsız hale getirmeye çalıştığını belirtiyor. Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki yerleşim birimlerinde 500 binden fazla Yahudi yaşıyor ve bu da muhtemel bir barışın önündeki en büyük sorun olarak değerlendiriliyor.

Bu arada son yıllarda ABD'den de ileri giderek İsrail yanlısı politikalar izleyen Nicolas Sarkozy liderliğindeki Fransa da bölgedeki rol arayışlarını sürdürüyor. Suriye ve İsrail arasında arabuluculuk yapmak istediğini resmen açıklayan Fransız yönetimi, İsrail ve Filistinli taraflar arasında da mekik diplomasisi izlemeye başladı. Bu amaçla bölgeye giden Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, İsrailli ve Filistinli yetkililerle bir araya geldi. Uzmanlar başta ABD ve Fransa olmak üzere Batılı ülkelerin, İsrail'e karşı caydırıcı bir politika yürürlüğe koymadan, sadece 'barış masasını' göstermesinin oyalama taktiğinden öte bir anlam ifade etmediğini vurguluyor.
Cumali ÖNAL/Zaman

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İsrail'den tahrik: Kudüs'e 900 konut

İsrail'in Doğu Kudüs'ün Gilo mahallesine 900 yeni konut yapılmasına önceki gün yeşil ışık yakması uluslararası tepkiye yol açtı. ABD Başkanı Barack Obama, İsrail'in Doğu Kudüs'te Yahudiler için yüzlerce konut inşa etmek yönündeki yeni girişimini eleştirerek, bunun barış çabalarını yeniden başlatma girişimlerini daha karmaşık hale getirdiğini belirtti. Öte yandan, temaslarda bulunmak üzere dün İsrail'e gelen Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner İsrail'in barış sürecini ilerletmek için harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Kouchner'le görüşen İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman Gilo'daki inşaatları savunarak "Gilo, İsrail'in ayrılmaz bir parçasıdır. Bizim inşaatlara müdahale niyetimiz yok" dedi.

'İNŞAAT BARIŞA TEHDİT'
Filistin Yönetimi Başbakanı Mahmud Abbas'ın yardımcısı Nebil Ebu Rdaineh, inşaat planının barış süreci için son şansı yok ettiğini söyledi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Usame Nugali, "Başta Doğu Kudüs olmak üzere yeni yerleşim birimleri inşa etmenin, barış sürecinin önünde engel olarak durduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.
Sabah


Geri Dön