22 / 12 / 2024

İsrail'de barınma sorunu gittikçe büyüyor!

İsrail'de barınma sorunu gittikçe büyüyor!

Sosyal adalet ve eşitlik ilkesi iflas eden İsrail'de halkın isyanı büyüyor. Hayat pahalılığı ve daha adil bir yaşam talebiyle sokağa çıkanlar Netanyahu hükümetini köşeye sıkıştırdı



Her şey 14 Temmuz'da bir kız öğrencinin ev kirasını ödemediği gerekçesiyle ev sahibi tarafından kapı dışarı konulmasıyla başladı. Çadırda yaşamaya mahkum edilen genç kızın dramı aslında İsrail'de uzun süredir yaşanan sosyal adalet ve barınma sorununda bardağı taşıran son damla oldu. Özellikle orta ve alt gelir grubunun isyanı, ülkede her geçen gün daha fazla kişinin canını yakan hayat pahalılığı ve ekonomik koşulların iyileştirilmesine yönelik atılmayan adımlara karşı idi. Aslına bakarsanız, 'sosyal adalet' ve 'eşitlik ilkesi' İsrail devletinin kuruluş değerlerinin başında geliyordu. Ama son dönemde bu değerlerden halktan çok, belirli bir zümre yararlanır oldu. İşte sistemin bu şekilde işleyişine karşı öfke ve karamsarlık, İsrail tarihindeki en etkili ve kalabalık protesto gösterilerini ortaya çıkardı. İsrail, Ortadoğu'daki bir başka 'Arap Baharı'na sahne oldu. Son dört haftadır devam eden protesto gösterilerinde hafta sonları 400 bini aşkın protestocu sokaklara dökülerek haklarını aramayı aralıksız sürdürüyor. İsrail halkı, hükümet bazı düzenlemelere gitmeden pes edeceğe de benzemiyor.

SOSYAL ADALET ÇAĞRISI

Bu kararlığı gören İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve hükümeti ise alt ve orta sınıfa yönelik ekonomik paketler üzerinde çalışmaya başladı. 7.5 milyon nüfusa sahip İsrail'de yaklaşık 2 milyonu bulan orta sınıf İsrailli, ekonomik reform beklentisinde.Ülkede, orta düzeyde 3 odalı bir apartman dairesinin fiyatı son 4 yılda yüzde 40'ın üzerinde artmış durumda. "Sosyal adalet istiyoruz" haykırışı ise yüzbinlerin ortak sloganı olmuş durumda.

Çadır hareketine taşrada yoğun ilgi

İSRAİL'DE tam bir aydır sokaklarda kurulan çadırlarla hayat pahalılığını protesto edenler taşradan da destek aldı. Eylemi tüm ülkeye yaymak isteyen göstericilerin 20 farklı merkezde düzenlediği protestolara 75 bin dolayında kişi katıldı. Bazı internet siteleri bu rakamı 100 bin olarak verdi. Geçen cumartesi gecesi, başta Tel Aviv'de olmak üzere üçüncüsü düzenlenen protestolara 400 binden fazla kişi katılmıştı. Kuzey ve güneyin iki önemli kenti Hayfa ve Ber Şeva olmak üzere Afula, Nahariya, Petah Tikva, Hod Haşaron, Ramat Haşaron, Bet Şemeş, Bet Şean, Aşkelon, Dimona ve Eylat gibi kentlerde düzenlenen protestolarla ilgili hareketin organizatörlerinden "J14 Hareketi", "sınavın başarılı olduğu"nu açıkladı. "J14 Hareketi" adını, ilk gösterilerin başladığı 14 Temmuz'dan alıyor. Protestoların en kapsamlısı, İsrailli ve Arapların barış içinde ortak yaşamalarına örnek gösterilen Hayfa'da 25 bin kişinin katılımıyla gerçekleşti. Bedevi Arapların yaşadığı Ber Şeva'da da bu rakama yakın bir sayıya ulaşıldı.

Gıda fiyatları da protesto edildi

BESLENME, barınma eğitim, sağlık ve temel aile ihtiyaçlarını karşılayacak kadar gelirlerinin olmaması gerekçesiyle ilk kez Tel Aviv'de sokağa dökülen İsraillerin protestosu internet üzerinden hızla yayılıyor. Haftasonunda Tel Aviv'in yanı sıra Kudüs ve diğer şehirde de sokaklara çıkan gruplar, düşük maaşların yanısıra yüksek vergi ile yükselen benzin ve gıda fiyatlarını da protesto etti
Sabah/İrfan DONAT


Geri Dön