03 / 05 / 2024

İsrail'de yıkılan 250 ev için 8 milyon dolar gerekli!

İsrail'de yıkılan 250 ev için 8 milyon dolar gerekli!

İsrail'in 2008 yılında Gazze'ye düzenlediği saldırıların izleri, aradan geçen 12 yıla rağmen Filistinlilerin zihinlerinde ve kalplerinde hala canlı.



İsrail'in 2008 yılında Gazze'ye düzenlediği saldırıların izleri, aradan geçen 12 yıla rağmen Filistinlilerin zihinlerinde ve kalplerinde hala canlı.

İsrail saldırılarında 5 kızını kaybeden Filistinli Semira Baluşe (48), 12 yıl önceki acılarının hala taze olduğunu dile getirdi. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; ailesi için bir felakete dönüşen 28 Aralık 2008 tarihli o günü anlatan acılı anne, saldırılar sebebiyle büyük korku içinde olan kızlarını o gece uyumaya ikna ettiğini belirtti. 

İsrail'in düzenlediği saldırıda Cebelya Mülteci Kampı'ndaki evlerinin bir duvarının yıkıldığını ve 7'si kız, biri erkek 8 çocuğundan 5'inin hayatını kaybettiğini aktaran Baluşe, "18 yaşındaki büyük kızım Tahrir'i öldürdüler, İkram'ı (15) öldürdüler, Semr'i (13) öldürdüler, Deyna'yı (8) öldürdüler, Cevahir'i (4) öldürdüler. Hepsini öldürdüler" diye konuştu.

Ailenin diğer üyelerinin hafif yaralandığını dile getiren Baluşe, 11 günlük bebeği Beraa'nın ise hiç yara almadığını söyledi. Baluşe "Tam bir faciaydı. Bir elimde bebek o gün o enkazın arasından nasıl çıktım bilmiyorum. Aradan onca yıl geçti ama kalbimdeki acı hiç dinmedi. Bayramlarda, bir de okullar açıldığında çok ağlarım. Bir anne çocuklarını nasıl unutabilir?" dedi.

İsrail de yıkılan 250 ev için 8 milyon dolar gerekli!

- "Ailemden 11 kişi hayatını kaybetti"

Saldırılarda ailesinden 11 kişiyi kaybeden Ziyad Dib de (34) yaşadıkları o acı günü tüm ayrıntılarıyla hatırladığını dile getirdi. 

İsrail'in topçularla düzenlediği saldırının evini hedef aldığını belirten Dib, "Ailemden 11 kişi hayatını kaybetti. Babam, babannem, 3 kız kardeşim de öldü. Ben de iki bacağımı kaybettim" şeklinde konuştu.

Dib, o acılı günün her gün gözünün önüne geldiğini dile getirdi. Savaş başlamadan önce Güzel Sanatlar ve Dekor Fakültesi'nde okuduğunu, üniversiteden sonra kendi ofisini açma, daha sonra da yüksek lisans için yurt dışına gitme hayalleri kurduğunu vurgulayan Dib ancak İsrail saldırılarının tüm hayallerini bir kenara savurduğunu ve hayatının tamamıyla değiştiğini söyledi. 

Saldırılarda iki bacağını kaybedince bir Arap ülkesine giderek protez bacak taktırdığını dile getiren Dib, halihazırda 3 çocuk babası olduğunu, evinin geçimini de resim çizerek ve fotoğraf çekerek sağladığını aktardı.

Yeniden İmar yetkililerinden Macid Salih de İsrail'in 2008 saldırılarında yıkılan 250 evin hala yapılamadığını, bunun için 8 milyon dolara ihtiyaç duyduklarını belirtti. 

- İsrail'in Gazze'ye ilk saldırısı

İsrail'in 27 Aralık 2008'de Gazze'ye başlattığı ve 23 gün süren saldırılarında 410'u çocuk, 104'ü kadın ve 100'ü de yaşlı olmak üzere 1436 kişi yaşamını yitirmiş, 5 bin 400'den fazla kişi yaralanmıştı.

Saldırılarda Gazze'deki 5 bin 700 ev tamamen yıkılmış, yaklaşık 52 bin ev hasar görmüştü.

İsrail söz konusu saldırılarına "Dökme Kurşun" adını verirken İzzeddin el-Kassam Tugayları ise olayı hakla batılın mücadelesi olarak gördüklerini söyleyerek, "Furkan Savaşı" şeklinde adlandırmıştı.

Doğu Kudüs'teki Filistinli aileler evlerini yitirmekten tedirgin!


Geri Dön