19 / 11 / 2024

ISS'den bahçe bakımının püf noktaları!

ISS'den bahçe bakımının püf noktaları!

Bahçelerin kış bakımı zamanı geldi. Önümüzdeki dönem bunun için en elverişli aylar. ISS Haşere Kontrol ve Bitki Bakım Hizmetleri kara kışa girmeden bahçelerde nelere dikkat edilmesi konusunda ipuçları verdi.




Bahçelerin kış bakımı zamanı geldi. Önümüzdeki dönem bunun için en elverişli aylar. ISS Haşere Kontrol ve Bitki Bakım Hizmetleri kara kışa girmeden bahçelerde nelere dikkat edilmesi ve nasıl bir süreç izlenmesi konusunda ipuçları verdi. 


Bahçelerde kış bakımı


Bahçelerin kış bakımı zamanı geldi. Önümüzdeki dönem bunun için en elverişli aylar. ISS Haşere Kontrol ve Bitki Bakım Hizmetleri kara kışa girmeden bahçelerde nelere dikkat edilmesi ve nasıl bir süreç izlenmesi konusunda ipuçları verdi.


ISS Haşere Kontrol ve Bitki Bakım Hizmetleri, kış mevsimine girerken bahçelerde yapılması gereken bakım çalışmaları hakkında bilgilendirdi. Mevsimin özelliğine bağlı olarak soğuyan iklimden dolayı bitkilerin bir kısmının optimal büyüme hızları yavaşladığını ve hatta durgunluk dönemine girdiğini belirten ISS Haşere Kontrol ve Bitki Bakım Hizmetleri yetkilileri “Bu duruma halk arasında bitkilerin uyuması denilir. Bu dönemde bitkide su iletimi vs. gibi durumlar olmayacağından bitkileri sulama, çim alanlar için biçim gibi bakım çalışmalarına ihtiyaç yoktur” diyerek yapılacak işleri şu şekilde sıralıyor: Bitkilerin kış gübrelemeleri, budanması, drenaj kontrolü ve kışlık ilaçlamalar, toprak işlemesi.



Bitki Budamaları: Yaşlı, kuru, zayıf, hasta ya da bitkinin gelişimini engelleyecek biçimde oluşan bölümlerinin kesilerek ayıklanmasına budama denir. Bahçe bakım işlerinde sağlıklı bitki gelişimi için budama en önemli çalışmalardan bir tanesidir. Gelişi güzel bitki budamaları bitkinin gelişimine geri dönüşü olmayacak zararlar verebilir. Bitki türüne göre büyümenin en az olduğu kış aylarında budama tercih edilmelidir. 2,5 cm üzerindeki budama yaralarında mutlaka koruyucu macun uygulaması yapılmalıdır. Koruyucu macun uygulaması yapılmaması bitkinin hastalanmasına sebep olacaktır.


Form budamaları: Bahçelerde bulunan şekilli bitkilerin formunu korumak amacıyla yapılan budamalardır.

Gençleştirme budamaları: Bu budamalar bitkilerde daha taze sürgünler oluşturduğu için bitkide daha fazla çiçek ve daha sık bir bitki formu oluşturur. Çiçeksiz bitkilerde de yaşlı dallar kök boğazına yakın yerlerinden kesilerek taze sürgünlerin oluşması ve bunun neticesinde alttan itibaren dolgun bitkilerin oluşması hedeflenir.


Meyve Budamaları: Bahçelerimizde bulunan meyveler için en uygun budama ayı kış aylarındadır. Bu meyvelerde su yürümesi tamamen durduğundan bitki budamaları bitkiler için gereklidir. Bitkide meyve kalitesini arttıran başlıca etmen budamadır. Budanan bitkide meyve sayısı değil meyve kalitesi artar.

Ölü Dal Budamaları: Bitkiler zaman içerisinde farklı nedenlerden dolayı dal kurumaları yapabilir. Bitki içerisinde kuruyan dalların kesilerek bitkiden uzaklaştırılması gerekmektedir. Kesilip bitkiden uzaklaştırılmayan dalların kuruması aşağıya ve içeriye doğru devam edeceğinden bitkide kurumalara neden olabilir.


Bitkilerin Kış Gübrelemeleri: Her ne kadar uyku veya durgunluk döneminde olsalar da bitkiler için besin takviyeleri çok önemlidir. Çünkü kış aylarında yaz aylarındaki azot ve fosfor kullanımına oranla daha fazla potasyum ağırlıklı gübreler özellikle çim alanlar için uygulanmalıdır. Bitkiler içinse koyun gübreleri ve organik gübrelerin yanında bitki türüne özel gübreler kullanılarak bitkilerin bahara daha kuvvetli çıkmaları için gereklidir. Aynı zamanda soğuk kış aylarında bitkilerin kök boğazını sıcak tutarak bitkilerin kış zararlarından korunmasını sağlar.



Drenaj Kontrolü: Toprağın su tutma kapasitesini aşan fazla suyun toprak içerisinde yatayda ve düşeyde hareket etmesi ya da geçirimsiz yüzeylerde çeşitli nedenlerle oluşan suyun alandan tahliyesi işlemine drenaj denir. Peyzaj alanlarda kışın yağışların artmasıyla drenaj problemi yaşanmaktadır. Bu problem bitki köklerinin çürümesine ve ölümlere neden olmaktadır. Çim alan ve bitkilerin sağlıklı kök gelişimi için mutlaka fazla suyun tahliyesi için drenaj sistemleri oluşturulmalıdır.



Kışlık İlaçlamalar: Kış aylarında bitki zararlıları yaşamlarına devam etmektedir. Bazı türler faaliyetlerine devam ederken bazı türler kuluçka dönemine girmiştir. Kış aylarında ilaçlama ziraat mühendislerimizin belirlemiş olduğu ilaçlama takvimine göre, etkin bir şekilde devam etmelidir. Bilinçsiz ve uygun olmayan ekipmanlarla yapılacak ilaçlama bitkiye ve çevreye zarar verecektir. Ayrıca kış ayların çim alan üzerindeki temizlenmeyen yapraklar, altta kalan çimlerin çürümesine ve bozulmalarına neden olur. Kışın don tutmuş ya da kar yağmış çim üzerinde gezilmemelidir.


Toprak İşlemesi : Kışın bitkilerin kök boğazındaki topraklar kabartılmalıdır. Bu sırada kabartılan toprağa; torf, yaprak çürüntüsü, organik gübre gibi koruyucu malzeme karıştırılarak toprak nemini donlardan korumuş oluruz. Her türlü bitki dikimi yapabilir veya yer değişimi yapabiliriz.


Geri Dön