01 / 05 / 2024

İstanbul Adalet Sarayı açıldı, bakanlığa devredildi!

İstanbul Adalet Sarayı açıldı, bakanlığa devredildi!

Başbakan Erdoğan, 'Muhteşem eser' olarak nitelendiği İstanbul çağlayan Adalet Sarayı 'nın hayırlı olmasını dilerken, yüklenici firma Varyap 'a, canla başla tüm ekibiyle işi süresi  içinde bitirdiği için teşekkür etti



 

İstanbul Adalet Sarayı'nı havadan görmek için tıklayınız!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çağlayan 'da inşaatı tamamlanan İstanbul Adalet Sarayı 'nın Bayındırlık Bakanlığından Adalet Bakanlığına devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, yasama ve yürütme olarak adalet altyapısına ilişkin sadece adalet sarayları yapmakla kalmadıklarını belirtti. Başbakan Erdoğan, yargının, yargı mensuplarının ihtiyaçlarını en hızlı şekilde karşılamaya gayret ettiklerini ve iktidarda bulundukları 8 sene boyunca da bu konuda önemli çalışmaları olduğunu anlattı.

Personel sayısını, 2002 yılına göre yüzde 26 oranında artırdıklarını, 2009 yılından itibaren ilk defa sözleşmeli personel uygulamasına geçtiklerini  ifade eden Erdoğan, '2011 yılında yapacağımız alımlarla, personel sayısını  2002 'ye göre yüzde 75 oranında artırıyoruz' dedi.

Faaliyet gösteren mahkeme sayısını da 2002 'ye göre yüzde 35 oranında artırdıklarını bildiren Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Her yüz bin kişiye düşen hakim sayısı, bu örnekler çok önemli, Avusturya 'da 20, İtalya 'da 11, Portekiz 'de 18, Rusya 'da 24, Yunanistan 'da 33.  Bizde ise her yüz bin kişiye sadece 10 hakim düşüyor. İşin zorluğu ortada.  İnşallah en kısa zamanda bu sayıyı Avrupa ortalamasına çıkaracağız. Avrupa  ülkelerinde bir hakim yılda 200 dosyaya bakarken, bizde yılda ortalama bin 78  dosyaya bakıyor. Personel sayısını artırarak, mahkeme sayısını artırarak, inşallah bu sayıyı da aşağılara çekmeye devam edeceğiz. Yargıda bilişim alt  yapısını güçlendirdik. Tüm adliyelerimizi toplam 58 bin bilgisayar ve diğer  ekipmanla donattık. Mahkemelerde kullanılan bilgisayar sayısını, 2002 yılına göre  yüzde 859 oranında artırdık. Bu da önemli. Nereden nereye... Mali imkanları  geliştirdik. Yüksek mahkemelerin binalarını yeniledik.'

Başbakan Erdoğan, yasa ve mevzuat altyapısını elden geçirdiklerini ve yenilediklerini belirterek, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını güçlendirmek  üzere, sonuncusu 12 Eylül 'de olmak üzere birçok reforma imza attıklarını  söyledi. 'Kısacası, yargının en hızlı şekilde tecelli etmesi, hakça tecelli  etmesi, sağlıklı şekilde kararların verilmesi için özellikle hükümet olarak  vazifemiz neyse, hamdolsun fazlasıyla yerine getirdik, getiriyoruz, getireceğiz' diyen Erdoğan, cumhuriyet tarihinin en kapsamlı reformlarını, en kapsamlı
yatırımlarını 8 yılda yaptıklarını ve aynı şekilde yapmaya devam edeceklerini  kaydetti.

Başbakan Erdoğan, 'Türkiye değişiyor. Zihniyetler değişiyor. Devlet-millet ilişkisi köklü şekilde değişiyor. şžimdi artık, yargı da adalet  sistemi de demokratik bir ülkeye yakışır şekilde, modern bir demokrasiye yakışır  şekilde değişiyor. Aksini iddia edenlere de buradan hodri meydan diyorum. Elinizi  vicdanınıza koyun, 2002 ve öncesiyle, bugünü karşılaştırın, kararınızı öyle verin  diyorum' dedi.

HAKLI GURUR

Konuşmasında, bugün, Türkiye 'nin en büyük şehrine, dünyanın en büyük şehirlerinden birine İstanbul 'a, ona yakışan bir adalet sarayı kazandırmanın  haklı gururunu yaşadıklarını ifade eden Erdoğan, İstanbul Adalet Sarayı 'nın,  ülkede şu ana kadar yapılmış en prestijli yapı olma özelliğini taşıdığını  kaydetti.

42 bin metrekare arsa üzerinde, 328 bin 544 metrekare kapalı alana sahip bu adalet sarayının, en azı 4, en çoğu 19 kattan oluşan tam 19 farklı bloktan  oluştuğunu dile getiren Erdoğan, bu kompleks içinde, 326 duruşma salonu, 267  savcı odası, 442 hakim odası, 354 kişilik konferans salonu ve 4 adet de seminer  salonunun bulunduğunu anlattı.

Erdoğan, aynı zamanda, İstanbul Adalet Sarayı 'nda, ofisler, avukat görüşme odaları, yemekhaneler, kafeteryalar, kütüphane, kreş, postane ve banka  şubeleri de gayet modern bir şekilde hizmet vereceklerini belirterek, 27 Temmuz  2007 'de tarihinde, arsa teslimi ile bu binanın inşaatını başlattıklarını  anımsattı. Belediye başkanlığı döneminde aslında bu alana İstanbul Büyükşehir Belediyesi hizmet binası yapmayı planladıklarını ve projelerini  hazırlattıklarını, firmanın da belli olduğunu, ancak son anda vazgeçmeleri  sebebiyle projenin kaldığını ifade eden Erdoğan, 'İşe bak ki şimdi İstanbul  Adalet Sarayı oldu. Hayırlı olsun' dedi.

Başbakan Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş 'a,  burayı, Adalet Bakanlığına tahsis etmiş omasından dolayı teşekkür ettiğini ifade ederek, bu eseri adalet ve yargı camiasına kazandıran Adalet Bakanlığı, inşaat  süresince kontrolünü yapan Bayındırlık ve İskan Bakanlığını, inşasında emeği  geçen her bir kurum ve kişiyi tebrik ettiğini, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısından şantiye mühendislerine kadar hepsini kutladığını ve onlara İstanbullular adına,  ülkesi ve milleti adına şükranlarını sunduğunu kaydetti.

Burada çok çarpıcı bir karşılaştırmayı sunmak istediğine dikkat çeken Başbakan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

'Bakınız, şu 8 yılda, Hükümetimiz döneminde, Türkiye genelinde toplam 131 yeni adalet sarayını tamamladık. Bunlardan 83 tanesi hizmete açıldı, 48  tanesi de resmi olarak hizmete açılmayı bekliyor. 2002 yılına kadar Türkiye  genelinde yapılan adliye saraylarının toplam kapalı alanı 569 bin metrekare.

İstanbul 'da bugün hizmete açtığımız bu adliye sarayının kapalı alanı 328 bin 544 metrekare. Kartal 'da inşa ettiğimiz adliye sarayının kapalı alanı ise 360 bin  metrekare. Dikkatinizi çekiyorum, Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan adliye  saraylarının toplam kapalı alanı 569 bin metrekare; bizim İstanbul 'da inşa  ettiğimiz sadece iki adalet sarayının toplam kapalı alanı 688 bin metrekare...  Toplamda bitirdiğimiz adliye sarayı kapalı alanı, 1 milyon 329 bin metrekare.  2002 'ye kadar yapılmış olanın iki katını biz 8 yılda inşa ettik. Devam eden  inşaatlarla birlikte, mevcuda 2,5 milyon metrekare eklemiş olacağız.'

Göreve geldiklerinde bu ülkenin hakimleri, savcıları, İstanbul 'da,  Ankara  'da,  İzmir  'de, diğer Anadolu ve Trakya şehirlerinde Devlet Bakanı ve  Başbakan Yardımcısı Cemil çiçek 'in konuşmasında ifade ettiği şekilde  çalıştıklarını anlatan Erdoğan, 'Bırakınız avukatları, hakimlere, savcılara oda bulunmuyordu. Adalet personeli, insanca çalışabilecekleri, verimli şekilde  çalışabilecekleri sağlıklı bir iş yeri ortamından yoksundu' diye konuştu.

MUHTEşžEM ESER

Başbakan Erdoğan, 'Muhteşem eser' olarak nitelendiği İstanbul çağlayan Adalet Sarayı 'nın hayırlı olmasını dilerken, yüklenici firma Varyap 'a süresi  içinde canla başla tüm ekibiyle işi bitirdiği için teşekkür etti. Ulaştırma Bakanlığının çevredeki ulaşım ağını da Nisan ayı sonuna kadar tamamlayacağını belirten Erdoğan, bölgede tam anlamıyla 3 bin 500 araç parkı  olacağını söyledi.

DEVLET BAKANI VE BAşžBAKAN YARDIMCISI CEMİL çİçEK:
 
Benim söylemek istediklerimi eserin kendisi zaten söylüyor. Bugün bu binanın değerinin 5-6 katı arsa eder. İşin doğrusunu söyleyen biziz, gereğini yapan da biziz. Biz göreve geldiğimizde devlet bütçesinden ayrılan para bugünkü parayla 50 milyon. Bu 50 milyon ödeneğin bütçede olduğu günlerde yargının önemiyle ilgili bolca nutuk çekiliyordu. 2 katrilyon 631 trilyon nere benim altına imza attığım miktar.

ADALET BAKANI SADULLAH ERGİN:

Siyasi istikrar ve kararlılık küresel aktör olmamızı sağlamıştır. Türk yargısının sorunları şöyledir:Fiziki ve teknik altyapı sorunları, insan kaynaklarının yetersiz olması, uzun süren yargılamalar, ceza-infaz sistemiyle ilgili sorunlar … Temel kanunların tamamı yenilendi. İdari yargıda yaşadığımız sorunlara rağmen 2002 'ye oranla hakim ve savcı sayısında artış yaşanmıştır.

AA


Geri Dön