08 / 01 / 2025

İstanbul adım adım kuraklığa gidiyor!

İstanbul adım adım kuraklığa gidiyor!

Bu yılki yağışlar, 2008in ardından en düşük seviyede gerçekleşti. Şehrin su ihtiyacını karşıladığı barajlarda su seviyesi gözle görülür oranda düştü. İklimbilimci Mikdat Kadıoğlu ise "Bu New York'ta olsa kuraklıkla mücadele planı devreye girerdi" diyor



İstanbulda bu yıl yağışlar 2008in ardından en düşük seviyede gerçekleşince alarm zilleri çalmaya başladı. İstanbulun su ihtiyacını karşıladığı barajlarda su seviyesi son aylarda gözle görülür oranda düştü. 2009da yüzde 85, 2010da yüzde 70 olan doluluk oranları 2011de yüzde 53e geriledi. Yağışlarsa son 50 yılın ortalamasının da altında. İstanbulda zaten bir kuraklığın olduğunu vurgulayan iklimbilimci Prof. Mikdat Kadıoğlu Bu durum New Yorkta yaşansa kuraklıkla mücadele planı devreye sokulurdu dedi.

Melen-2 geliyor

Radikale konuşan İSKİ yetkilileri ise yağışların süreceğine, ayrıca Melen suyuna güveniyor: Melen sisteminin 1. kısmını devreye aldık. Su tüketimi 2012de artacak. Biz de önlem olarak yeni su kaynağı geliştiriyoruz. Melen-2 devam ediyor. 2040a kadar İstanbula su temin edebileceğiz. Bunun yanında vatandaştan beklentimiz tüketim alışkanlıklarının değiştirilmesi. Bu değişmez ve su tüketimi artarsa kurum olarak zorlanırız..

Ama Kadıoğluna göre Melen sisteminin kuraklığa çözüm olması mümkün değil çünkü kuraklığın niteliği de değişiyor: Önceden kuraklık lokal oluyordu. Şimdi iklim değişikliğinden dolayı bölgesel olmaya başladı. Melende de kuraklık olunca ne yapacaklar Şu anda meteorolojik ve ekolojik kuraklık var. Bundan sonraki kuraklık tarımsal kuraklık olacaktır.

Şu anki durumun New Yorkta olması halinde kuraklıkla mücadele planı devreye sokulurdu. Biz ise Türkiyede kuraklık var mı yok mu diye tartışmaya giriyoruz diyen Kadıoğlu uyardı: Türkiyede bütün afetlerle mücadele Melen suyu örneğinde olduğu gibi yapısal önlemlere gidiyor. Yapılması gereken şehirlerin su havzası kapasitelerine göre planlanması.

"Türkiye 2100de susuz kalacak"

İngiltere Meteoroloji Dairesinin raporuna göre Türkiye 2100 yılında susuz kalabilir. Durbandaki iklim zirvesinde açıklanan raporda Türkiye 1960dan bu yana sürekli ısınan 24 ülke arasında yer aldı. Isınma bu şekliyle devam ederse, tüm Akdeniz ve Ortadoğuyla birlikte Türkiyede de yağış miktarları düşecek, özellikle güneyde azalma yüzde 20lere çıkacak, Türkiyenin tahıl üretimi ciddi miktarda düşecek. İklim değişikliğinin Türkiyedeki bir etkisi de 21. yüzyılda, ırmak taşmasıyla oluşan sel felaketlerinin azalması olacak.
Fatih Yağmur / Radikal


Geri Dön