27 / 12 / 2024

İstanbul afet alanları iptal mi edildi?

İstanbul afet alanları iptal mi edildi?

Sözcü Gazetesi muhabirlerinden Mehtap Ö. Ertürk, bugünkü haberinde İstanbul Valiliği'nin 2001 yılında hazırladığı 'afet planı' buhar oldu söz konusu 484 çadırkentli plan İBB'nin web sitesinden de silindiğini söyledi...



İstanbul'da 2001 yılında hazırlanan 'Afete Yönelik Acil Eylem Planı'na göre muhtemel bir deprem sonrası çadır alanlarından biri olarak bilinen Taksim Gezi Parkı, ranta kurban edilen 'çadır kent'leri yeniden gündeme getirdi. 

17 Ağustos 1999'daki depremin ardından 2001'de, İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi Hazine ve şahıs arazileri ve parkların da arasında bulunduğu 484 adet çadır kent alam belirlemişti. Söz konusu 484 çadırkent yerinin birçoğunda bugün rezidans, plaza ve AVM'ler yükseldi, İstanbul Büyükşehir Belediye'sinin web sayfasında yayınlanan Acil Eylem Planı, buradan da silindi. 


Alanlar gökdelen oldu

Şişli'de yer alan Trump Tovver, Torunlar GYO'nun Ali Sami Yen projesi ve Anthill rezidans, Bahçelievler'deki Starcity Outler Center, Ağaoğlu Mycity Center, Meydan AVM, Zeytinburnu'ndaki Sahilpark Veliefendi Konutları ve Onaltı Dokuz Rezidans, Maltepe Dap Royal Center, Gaziosmanpaşa  TOKİ  Avrupa Konutları, Esenler Kemerpark Evleri, Bağcılar Çmar Olimpia Park Sitesi, Bakırköy Ataköy Konakları ve Capacity AVM, Beşiktaş'taki Selenium Plaza, acil eylem planında çadır alanı olarak belirlenmiş alanlarda yükseliyor. 


- Şişli'de bulunan Trump Tower'ın inşa edildiği arazi Acil Eylem Planı'nda çadır kent ye afet anında acil durumlar için kullanılması için ayrılan helikopter pist olarak tanımlanmış. 

- Ali Sami Yen Arsası mülkiyeti kamuya ait olmasına rağmen plan değişikliğiyle rezidans alanı oldu. Torunlar tarafından inşaatına başlandı. 

- Bomonti'deki Anthill rezidansın yer aldığı alan Eylem Planı'nda helikopter pisti ve çadır alanı olarak tanımlanmıştı. 

- Bayrampaşa'da çadırkentlerin yerini Ora AVM ve Forum İstanbul alıyor. 

-Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırdığı 'Mikro bölgeleme' çalışmasına göre deprem riskinin en fazla olduğu ilçelerden biri Zeytinburnu. Nüfusun yoğun olduğu bu ilçede mevcut alanlar da yapılaşmaya açılıyor. 

Zeytinburnu'nda daha önce Bozkır Amatör Futbol Takımı'na ait olan futbol sahasında şimdi Sahilpark Evleri yer alıyor. Acil Eylem Planı'nda bu alan da çadırkent alanı ve helikopter pisti olarak tanımlanmıştı. 

-Gaziosmanpaşa'da iki büyük çadırkent alanından birisinde TOKİ'nin Avrupa Konutları yükseliyor. Alan aynı zamanda G. Paşa TEM güneyi Nazım İmar Planı'nda eğitim ve sağlık tesisi olarak ayrılmıştı. 


Eski plana göre, 484 çadırkente 1 milyon 196 bin 757 çadır kurulacağı belirtilmiş. Ayrıca, planda 219 helikopter pistinden acil ulaşım sağlanacağı, yardım malzemeleri için ise 241 depo belirlendiği kayıt altına alınmış. Ancak, geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Çevre ve Şehircilik Bakam Erdoğan Bayraktar, İstanbul'daki çadırkent sayısının 315 olduğunu kaydetmişti. Bu açıklama 165 arazinin imara açıldığım depremde çadır ve toplanma yeri olarak belirlenen alanlarda konut projeleri, rezidans ve alışverişi merkezleri yükseldiğini ortaya çıkardı. İstanbul'da deprem halinde kaç toplanma alam olduğu hala meçhul. Şehir Planlamacısı Nazım Akkoyurılu,  son dönemdeki yapılaşma ile birlikte geriye kalan çadırkent sayısının 100'ün altına indiğini belirtti. Akkoyunlu, "Bu plan kamusal alanların satılmasının önünde engel oluşturuyordu. Her türlü yasal boşluktan yararlanılarak bu alanların imara açılması tercih edildi. Bu, iktidarın depreme karşı ne kadar samimiyetsiz olduğunu gösteriyor" dedi.


Mehtap Ö. Ertürk/Sözcü Gazetesi


Geri Dön