09 / 05 / 2024

İstanbul Beşiktaş'taki 19 bin metrekarelik eski kışla arazisi konut imarına açıldı! 5 katlı binalar yapılacak!

İstanbul Beşiktaş'taki 19 bin metrekarelik eski kışla arazisi konut imarına açıldı! 5 katlı binalar yapılacak!

2. Abdülhamit tarafından yaptırılan Beşiktaş’taki Orhaniye Kışlası sınırları içindeyken 2018'de azınlık vakfına devredilen, Musevi Mezarlığı’nın ve Yıldız Parkı’nın ortasında yer alan 19 bin metrekarelik arazi, resmen konut imarına açıldı. İşte ayrıntılar...



Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; kışla içinde kalan ve Hazineye ait olan iki parsel ile mülkiyeti İBB ait bir parsel, Vakıflar Kanununun geçici 11. maddesi uyarınca Ortaköy Astvazazin Meryemana Ermeni Kilisesi Mektebi ve Mezarlığı Vakfı adına 2012'de tapuya tescillendi. İstanbul Merkez Komutanlığı tarafından 2018'de de arazi vakfa verildi. 

Kışla sınırları dışına çıkarılan parseller, “Yıldız Sarayı Tarihi ve Doğal Sit Alanı” sınırlarında yeniden düzenlemeye gidildiği esnada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2021'de alınan karar ile “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” şeklinde tescil edildi.  
İstanbul 3 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 14 Haziran 2022 tarihli kararıyla ise parseller tarihi sit alanı sınırından alındı. Planlama alanı tarihi sit sınırları dışında kalırken,  doğal sit sınırları içinde yer aldı.

İstanbul Beşiktaş taki 19 bin metrekarelik eski kışla arazisi konut imarına açıldı! 5 katlı binalar yapılacak!

5 KATLI BİNALAR YAPILACAK 

Parsellerin vakıf mülkiyetine geçmesi ve alınan sit kararları sebebiyle yeniden plan yapılması gerekliliği belirlendi. 

Askıya çıkan yeni planda arazinin 13 bin 452 metrekaresi gelişme konut alanı; tescilli kültür varlığı olan silahhanenin yer aldığı 1.483 metrekarelik alan da sosyal kültürel tesis alanı şeklinde belirlendi. 

Bu alanlarda inşaat oranı 1.50, yükseklik 5 kat şeklinde belirlendi ve arazinin 2 bin 235 metrekarelik alanı park, 2 bin metrekarelik alanı da yol için ayrıldı. 

İstanbul Beşiktaş taki 19 bin metrekarelik eski kışla arazisi konut imarına açıldı! 5 katlı binalar yapılacak!

İBB'DEN UYARI 

Plan teklif ile ilgili görüşü sorulan İBB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, toplam inşaat alanının 26 bin 260 metrekare artırıldığını belirlerken; uyarılarda bulundu. 

İnşaat oranının ve bina yüksekliklerinin çevre yapılaşma şartlarına göre çok yüksek olduğuna dikkat çekilerek, bölgeye ek nüfus ve trafik yükü getirileceğinin altı çizildi. 

Kültür varlığı şeklinde tescilli binanın yer aldığı parselde 5 kat olacak şekilde yapılaşma önerilmesinin tescilli binanın önüne geçerek arka planda kalmasına neden olacağı işaret edildi. 

Alandan tarihi Hamidiye ve Taksim Suyolları yolları da geçiyor. Planlama alanı ve içinde yer aldığı bölge, yüksek tehlikeli deprem bölgesi olarak belirtiliyor. Alanda, kızılçam ve doğu çınarı ağaçları yer alıyor. 

Çeyiz düzecekler müjde! A101'de bulaşık makinesi 4.699 TL! A101 kataloğu 26 Ocak 2023 fiyat listesi...

Sosyal yardım ödemelerinde büyük sürpriz! Yaşlı aylığı, engelli aylığı, Evde bakım parası, SED desteği.. Hepsi zamlandı!

Doların düşeceği tarih az önce tek tek açıklandı! 1 doları bile olanların adeta yüreğine indi! Bu tarihlere aman dikkat!

Takdir, teşekkür alan öğrenciye müjde! 5 bin 104 TL para ışık hızı ile yatacak! Anne babalar hemen bir baksın!

 


Geri Dön