29 / 04 / 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Sarayı taşınıyor!

İstanbul Büyükşehir Belediye Sarayı taşınıyor!

İki kıtaya yayılan coğrafyası, 16 milyonluk nüfusuyla dünyanın en önemli metropollerinden olan İstanbul"un kent yönetimini 50 yıldır bünyesinde barındıran İstanbul Büyükşehir Belediye Sarayı taşınıyor



İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi"nin bu ayki oturumunda oy birliğiyle kabul edilip plan tadilatı kabul edilen projeye göre, Fatih Saraçhane"deki merkez bina ile Merter"deki hizmet binaları, Mimar Erol Kuzubaşoğlu"nun projelendirdiği ve Seyrantepe"de inşa edilecek 60 katlı œakıllı binaya tanışacak. Proje 240 milyon liraya mal olup, 2 yılda tamamlanacak. İSKİ VE İETT dahil toplam 25 şirket ve müdürlükler aynı çatı altında toplanırken, boşalan binalar satışa çıkarılacak.

Galatasaray"a komşu olacak

İBB Merkez Hizmet Binası 60 kata, 227 metre kat yüksekliğine ve 298 metre anten yüksekliğine sahip olacak. Yeni bina Galatasaray Aslantepe Stadı"nın güneybatı istikametinde inşa edilecek. Bodrum katında bulunan Seyrantepe metro istasyonunun, IV. Levent - Hacıosman raylı sistem güzergahı ile entegre edilmesi sonucunda, yapıya metro ile gidilme imkanı elde edilecek.

146 milyonluk tasarruf
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kentin büyüklüğü ve yönetim ihtiyaçlarının çeşitliliği dolayısıyla, birçok birim ve şirketi bünyesinde barındıran İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, 52 bin çalışanıyla kentin çeşitli noktalarında farklı binalarda hizmet verdiğine dikkat çekerek, bu parçalı ve dağınık yönetim tarzının birçok problemleri de beraberinde getirdiğini söyledi. Kent yönetimini merkezi bir yönetim yapısına kavuşması gerektiğine işaret eden Başkan Topbaş, tasarlanan yeni 'İBB Hizmet Binası'nın, inşaata başlanmasından iki yıl içinde hizmete açılacağını söyledi. Topbaş'ın verdiği bilgiye göre, belediye binasının tek binada toplanması halinde, şu anda yıllık toplamı 208 milyon lirayı bulan kira bedelleri, personel servisi, temizlik, güvenlik, garaj hizmetleri, akaryakıt, elektrik, su, doğalgaz, iletişim ve personel yemek giderleri, 62 milyona düşecek. Yani belediye giderlerinden yılda 146 milyon lira tasarruf sağlanmış olacak.

Saraçhane'de otel projesi
ISKI ve İETT dahil toplam 25 şirket ve müdürlükler aynı çatı altında toplanırken, boşalan binalar saüşa çıkanlacak. Saraçhane'deki başkanlık binası da otele dönüştürülecek. İki binadan oluşan Saraçhane'deki Belediye Sarayı'nın temeli, mimar Nevzat Erol'un projesi esas alınarak, 17 Aralık 1953 tarihinde, Fahrettin Kerim Gökay tarafından atılmıştı

Yüksekliği 298 metre
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yeni binası Seyrantepe mevkiinde, Galatasaray Aslantepe Stadı'nın güneybatı istikametinde inşa edilecek. Yapı bodrum katında bulunan Seyrante-pe metro istasyonunun, IV. Levent-Hacıosman raylı sistem güzergahı üe entegre edilmesi sonucunda, yapıya metro üe gidilme imkanı elde edilecek. Toplam 11 bin kişinin çalışacağı binanın araç kapasitesi 2 bin 541. Bina 60 kat ve 298 metre anten yüksekliğinde olacak. Güneş enerjisine duyarlı cephe sistemi ve doğal Mimlendirme ile sürdürebilir mimari ilkeleri dikkate alınarak tasarlanan yapıda, akıllı bina teknolojisi kullanılacak.

IBB TV de burada olacak
Yeni yapıda İBB TV yayın koordinasyonu sağlayan İBB TV müdürlüğü de yer alacak. Yapının giriş katı İstanbulluların vakit geçirebilmesi için 'sokak dokusuna sahip sosyal donatı alanları' fikri çerçevesinde tasarlanacak.

Hürriyet/Fatma AKSU

 


Geri Dön