12 / 05 / 2024

İstanbul depreme tam manasıyla hazır değil! Kentsel dönüşüm yeni seçeneklerle hızlandırılmalı!

İstanbul depreme tam manasıyla hazır değil! Kentsel dönüşüm yeni seçeneklerle hızlandırılmalı!

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, İstanbul'un tam manasıyla depreme hazır olmadığına ve binaların kentsel dönüşüm sürecine girmesi için insanlara seçenek üretmek gerektiğine dikkat çekti. İşte o açıklamalar...



Kentsel dönüşümün hızlanması için tespitler yapan GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, özel sektörün kentsel dönüşüm sürecini, piyasa dinamiklerince ve ticari motivasyonla ele almasının konuyu ticari zemine kaydırdığına dikkat çekti ve "Bu nedenle ticari beklentilerde birinci önceliğin özel sektör, geliştirici ya da mülkiyet sahibi tarafında olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Regülasyonlarla, devletin koyduğu kurallarla ve bu kurallara katılmanın bir zorunluluk olduğu noktada sistem işler" şeklinde konuştu.

Binaların kentsel dönüşüm sürecine girmesi için bir yandan da insanlara seçenek üretilmesi gerektiğini vurgulayan Mehmet kalyoncu, . İstanbul'un geleceğini ve büyümesini tartışıp bunu iyi planlayıp, yeni seçenekler üretildiğinde kentsel dönüşümün hızlanacağını aktardı.

İstanbul depreme tam manasıyla hazır değil! Kentsel dönüşüm yeni seçeneklerle hızlandırılmalı!

Konuyla ilgili önerilerini dile getiren Kalyoncu, yeni alanalrın daha erişilebilir mertebelerde konut imkanı sunabilmesi için minimum arsa maliyetiyle üretilmesinin gerektiğine dikkat çekti ve "Özel sektörün atıl durumdaki üretim gücünü buraya kaydırıp, düşük arsa maliyetinde erişilebilir mertebelerde konutlar üretebileceğimiz, büyük ölçekli yeni yerleşim alanlarıyla insanların yeni seçenekler görebildiği bir imkan oluşturulması, kentsel dönüşümü hızlandıracaktır" açıklamasında bulundu. 

Kalyoncu, GYODER’in erişilebilir kiralık konut modeli ile de bilgi verdi ve "Bu model uygulanabildiği takdirde kentsel dönüşüm için de insanlara bir alternatif sunacağını düşünüyoruz" diyerek, insanların yıllardır yaşadığı bir konuttan çıkıp kentsel dönüşüm süresinde yaşayacağı yeni bir konut bulmasının bir ihtiyaç olduğunu ve o binanın dönüşebilmesi ise en az 2-3 sene olduğunu belirtti.

İstanbul depreme tam manasıyla hazır değil! Kentsel dönüşüm yeni seçeneklerle hızlandırılmalı!

Konuya ilişkin "Rezerv, konut, geçici konutlar ve alternatifleri ne kadar elimizde oluşturursak kentsel dönüşüm o kadar hızlanır. Bizim GYODER modelimiz bu anlamda da bu sürece katkı sunacak bir model" değerlendirmelerinde bulunan Mehmet Kalyoncu, arzularının özel sektör olarak tüm kabiliyetlerin, bu önemli konu için ticari beklentiyi öncelikli saymadan kanalize etmek olduğunun altını çizdi. 

"Ancak bütün taraflar aynı şekilde baktığı takdirde burada gerçekten bir güven iklimi oluşturmak ve başarıyı yakalamak mümkün olur" diyen Mehmet Kalyoncu, gayrimenkul sektörünün kalıcı ve sürdürülebilir gelişimi için, Türkiye'nin kaynaklarının optimum şekilde değerlendirilerek israfı engelleyecek, teknolojiyi daha yoğun kullanarak gerekli hizmetleri sağlayacak bir bakış açısının ile gelecek dönemde tesis yönetimine yön vereceğini aktardı. 

Yapılar inşa etmek kadar yaşatmanın da çok önemli olduğuna vurgu yapan Kalyoncu, "GYODER olarak sektörümüz adına güzel işlere imza atmak için çalışıyoruz" ifadelerini kullanarak açıklamasını tamamladı. 

Depremde İstanbul'un hangi semtleri daha riskli? 

Kandilli'den Marmara için şok açıklama! Beklenen büyük İstanbul depremi...

Deprem sigortasında teminat arttı! Zorunlu Deprem Sigortası nedir? Deprem sigorta teminatı ne kadar oldu?


Geri Dön