30 / 04 / 2024

İstanbul depremi için flaş uyarı: Uzman isim sahil yolunu işaret etti! 

İstanbul depremi için flaş uyarı: Uzman isim sahil yolunu işaret etti! 

Prof. Dr. Halit Özen, İstanbul'da meydana gelebilecek olası bir depremde, doğu-batı istikametinde sahil yolu, D-100 karayolu, TEM Otoyolu ve Kuzey Marmara Otoyolu'ndan meydana gelen 4 koridordan en az ikisinin açık tutulması gerektiğini belirtti. İşte o uyarılar...



6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin ardından, İstanbul'da beklenen deprem de sık sık gündem oluyor. Uzman isimler beklenen büyük İstanbul depremi ile ilgili peş peşe uyarılarda bulunuyor. 

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halit Özen de  İstanbul'da olası bir depremde ulaşım alanında alınacak tedbirler ve yapılması gerekenler ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

İstanbul depremi için flaş uyarı: Uzman isim sahil yolunu işaret etti! 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; deprem olması halinde ulaşım hareketliliğinin, güvenlik amaçlı, tahliyeden kaynaklı acil yardım-kurtarma amaçlı ve son aşamada da hasarın tespiti-onarımı amaçlı altyapı hizmetlerinin verilmesine ilişkin yolculuklar şeklinde olduğunun altını çizen YTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halit Özen, bu yolculukların iyi yönetilebilmesi, depremin sosyal ve fiziksel etkisinin aza indirgenmesi için hareket edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. 

Prof. Dr. Halit Özen, deprem öncesi, deprem anı ve sonrası dikkate alınarak trafik yönetim çalışmalarının 3 aşamada yapılmasının önemli olduğunu belirtti ve "Deprem olduğu andan itibaren deprem bölgesinde artık afet kanunları geçerli olacağından öncelikle afet kanunlarına ilişkin kişilerin bilgilendirilmesi gerekiyor. Kişisel yolculuklarda yolların tıkanmaması amacıyla toplu taşıma araçlarının kullanılması lazım. Bu çerçevede kamuya hizmet eden, mesela taksi sürücüleri, toplu taşıma sürücüleri, raylı sistemi kullananlar ve altyapı hizmetlerinde çalışan araçların sürücülerinin tamamına, deprem anında nasıl hareket etmeleri gerektiğine ilişkin eğitimler verilmesi gerekiyor" açıklamasında bulundu. 

Depremden sonra, 3 ila 7 gün süreyle ahmin edilmesi zor ve karmaşık bir trafik durumunun yaşandığını dile getiren Prof. Dr. Özen, arama-kurtarma ve acil durum araçlarıyla, emniyeti sağlamakla görevli ekiplerin görev yerlerine erişiminin hızlıca sağlanması amacıyla trafik yönetiminin planlanmasının gerektiğini söyledi ve "Bunu yaparken de ambulansların ilk çıkış noktasından afet alanına gidiş, afet alanından hastaneye gidiş ve aynı şekilde itfaiye araçları için bu güzergahların açık tutulmasına yönelik faaliyetlerin yapılması oldukça büyük öneme sahip" dedi.

İstanbul depremi için flaş uyarı: Uzman isim sahil yolunu işaret etti! 

YTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halit Özen, olası bir depremde megakentte doğu-batı istikametinde, sahil yolu, D-100 karayolu, TEM Otoyolu ve Kuzey Marmara Otoyolu'ndan meydana gelen 4 koridordan en az ikisinin açık tutulmasının gerektiğine vurgu yaptı. 

Otoriteler tarafından koridorların açık tutulmasını sağlayacak önlemler üzerine çalışıldığının altını çizen Halit Özen, en dikkat edilmesi gereken yolun sahil yolu olduğunu dile getirdi. 

Söz konusu açıklamasında "Çünkü denize çok yakın. Tsunami etkisinin ortaya çıkmasından dolayı deprem anında kullanılamayabileceği dikkate alınarak tasarımlarının yapılması büyük öneme sahip" diye konuşan Özen, deprem anında raylı sistem araçları gibi deniz yolu taşıtlarından da hizmet alamama durumunun yaşanabileceğine değindi. 

Özen, söz konusu açıklamasını "Depremde en azından iki ya da üç günlük bir süreç boyunca biz denizi kullanamayacağız. Bu süreçte denizi kullanmayacağımızı bilerek kendimizi buna göre tasarlamamız, ulaşım sistemini bu şekilde kullanmamız, yardımları da bunu dikkate alarak düzenlememiz gerekiyor" diyerek tamamladı. 

Samsun 4 büyüklüğünde sallandı, Prof. Dr. Naci Görür açıkladı: Kıyılar denize doğru ilerliyor!

TOKİ'den başkentlilere hem Mart hem de Nisan müjdesi! Ankara'ya 1.113 konutluk 2 yeni proje geliyor! 

Dolar 32 TL'yi aştı: 20 gün sonra 3 TL düşer diyen de var, 40 TL'yi aşacak diyen de! Elinde doları olanlar buz kesecek!


Geri Dön