İstanbul depremi için hangi uzman ne diyor? İşte ürküten açıklamalar!
A Haber ekranlarında yayınlanan Memleket Meselesine konuk olan deprem uzmanları son depremlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Deprem uzmanları beklenen büyük İstanbul depremi ile ilgili de konuştu.
A Haber ekranlarında yayınlanan Memleket Meselesine konuk olan deprem uzmanları son depremlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Deprem uzmanları beklenen büyük İstanbul depremi ile ilgili de konuştu. A Haber'de yer alan habere göre; uzmanlar depremlerin Türkiye'nin belirli bir bölgesinde yoğunlaşmadığını dile getirdi. Depremleri değerlendiren uzmanlar Türkiye'nin her yerinde her an deprem olabileceğine dikkat çekti.
İşte uzman isimlerin deprem değerlendirmeleri ve büyük İstanbul depremine ilişkin açıklamaları...
Prof. Dr. Süleyman Pampal / Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi:
Son zamanlarda ülkede çok sayıda 4-5 büyüklüğünde depremler oluyor. Bu depremler Türkiye'nin belli bir bölgesinde yoğunlaşmıyor, pek çok bölgede meydana geliyor.
Kumburgaz Fayı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda Silivri açıklarına uzanan; Zeytinburnu, Bakırköy civarına kadar gelen hatta ve geçen aktif bir fay. Yapılan çalışmalarla faydaki yaklaşık 60 kilometrelik kısmın kırılmadığı ortaya konuldu.
1766 depremini yaratan fay, bunun artık 7'den büyük olacağı belli çünkü fayın geometrisi ve boyutları biliniyor.
Prof. Dr. Hasan Sözbilir / Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi:
Türkiye'nin jeolojik yapısı gereği çok sayıda fay var. Bu fayların büyük bir bölümü deprem üretiyor. Dolayısıyla bir deprem olduğunda başka bir depremin habercisi denmesi çok anlamlı gelmiyor. Türkiye'de 485 tane fay bulunuyor. Ama bunların içinde ana fay niteliği taşıyan faylar var. Bunlar Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Arnavutluk'tan başlayıp Girit'e Devam eden ordan Antakya'ya uzanan bir fay daha var. Bu üç ana fay Türkiye'deki diğer fayların nasıl hareket etmesi gerektiğine karar veriyor.
Bilim insanları bekliyor diye deprem olmaz. Yer kabuğu heterojen bir yapıya sahip. Ve zaten tarih vermek bilimsel bir yaklaşım değil.
Prof. Dr. Şükrü Ersoy / Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı :
Son zamanlardaki depremler karakteristik fay zonları üzerinde değil, mesela Kuzey Anadolu ya da Doğu Anadolu fay zonu üzerinde değil. Peki nerelerde? Ermenistan sınırında, Muş, Sivas Geverek'te, Konya'da Akşehir'in doğusunda, Çeşme açıklarında meydana geldi. Daha doğuda Rodos'ta yaşandı. Bunlardan en büyükleri Kıbrıs'ta meydana geldi. Bunlar hep bizim her gün konuştuğumuz deprem zonlarının dışındaki depremler. Bu da gösteriyor ki, Türkiye'nin belli bir yeri deprem bölgesi değil, her yeri deprem bölgesi. Bu açıdan baktığımızda Türkiye topraklarının yüzde 100'ünün depremden etkilenebileceğini söyleyebiliriz.
Marmara Denizi içerisinde Kuzey Anadolu Fayı üzerinde 7'den büyük bir deprem mutlaka olacak. O 7.5'e kadar da çıkabilir, 7.7'ye kadar da varabilir. Kocaeli gibi 2-2.5 kat daha büyük bi deprem olabilir. Ve Marmara, Kocaeli'den farklı olarak; yapı stokunun fazla olduğu, insan nüfusunun fazla olduğu ve önemli sanayi tesislerinin olduğu bir bölge. 28 milyon insan yaşıyor. Dolayısıyla bu deprem bugün de olabilir, 10 yıl sonra da olabilir ama kaçınılmaz. Kaçınılmaz bir şekilde 7'den büyük deprem olacaktır.
Prof. Dr. Beyhan Bayhan / BTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı:
Bizim şu anda beklediğimiz, konuştuğumuz en olası deprem Marmara deniz havzasındaki deprem ve bu Marmara deniz havzasındaki deprem yalnızca İstanbul'u değil civardaki Marmara Denizi'ne sahili olan tüm şehirleri etkileyecek.
İstanbul'un 2 ilçesi için kritik uyarı!
Beklenen İstanbul depreminde tahminler değişiyor!