Kent Haberleri

İstanbul depremi kaç şiddetinde olacak? En çok nereleri etkileyecek? Uzmanlar peş peşe açıkladı! Hangi uzman ne diyor?

Beklenen büyük İstanbul depremine ilişkin uzman isimler peş peşe açıklamalar yapılıyor. İstanbul depremi kaç şiddetinde olacak? En çok nereleri etkileyecek? Uzmanlar peş peşe açıkladı! Hangi uzman isim ne diyor?  Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof

Beklenen büyük İstanbul depremine ilişkin uzman isimler tarafından peş peşe açıklamalar yapılıyor. Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Doğan Kalafat, 2030'a kadar yüzde 64 olasılıkla 7'nin üzerinde deprem beklediğine dikkat çekti. 

Ancak Prof. Dr. Doğan Kalafat'tan farklı düşünen isimler de bulunuyor.

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde 9 saat arayla meydana gelen depremlerin ardından Türkiye'nin depremselliği ve büyük İstanbul depremi yeniden gündeme geldi. 

İşte herkesin korktuğu ve en çok İstanbul'u etkiyeceğine vurgu yapılan Marmara depremi ile ilgili tüm bilimsel tartışmalar ve uzman isimlerin tahminleri...

Gazete Oksijen'de yer alan habere göre; Prof. Dr. Celal Şengör, Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Prof. Dr. Şerif Barış, Prof. Dr. Okan Tüysüz, Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Prof. Dr. Ahmet Ercan, Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Prof. Dr. Sinan Özener ve Prof. Dr. Ziyaddin Çakır peş peşe beklenen İstanbul depremi ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

7 büyüklüğünde ve 2 dakika 

Prof. Dr. Celal Şengör, Marmara’da en az 7 büyüklüğünde deprem beklediklerine ve depremin süresinin iki dakika olabileceğini düşündüklerine dikkat çekti ve İstanbul’u etkileyecek olası büyük Marmara depreminin şiddetinin 9’a yükselebileceğini dile getiriyor. Şengör, fayın Silivri’den Büyükçekmece’ye kadar kırılırsa korkulacak bir durumun olmadığını aktararak "Ancak kırılma Gebze açıklarına kadar uzanırsa 7.5 büyüklüğünde deprem üretir" şeklinde konuştu. 

Prof. Dr. Naci Görür’e göre ise Marmara Ereğlisi’nden Adalar’a kadar olan 79 kilometrelik fayda enerji birikimi var. Görür, kırılma ile bu fayda 7.2 büyüklüğünde deprem olma riski olduğuna dikkat çekti ve "Depremin süresi 40-60 saniye. Eğer Marmara fay sistemi doğudan batıya bir kerede kırılırsa, depremin büyüklüğü 7.6 olur" ifadelerini kullandı. Görür, 1999 yılından bu yana 24 yıl geçtiğine ve 30 yıllık periyodun dolmak üzere olduğuna vurgu yaptı.

İstanbul, Yalova, Bursa ile MArmara Ereğlisi-İzmit Körfezi arasında ağır hasar

Prof. Dr. Cenk Yaltırak, Marmara Denizi içinde 240 ile 510 yıl arası kırılmayan dört fay parçası olduğunun altını çizdi ve "Bunlardan en riskli olanı ve kırılmasını öngördüğümüz fay hattı Osmangazi köprüsünün olduğu yerden başlayıp, İmralı Adası kuzeyine uzanan 110 kilometrelik 7.6 büyüklüğüne ulaşma potansiyeli olan doğu Marmara hattı" diye konuştu. Kırılmanın tarihsel verilere göre 1509’da olduğu gibi doğu Marmara segmentinde olacağını dile getiren Yaltırak, açıklamasında "Bu durumda, Marmara Ereğlisi ile İzmit Körfezi arasındaki alanda, İstanbul, Yalova, Bursa illerinde ağır hasarlar oluşur" ifadelerine yer verdi. 

6.8'lik deprem bile kaos ve ölümlere neden olur 

Prof. Dr. Şerif Barış, Marmara Denizi’nde geçmişte meydana gelen depremlerin tümünün 7 ve üzeri büyüklükte olduğunu düşünmediğinin altını çizdi ve "6.7 veya 6.8’lik depremde kaos, kargaşa, yıkım ve ölümlere sebebiyet verir. Her hafta depremi gündeme getirip, risk yüzde 64 demek doğru bir söylem değil. Sürekli İstanbul’a odaklı konuşulması da üzücü" dedi. Barış, Güney Marmara’da, Bursa ve Yalova’yı çok ciddi etkileyecek faylar olduğuna dikkat çekti. 

7 ve üzeri deprem olabilir 

Prof. Dr. Okan Tüysüz, Marmara Denizi içinde 250 senede bir büyük deprem olduğuna vurgu yaparak, "Ölçümler Marmara Denizindeki kuzey Anadolu fayı parçasının yılda ortalama 2 santim kadar hareket ettiğini gösteriyor. Marmara 7 ve daha üzeri bir depreme gebedir. Bu deprem Marmara içerisindeki kuzey Anadolu fayından kaynaklanacaktır" diye konuştu. Tüysüz, büyük olasılıkla da Silivri-Adalar arasında bir noktada meydana geleceğini belirterek, bu depremin nerelerde ne kadar etkili olabileceği konusunda da yapılmış çok sayıda çalışma olduğunun altını çizdi. 

Prof. Dr. Haluk Eyidoğan ise Marmara Denizindeki ana fayın genel hareket özelliğinin doğu, batı doğrultulu olmasına dikkat çekti ve "Ana fay hareket sırasında bazen çevresinde tali (ikincil) faylar oluşturur. İkincil faylar büyük deprem yaratmaz ama 5.7 gibi kuvvetli depremler yaratabilir. Bu ikincil faylar ana faya paralel olacağı gibi çeşitli açılarda konuşlanabilir" ifadelerini kullandı. Eyidoğan, İstanbul için büyük deprem riskinin çok yüksek olduğunu aktardı. 

MARMARA DEPREMİ 7.7 OLACAK 

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Marmara’da, 7.7 büyüklüğünde deprem meydana gelmesi mümkün” açıklamasını sık sık yapıyor. Şükrü Ersoy, Marmara’da geçmiş tarihte büyük depremler olduğunun altını çizerek, "En büyük deprem de ‘küçük kıyamet’ denilen 1509 depremi. Yıkımları ve ölü sayıları fazla. Dolayısıyla bu deprem bir daha tekrarlanırsa, bu depremin 7.7 büyüklüğünde olacağı düşünülüyor" şeklinde konuştu. 

BÜYÜK İSTANBUL DEPREMİ 2045'TEN ÖNCE OLMAYACAK 

Prof. Dr. Ahmet Ercan, İstanbul’u etkileyecek büyük depremin 2045 yılından önce olmayacağına vurgu yaptı ve "Olası İstanbul depreminin 2045 yılından önce olması şaşırtıcı olur" dedi. Ercan, konu ile ilgili "Geçmişte zamanı belli olan depremler hiçbir zaman belirlenen zamandan önce olmamış. Marmara’da beklenen hiçbir deprem beklenildiği yıldan daha önce olmuyor" dedi ve ya tam zamanında olduğuna ya da geciktiğine dikkat çekti. 

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ise en radikal tespitleri gündeme getiren isimler arasında yer alıyor. İstanbul’da gelecek senelerde 6.5 şiddetinde bir depremin olma olasılığının  yüzde 1-2 civarında olduğuna dikkat çeken Üşümezsoy, "Büyük İstanbul depremi fikrini ortaya atan kişinin ABD’li jeofizik uzmanı Ross Stein. Silivri-Yeşilköy arasındaki 50 kilometrelik kırılmayan fay büyük bir deprem üretemeyecek" açıklamasında bulundu. 

Prof. Dr. Sinan Özener, Marmara Denizinde yaşanacak olası büyük depremin ardından tsunami riskine en çok dikkat çeken isimlerden. Özener, tarihsel süreçte 1509’daki depremin 7.4 büyüklüğünde olduğuna vurgu yaparken, "O tarihte meydana gelen büyük depremde Marmara Denizinde tsunami oluşurken, İstanbul’un kıyı bandında ciddi hasarlar yaşandığını tespit etmiş durumdayız" açıklamasında bulundu. Özener, 1766 depreminde de tsunami dalgalarının Sarayburnu ve Karaköy kıyılarını bile olumsuz etkilediğini dile getirdi. 

Prof. Dr. Ziyaddin Çakır ise İstanbul’u etkileyen 1912 depreminin bittiği yerden başlayacak yeni bir kırığın doğuya doğru ilerlerken yavaşlayıp durabileceği görüşünü gündeme getiriyor. Çakır, büyük depremle ilgili "Marmara depreminin beklenenden daha küçük olma ihtimalini artırmaktadır" açıklamasında bulundu. 

Kandilli'den büyük İstanbul depremi açıklaması! Peş peşe tarihler açıklandı! İstanbul depremi 7'nin üzerinde...

Deprem bölgesinde devam edecek inşaatlar için çok kritik uyarı geldi!

Hatay'daki 6.4'lük deprem çevre faylar için ne anlam taşıyor? Hangi bölgeler riskli? Hemen bakın!