Kent Haberleri

Uzmanlar peş peşe açıkladı: Depremde en çok bu binalar hasar görüyor! Çıkmalı yapılar denetlenmeli!

Binanın metrekaresini artırmak ve alan kazanmak için yapılan çıkmalı binalar deprem felaketi sonrasında yeniden gündem oldu. Uzmanlar peş peşe açıkladı: Depremde en çok bu binalar hasar görüyor! Çıkmalı yapılar denetlenmeli! Bu yapılar için denetim uyarısı da yapıldı

Uzmanlar, Türkiye'deki yapı stokunun yüzde 80'ini meydana getiren çıkmalı binaların depremde daha fazla hasar gördüğüne dikkat çekti. Bu yapılar için denetim uyarısı da yapıldı. 

Binanın metrekaresini artırmak ve alan kazanmak için yapılan, Türkiye'de sıkça görülen çıkmalı bina oranının özellikle İstanbul'da bu oranın daha yüksek olduğu vurgulandı. 

Çıkmalı binalarda giriş katın üstünde konsol çıkmalar yapılıyor ve bu şekilde kullanım alanı genişletilmiş oluyor. Genişletilen normal katlarda kolonlar ile sarkan kirişlerin birbirinden ayrılması sebebiyle taşıyıcı sistem, çerçeve oluşturmadığı için deprem etkisine karşı zayıf kaldığı ifade ediliyor. 

Uzmanlar peş peşe açıkladı: Depremde en çok bu binalar hasar görüyor! Çıkmalı yapılar denetlenmeli!

NTV'de yer alan habere göre; çıkmalı yapıların depreme karşı gücünü artırmak amacıyla konsol ucundan geçen kirişleri kucaklayıp çerçeve oluşturacak deprem perdelerin yapılması gerekmekte. Çıkmalı yapının güçlendirilmesi için, deprem perdelerinin dış kirişleri kucaklayıp çıkma altından devam etmesi oldukça önem arz ederken, güçlendirme aşamasında mevzuat açısından sorunlar da yaşanabiliyor. 

Mimar, inşaat, jeoloji, jeofizik ve harita mühendislerinden oluşan 8 uzman tarafından hazırlanan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının sitesinde de yer verilen deprem testinde, çıkmalı binaların depreme karşı riski yükselttiği belirlendi. 

Puanla beraber deprem riskinin de arttığına vurgu yapılan testte, Bina çıkmaları nasıl?" sorusuna karşılık şu şıklar ve puanlar bulunuyor: 

"Binada hiç çıkma bulunmuyor (sıfır puan), yalnızca balkonlar çıkma (1 puan), binanın bütününde kapalı çıkma var/80 santimetreyre kadar (3 puan), açık çıkmalar duvarlarla kapatılmış (4 puan), binanın bütününde 80 santimetreyi aşan çıkma bulunuyor (5 puan)."

BİNANIN YIKILMA RİSKİ YÜKSELEBİLİYOR 

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasında, Türkiye'deki yapıların yüzde 80'ini çıkmalı binaların meydana getirdiğine, kolonları birbirine bağlanmadan 8-10 katlı binalar inşa edilebildiğibe, bu uygulamanın kullanıcıya alan kazandırsa da depreme karşı binada yetersizlik oluşturabildiğine dikkat çekti. 

Şiddetli bir deprem sırasında çıkmalı binaların normal yapılara göre hasara daha açık olduğunun altını çizen Türkkan, konsollarda çökmeler ve yıkılmaların yaşanabildiğine değinerek "Binanın yıkılma riski artıyor. Kolonlar birbirine bağlanmadığı zaman ne kadar iyi yaparsanız yapın istenilen randıman sağlanamıyor. Bu nedenle çıkmalı sistemden vazgeçmemiz gerekiyor" açıklamasında bulundu. 

DEGÜDER Başkanı Sinan Türkkan, çıkmalı binalarda oturan vatandaşların mutlaka binalarında performans analizi yaptırması gerektiğinin altını çizdi ve ihtiyaca göre güçlendirme yaptırılmasının şart olduğunu dile getirdi. 

Sinan Türkkan, binaların depreme karşı daha dayanıklı hale gelmesi için çeşitli güçlendirme metotları uygulanmasının gerekli olduğunu aktardı ve yöntemlerden birinin, deprem yüklerine karşı ilave edilecek perdeler ile deprem yüklerini bu perdelerin üzerine almak ve mevcut kolonlara gelen deprem yüklerini azaltarak hasarı en aza indirmek olduğunu söyledi. 

Açıklamasını "Binanın dışından yapılan güçlendirmeler de önemli. Bina içinde çok fazla yapısal bir problem yoksa tamamen bina veya konsol dışında binaya perde ilave ederek oluşturulan yeni sistem ile bu riskten kurtulmak mümkün" ifadelerini kullanarak sürdüren Sinan Türkkan, bina sisteminin izin vermesi halinde konutta otururken bu güçlendirmelerin yapılabileceğini dile getirdi. 

"Hatay'da aynı site içerisinde bazı binalar yıkılmasına rağmen benzer şekilde güçlendirilen bina yıkılmamış, binada yaşayan 60 kişi sağ olarak kurtulmuştur" açıklamasında bulunan Türkkan, 2008'de inşa edilen bu binaya dışından betonarme perdelerin eklendiğini, içeriden de karbon fiber kullanılarak güçlendirme yapıldığını aktardı. 

Türkkan, açıklamasında "Belediyeye gittiğimizde dışarıdan yapılan perdelerde yapının oturum alanı büyüdüğü gerekçesiyle güçlendirme projemiz kabul görmüyor. Bu gibi zorunlu durumlarda binaya perde ilaveleri yapılmasına izin vermek için yeni bir düzenleme yapılması gerekiyor" dedi ve öncelikle imar yasalarında düzenlemeler yapılmasının, konsol çıkmalarına ve bitişik nizam binaların imarına deprem göz önüne alınarak düzenlemeler getirilmesinin gerekli olduğunu vurguladı. 

Sinan Türkkan, konuya ilişkin açıklamsını, "Yapı denetim kanunu yenilenmeli ve güçlendirmede ruhsat almanın önündeki bürokratik engeller kaldırılmalıdır. Böylece depreme dayanıksız yapı stokundan hızlıca kurtulmamız adına önemli bir adım atılmış olacaktır" ifadelerini kullanarak tamamladı. 

Uzmanlar peş peşe açıkladı: Depremde en çok bu binalar hasar görüyor! Çıkmalı yapılar denetlenmeli!

Yıldız Teknik Üniversitesi doktor inşaat yüksek mühendisi Mustafa Bozyiğit de Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede gerçekleştirdikleri yaptıkları incelemelerde depremin çıkmalı binalara daha fazla hasar verdiğini gördüklerine dikkat çekti. 

Çıkmalı bina yapımının bir an önce kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Mustafa Bozyiğit, bunun hem mühendislik hem de statik açıdan da doğru olmadığını dile getirerek, 2000'den önceki çok katlı yapılarının hemen hemen tamamının bu şekilde olduğunun altını çizdi. 

Çıkmalı binalarda kolonların taşıyıcılık faktöründe sorunlar yaşandığına, bunun iyileştirilmesi gerektiğine dikkat Bozyiğit, "Güçlendirme için performans analizi yapılması gerekiyor. Yeni yönetmenliği göre depreme mukavemet gösterecek şekilde güçlendirme projesi uygulanması lazım" diyerek açıklamsını sonlandırdı. 

İstanbul'da depreme karşı yeni düzenleme! Asma kat yasaklanıyor!

Sanayiciler de İstanbul'dan kaçıyor! Megakentin 300-400 kilometre çevresindeki illere talep arttı!

Kandilli tek tek açıkladı: Büyük Marmara depremi 200 kilometrelik alanda yıkıcı olacak! 7 şiddetinden büyük...