İstanbul depremi kapıya dayandı! 90 bin binaya acil müdahale geliyor!
İstanbul'da depremde çökeceği öngörülen yaklaşık olarak 90 bin bina ya yıkılıp yeniden yapılacak ya da güçlendirilecek. Peki vatandaşların işi nasıl kolaylaştırılacak? İşte tek tek açıklanan o detaylar...
Depremde çökeceği öngörülen yaklaşık olarak 90 bin bina ya yıkılıp yeniden yapılacak ya da güçlendirilecek. Peki vatandaşların işi nasıl kolaylaştırılacak? İşte Hürriyet'ten Gülistan Alagöz ve Ayşegül Usta'nın haberi...
YAPILARIN YÜZDE 70’İ DEPREME DAYANIKSIZ
Prof. Dr. Okan Tüysüz İTÜ Öğretim Üyesi, Yerbilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz İTÜ Öğretim Üyesi, Yerbilimci "İstanbul’da toplamda 1 milyon 200 bin konut var ve bunların yüzde 70’lik kısmı depreme dayanıksız. Halihazırda taranmış binalar da var. 90 bin kadar acil çökeceği öngörülen binalar ya yıkılacak ve yeniden yapılacak ya da güçlendirilecek." dedi. Açıklamasında "Önce can, sonra canan." diyen Okan Tüysüz, "Bu binalarda en az 5 kişi olsa... Hadi 5’i geçtim, her birinde yalnızca 1 kişi bile olsa, salt bu adımı atarak düz bir hesapla toplamda 90 bin kişinin hayatı kurtulur." dedi. Depremde ilk kuralın riski azaltmak olduğunu söyleyen Okan Tüysüz "Murat 124 ve Porsche arabanız var. Hangisiyle bu trafiğe çıkmak daha riskli? Tabii ki Porsche." dedi.
Açıklamasında Türkiye’de birçok inşaat mühendisi, jeolog ve jeofizikçi olduğunu söyleyen Okan Tüysüz, Türkiye'nin istese acil bir bilim ordusu çıkaracağını dile getirerek, "Ben olsam çok acil bir bilim kurulu toplar, öncelikle de neler yapılması gerektiğini belirlerim. Bir taslak çıkarırım." dedi.
En acil ihtiyacın siyasi irade olduğunu söyleyen Okan Tüysüz, bunun bakanlık kurarak da kurmadan da yapılabileceğini söyledi. "İnşaat sektörüne dayalı bir ekonomimiz var." diyerek, Kahramanmaraş depremi sonrası harcayacağımız bütçeyle tüm Türkiye depreme hazır hale getirilebileceğini söyledi.
FAY ÜZERİNDE 24 ŞEHİR VAR
Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan da Fay üzerinde 24 şehir olduğunu belirterek, (Kocaeli, Bolu, Sakarya, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Konya, Kütahya, Burdur, Erzurum, Eskişehir, Aksaray, Tokat, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Bingöl, Hakkâri, Tokat ve Erzincan) çoğunun büyükşehir olduğunu söyledi. Fay yasası getirilmesi gerektiğini söyleyen Hüseyin Alan, "Burada bina yapılamaz’ denilmeli. Bu yasa imar planlarına da işlenmeli. Emlakçı faya 100 metre mesafede konut satacaksa bildirmek zorunda kalmalı." dedi.
Açıklamasında Afetler Kanunu'nun 1959’dan kalma olduğunu söyleyen Hüseyin Alan, derhal yenilenmesi gerektiğini söyledi. Afetler fonu kurularak, uluslararası finans kuruluşlarıyla ilişkili ve sürekli bir fon oluşturulması gerektiğini söyleyen Hüseyin Alan, arsa sorunu çözülemediği için barınma sorununun da çözülemediğini söyledi. Açıklamasında önceden bunu çözmekle görevli ‘Arsa Ofisi’ olduğunu ve yeniden açılması gerektiğini söyleyen Hüseyin Alan, "İstanbul’da Ataköy, Ataşehir bu şekilde kuruldu." dedi.
Açıklamasında İstanbul için acil ‘Stratejik Risk Azaltma Planı’ hazırlanması gerektiğini söyleyen Hüseyin Alan, "Olası riskler ve kaynak bölgeleri nereler, hemen belirlenmeli." DEDİ.
Olası bir depremde deniz, hava ve kara yollarının açık olmasının da şart olduğunu söyleyen Hüseyin Alan, "Devlet Karayolları, Demiryolları Genel Müdürlükleri gibi ilgili birimlerle görüşülüp olası risklerin azaltılması gerekiyor" dedi.
İstanbul’da örneğin, ‘tsunami risk analizi’ araştırıldığını söyleyen Hüseyin Alan, uyarı tabelaları bile olduğunu söyledi. Ama riskli bölgelerde buna uygun olmayan yapıların hala durduğunu söyleyen Hüseyin Alan, acilen bina yapım standartlarının da tsunamiye uygun hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Alan ayrıca dere yataklarına inşa edilen yapıların yıkılması gerektiğini de söyledi.