İstanbul depremi kapıya dayandı! 90 bin binaya acil müdahale geliyor!
İstanbul'da depremde çökeceği öngörülen yaklaşık olarak 90 bin bina ya yıkılıp yeniden yapılacak ya da güçlendirilecek. Peki vatandaşların işi nasıl kolaylaştırılacak? İşte tek tek açıklanan o detaylar...
DEVLET KURUMLARI KREDİ VERMELİ
Avukat Mustafa Şeref Kısacık açıklamasında parsellerin birleştirilerek beraber dönüşüm sağlanması gerektiğini söyleyerek, eğer yıkılan binanın yerine ilave bir kat verilmiyorsa ki bu depremden sonra verilmemeli, bu defa maliklerin kendi imkânlarıyla yeni bina yaptırmaları gerektiğini söyledi. Açıklamasında buna da çoğu zaman güçlerinin yetmediğini söyleyen Şeref Kısacık, o sebeple de riskli yapı olarak tespit edilen binaların çevredeki diğer binalarla beraber yıkılıp yeniden yapılması için yeni yasal düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi. Çok daha uzun vadeli, belli bir dönemi faizsiz krediler verilmesi gerektiğini kaydeden Şeref Kısacık, KİPTAŞ, TOKİ, Emlak Konut gibi kamusal yönü ağır basan kurumların bu alana girmesinin gerektiğini söyledi.
Açıklamasında "vatandaşlar arasındaki güvensizlik sorunu ortadan kalkar, 2/3 çoğunluk sağlanır. Gerekirse bu 2/3 çoğunluk salt çoğunluğa da indirilebilir." diyen Şeref Kısacık, "Yüklenicilerle yapılan sözleşmelerde çoğu zaman hukuki destekler alınmıyor, alınmadığı zaman da sözleşmeler arsa sahiplerini koruyucu hükümler de içermiyor. Yüklenicinin ekonomik olarak sorun yaşaması, belki iyi niyetli olmaması sebebiyle inşaatlar yarım kalıyor." dedi.
Şeref Kısacık, kamunun daha çok elini taşın altına koyması, riskli yapı tespitinden yükleniciyle yapılan sözleşmeye ve inşaatın yapım sürecine, her türlü hukuki mali desteği vermesi gerektiğini kaydederek, daha ciddi kira desteği, geçici konut verilmesi durumunda riskli yapı tespitlerinin çoğalacağını söyledi.
DOLGU ALANLARININ BOŞALTILMASI GEREKİYOR
Şehir Planlamacıları Odası İstanbul Başkanı Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu da açıklamasında en büyük tehlikelerden birinin dolgu alanlar olduğunu söyleyerek, buraların yapılardan temizlenmesi gerektiğini söyledi.
Açıklamasında kent içinde boşluklar yaratılması gerektiğini söyleyen Şehir Planlamacıları Odası İstanbul Başkanı Giritlioğlu, bazı yapıların kamulaştırması gerektiğini söyledi.
Son senelerde hastanelerin şehrin dışına taşındığını söyleyen Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, "Bu doğru değil, bizim hızla kentin içindeki hastaneleri güçlendirmemiz gerekli. Şişli Etfal gibi hastaneler yer aldıkları bölgeler için kritik öneme sahipti. Şehir içinde küçük kamu hastanelerinin sayısı artırılmalı." dedi.
Afette gıda krizleri de yaşanabileceğine değinen Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, şehre yakın, kent dışındaki tarım alanları ile kent içi bostanların güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Sosyal konut projelerinin hızlanması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, bunların kiralık sosyal konut projesi olarak yürümesi gerektiğini söyledi. Belediyelerin inşaat malzemelerini de kendilerinin üretmesi gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, böylelikle daha kısa sürede daha ucuz konutlar üretilebileceğini kaydetti.
"Nasıl ki araçlarımızı muayene ettirip öyle trafiğe çıkabiliyorsak, konutlarımızda da bu şekilde oturabilmeliyiz." diyen Doç. Dr. Pelin Pınar Giritlioğlu, konutların 3-5 yılda bir denetlenebileceğini söyledi.
YAPIDAKİ RİSK TAPUDA GÖRÜNSÜN
Avukat Nahide Esra Danışman, riskli yapıların tespiti için hızlı tarama yapılması için yerel yönetimlere yetki verilmesi gerektiğini belirterek, "Hızlı taramanın yapının yıkılmasına yol açabilecek bir işlem olmadığı vatandaşlara anlatılmalı." dedi.
Dönüşümün önündeki bürokratik engellerin kaldırılması gerektiğini söyleyen Avukat Nahide Esra Danışman, kentsel dönüşümle ilgili kamu spotları, broşürler basılması gerektiğini söyledi.
Açıklamasında "Yerel yönetimlerin hızlıca geçici yerleşim yerlerini belirlemesi gerektiğini söyleyen Avukat Nahide Esra Danışman, "Altyapı çalışmalarına başlamalı, ulaşım hizmeti sağlanmalı." dedi.
Kentsel dönüşümün maliyetinin vatandaşı korkuttuğunu söyleyen Avukat Nahide Esra Danışman, acilen devletin inşaat malzemelerini ucuza ve kaliteli şekilde imal edeceği iştirakler kurması gerektiğini söyledi.
Deprem konutlarının proje alanlarında fay analizi yapılacak! TOKİ ve MTA'dan iş birliği!