27 / 04 / 2024

İstanbul-Edirne demiryolu hattı projesi meclis gündeminde!

İstanbul-Edirne demiryolu hattı projesi meclis gündeminde!

İstanbul-Edirne demiryolu hattı projesi meclis gündemine taşındı. CHP'li Gaytancıoğlu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, İstanbul-Edirne demiryolu hattı projesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Gaytancıoğlu, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Gaytancıoğlu, ''İstanbul (Halkalı) ile Edirne (Kapıkule) arası Demiryolu Hattı yapimi nedeniyle hafriyattan çıkan topraklar bölgede bulunan meralara dökülmektedir. Bu işlem yüzünden çıkan tozla bölgedeki tarlalar zarar görmekte, su kaynakları kurumakta ve hayvanların su içtiği ayazmalar dolmaktadır. Avrupa Birliği hibe desteğiyle yürütülen ama Avrupa Birliği standartlarına uygun yapılmayan çalışmalar, bölgedeki çiftçilerimizi büyük zarara uğratmaktadır.  Öte yandan, basına yansıyan ifadelerinde Ulaştırma ve Altyapı Balkanı Adil Karaismailoğlu, “Bu projenin inşaat alanından çıkan toprakları Tarım İl Müdürlüklerimiz o bölgedeki meralara yayıyoruz. Ve bu meraları ekilebilir alan haline getirmeye yardımcı oluyoruz. Bu anlamda da ülkemize tarım alanı kazandırıyoruz.” demektedir ki bu, mera kanununa açıkça aykırıdır ve bilimsel olarak da yanlıştır'' diye konuştu.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu'nun soruları:
1. Söz konusu demiryolu projesinin maliyeti nedir ve bu maliyet hangi kaynaklardan finanse edilmektedir?

2. Projenin bitiş tarihi nedir?

3. Projeye başlanmadan önce ÇED raporu hazırlanmış mıdır?

4. ÇED raporlarında tarım ve mera alanlarına vereceği zarar değerlendirilmiş midir?

5. Tarım alanlarına verilen zararlardan dolayı bölgedeki çiftçilere bir ödeme yapmayı düşünüyor musunuz?

6. Çıkan hafriyatın taşınması için hafriyat işini yüklenen firmaya ne kadarlık bir uzaklık hesaplanarak ödeme yapılmaktadır?

7. İnşaatta başlanmadan önce çıkacak hafriyat miktarı ve bu hafriyatın nerelere döküleceği kesin olarak belirlenmiş midir?

8. Meraların anayasamız ve yasalarımıza göre korunmasının zorunlu olduğu, buralarda hayvancılık yapıldığı ve üzerine hafriyat toprağı dökülerek tarım alanına çevrilemeyeceği ancak yok edileceğinden Sayın Bakanın bilgisi var mıdır? 


Geri Dön