İstanbul en pahalı 34. şehir!
USB Bankası insanların gelir düzeyine göre dünyanın en pahalı büyük şehirlerini seçti
Mart ayında yapılan araştırmada 73 şehirle ilgili istatistiki bilgiler toplanarak detaylı bir şekilde incelendi. Norveç'in başkenti Oslo sıralamada dünyanın en pahalı şehri olarak gösterildi. Danimarka'nın başkenti Kopenhag ve İsviçre'nin başkenti Zürih kenti sıralamada ikinci ve üçüncü en pahalı kentler olarak gösterildi. Dünyanın en pahalı şehri Oslo'da yaşayan ortalama gelire sahip bir kişinin, yıllık kazancının Kopenhag ve Zürih'te yaşayandan daha düşük olduğu belirlendi. Araştırmaya göre, İstanbul 34.üncü, Moskova 56'ıncı en pahalı şehir oldu. İstanbul'u pahalılıkta Portekiz'in başkenti Lizbon ve Yunanistan'in başkenti Atina izliyor.
En ucuz Mumbai
Araştırmada dikkat çeken bir başka sonuca göre Paris'te bir hamburger satın almak isteyen kişi ortalama 20 dakika çalışmak zorunda. Dünyanın en pahalı sıralamasında 64'üncü olan Kenya'nın başkenti Nairobi'de ise hamburger yemek isteyen bin kişinin, en az 158 dakika çalışması gerekiyor. Araştırmaya göre, dünyada en ucuz şehirler ise Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur, Endonezya'nın başkenti Manila, Hindistan'ın iki şehri Delhi ve Mumbai oldu.
Gazete Habertürk
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
Bir iPod için 56 saat çalışılan İstanbul, en pahalı 34'üncü şehir
Dünyadaki satınalma gücünü araştıran İsviçreli UBS'in raporuna göre Oslo en pahalı şehir seçildi
İsviçreli UBS bankası, son yıllarda hazırlanan en kapsamlı araştırma raporunda 73 dünya şehrinin satınalma gücünü mercek altına aldı. En pahalı şehirler olarak bilinen Tokyo, Newyork ve Moskova'nın aksine 'Fiyatlar ve Kazanç' başlıklı araştırma raporunda Oslo, Zürih ve Kopenhang en pahalı şehir sıralamasında ilk üç sırada yeraldı. Araştırma sonuçlarına göre İstanbul, 38'inci sıradaki Sidney'i ve 56'ncı sıradaki Moskova pahalılıkta sollayarak 34'üncü sıraya yerleşti. Cenevre'nin dördüncü, Tokyo'nun beşinci sırada yer aldığı pahalı şehirler listesinde New York altıncı sırada bulunuyor. Araştırmada pahalılık değerleri belirlenirken maaş, vergi, sosyal güvenlik, kira gibi kriterlerin yanı sıra 122 farklı kalem mal ve hizmetin fiyatı da gözönüne alınırken, raporda şehirlerdeki alım gücü güncel ürünlerle de örneklendirildi. 1 adet 8GB'lik iPod müzik aleti almak için İstanbul'da 56 saat çalışmak gerekirken aynı ürünü almak için New York'ta 9, Berlin'de 14, Londra'da 11 saat çalışmak yeterli oluyor. UBS'in raporuna göre en ucuz şehirler Hindistan'ın Bombay kentleri.
Sabah