26 / 11 / 2024

İstanbul Finans Merkezi projesinin tüm detayları!

İstanbul Finans Merkezi projesinin tüm detayları!

TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, İFM’nin tamamlanmasıyla Türkiye’nin, fiziki yapısı, nitelikli işgücü ve üstün teknolojik altyapısıyla, reel sektörün tüm ihtiyaçlarının karşılandığı uluslararası bir kurumsal yapıya kavuşacağını belirtti.




TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, İFM’nin tamamlanmasıyla Türkiye’nin, fiziki yapısı, nitelikli işgücü ve üstün teknolojik altyapısıyla, reel sektörün tüm ihtiyaçlarının karşılandığı uluslararası bir kurumsal yapıya kavuşacağını belirtti. Dünya finans piyasalarındaki değişimlerin, İstanbul için potansiyeller barındırdığını, yeni fırsatlar sunabileceğini öngördüklerini ifade eden Turan, sözlerine şöyle devam etti: “Finans hareketliliğinin küresel seyir içinde dönüşümler vaat ettiği bir dönemde, finans merkezimiz ülkemizin uluslararası ölçekte karşılığı yüksek yatırım projelerinden biri olarak vücut bulacak. Merkezimiz, Türkiye Varlık Fonu gibi uluslararası kurumsal girişimlerin güçlenmesine katkı sağlayacak.


 “İFM İstanbul’un kimliğini güçlendirecek” 


Bilhassa küresel merkezler arasında kadim şehrimiz İstanbul’un kimliğini güçlendirecek olan merkez, yüksek katma değerli finans sektörünün gelişiminde yeni bir piyasa ve güçlü bir ekonomik yaşam alanı olacak. İstanbul Finans Merkezi’nin tamamlanmasıyla fiziki yapısı, nitelikli işgücü ve üstün teknolojik altyapısıyla, reel sektörün tüm ihtiyaçlarının karşılandığı uluslararası bir kurumsal yapıya kavuşacağız. Bu sayede ülkemiz, her türlü finansal aracın ihraç edilebildiği dünyanın önde gelen küresel finans merkezleri arasında, deyim yerindeyse, devler liginde hak ettiği yerini alacak. Dolayısıyla  TOKİ  olarak altyapısını gerçekleştireceğimiz bu yatırımla, finans piyasalarını devler ligine hazırlıyoruz.”


SPK ve BDDK binalarının, finans merkezinin kalbi olacağını hatırlatan Turan, yaklaşık 3 milyon metrekare alan üzerindegerçekleştirilecek projesinin 660 bin metrekarelik bölümünün TOKİ tarafından inşa edileceğini belirtti. 


Finans Şehri 


Turan, proje kapsamında 4 banka, SPK, BDDK ile konut ve alışveriş merkezlerinin yer alacağını, bu sayede bölgenin, iş ve iş dışı yaşamın aynı mekanda konsolide olduğu büyük bir ekonomik yaşam ve varlık alanı olacağını kaydetti. 50 bin çalışan, 30 bin ziyaretçi, 11 bin oturan ile günde 90 bine yakın insan sirkülasyonunun oluşacağı bölgede, iş ve alışverişiyle, kendi ekonomisini de yaratan bir yerleşime dönüşeceğini vurgulayan Turan, “Yaklaşık 3 milyar lira yatırım maliyetli bu dev projeyle, İstanbul’a şehir içinde şehir, bir finans şehri ekleniyor” dedi. “İstanbul’a güzel bir eser kazandıracağız” Turan, şehirlere değer katan projeler üretme hedefiyle Türkiye’nin pek çok ilinde çok başarılı sonuçlar aldıklarını belirterek, “TOKİ olarak yeni üretim disiplinlerimiz arasında yer alan, gelenekselle modern olanı harmanladığımız mimari yaklaşımı, Finans Merkezi’nde yer alan yapılara da taşıyoruz. Tasarım ve uygulamada, işlevselliğin yanı sıra yüksek estetik kaygıların gözetildiği, çağdaş eser niteliğinde yapıları ortaya çıkarmanın gayreti içindeyiz. İnanıyorum ki kadim olanla çağdaş olanı buluşturduğumuz yeni çizgimizle, TOKİ olarak İstanbul’a güzel bir eser kazandıracağız” şeklinde konuştu. Programa Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Çağlar’ın yanı sıra milletvekilleri ile iş ve finans dünyasından birçok isim katıldı.


İFMBDDK hizmet binası 


• Emsale esas inşaat alanı: 123.787,98 metrekare

• BDDK toplam inşaat alanı: 349.253,83 metrekare

• BDDK’ya ait toplam inşaat alanı: 102.797,54 metrekare 

• BDDK’ya ait + 77 kotu ve üzeri brüt inşaat alanı: 57.226,11 metrekare 


İFMSPK hizmet binası 


• Emsale esas inşaat alanı: 71.420 metrekare 

• SPK toplam inşaat alanı: 197.033,5 metrekare 

• SPK’ya ait toplam inşaat alanı: 78.390,77 metrekare

• SPK’ya ait + 77 kotu ve üzeri brüt inşaat alanı: 41.360,11 metrekare



Ulaşım akslarıyla planlandı 


TEM ve E-5 otoyollarının kesiştiği bölgede yer alan Uluslararası İstanbul Finans Merkezi, konumu ve geleneksel mimari çizgilerden izler taşıyan mimarisiyle Anadolu yakasının simgelerinden biri olacak. Başta nüfus yapısı olmak üzere, bölgenin tüm ulaşım aksları etüt edilerek tasarlanan İFM, trafikten yalıtılmış olarak, ileriye dönük yeni metro bağlantıları ve çevre yollarıyla birlikte planlandı, yeni yaya geçişleriyle desteklendi.


İFM’nin çalışma alanı 4 bölgede ele alındı 


Çalışma alanı 4 bölgede ele alındı. Eğitim, ticari ve kültürel alanlar ile tüm bölgeleri birbirine bağlayan belirgin park peyzajı ile planın devamlılığı sağlandı. Doğal topoğrafyanın kullanılması, bankaların ihtiyaçlarının konsepte adaptasyonu ve tüm parsellerin verimli bir dağıtım ağı sistemiyle bağlanması ile sürdürülebilir ve ikonik yeni bir kent merkezi tasarlandı. Projede tüm mimarlık ve mühendislik disiplinlerinin uygun tasarım kurgusu doğrultusunda 7 bodrum kat oluşturuldu. Yaklaşık 3 milyon metrekarelik inşaat alanına sahip finans merkezinde; 3 bin kişilik kongre ve kültür sarayı, kütüphane, okul, cami, kreş, sağlık merkezi, itfaiye, güvenlik gibi destek ve hizmet birimlerine yer verildi. Bu sayede projede, 50 bin kişilik istihdam, 30 bin kişi ziyaretçi kapasitesi ve 11 bin kişilik yaşayan nüfusuyla 7/24 canlı, bütüncül bir kentsel mekân oluşturuldu. Sürdürülebilirlik boyutunda ise enerji, su ve malzemelerin etkin kullanımına odaklanılarak, LEED sertifikasının ön koşulları oluşturuldu.


Katmanlı peyzaj yapısı


Farklı işlevler için tasarlanan, açık alanların sürekliliğini sağlayan avlular, çeşitli etkinliklerin, performans gösterilerinin sergilenebileceği yaşama ve dinlenme alanları olarak katmanlı peyzaj içinde planlandı. Projede, çatı peyzajı, avlu bahçeleri ve dekoratif su öğelerinin yanında İstanbul sokaklarından aşina olduğumuz, geleneksel mimarimizin önemli imgelerinden olan çeşmeler, süslemeler, kapılar ve arkadların modernize edilmiş unsurlarına da yer verildi. Banka merkez binaları ve yönetim ofisleri için gerekli kamusal alanlar planlanırken Kapalı Çarşı’daki gibi tüm kısımlar projenin ortasında yer alan, açık ve kapalı birimlerden oluşan ticaret merkeziyle birleştirildi.



TOKİ Haber 


Geri Dön