05 / 05 / 2024

İstanbul Finans Merkezi sigorta sektörüne katkı sağlayacak mı?

İstanbul Finans Merkezi sigorta sektörüne katkı sağlayacak mı?

Sigortayeri Genel Müdürü Erdem Can, mevzuat ve vergisel konularda değişikliğin yabancı şirketlerin Türkiye’deki yatırımlarını artıracağını söyledi.



Sigortayeri Genel Müdürlüğü’ne yeni atanan, sektörün ve Aktif Bank’ın deneyimli isimlerinden Erdem Can, İstanbul’un 2023 yılında dünyanın en önemli 10 finans merkezinden biri olacağı görüşünde. Sigortayeri Genel Müdürü Can, vergi avantajı nedeniyle birçok uluslararası sigorta ve reasürans şirketinin merkezini Dubai veya benzer kentlere taşıdığı veya burada ofis açtığı eleştirisinde de bulunuyor. Sigorta sektörünün İstanbul Finans Merkezi ile liderliğe ulaşacağına inanan Can, bunun için de mevzuat ve vergisel bazı konularda daha fazla esneklik getirilmesini istiyor. 


Erdem Can, sigorta sektörünün geleceğinden İFM’ye; Sigortayeri’nin yeni hedeflerinden, mobil uygulamalara soruları yanıtladı:


İstanbul Finans Merkezi, sigorta sektörüne katkı sağlar mı? Yabancı şirketlerin Türkiye’deki yatırımlarını artırmasına aracı olur mu? 


Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında İstanbul dünyanın en önemli 10 finans merkezinden biri olacak. Yabancı yatırımcılar doğal olarak İstanbul Finans Merkezi içinde bulunarak hem sigorta sektörünün hem de Türkiye’nin büyümesine büyük katkı sağlayacak. Sigortacılık sektöründe de diğer sektörlerde olduğu gibi batıdan doğuya doğru bir eksen kayması yaşanıyor. Özellikle vergi avantajı nedeniyle birçok uluslararası sigorta ve reasürans şirketi merkezlerini Dubai’ye taşıyor veya burada ofis açıyor. Londra - Dubai ekseninin tam ortasında bulunan İstanbul Finans Merkezi ise lokasyon açısından köprü görevi gördüğü için bu açıdan büyük önem taşıyor. 


Sigorta sektörü İfm ile büyüyecek


Türkiye’deki sigorta sektörünün ağırlıklı olarak yabancı sigorta şirketleri tarafından domine edildiğini düşündüğümüzde ise tüm bu şirketler için daha avantajlı koşulların sağlanması Dubai yerine İstanbul’un bu anlamda yeni bir merkez olmasını sağlayacak. Mevzuat ve vergisel bazı konularda daha fazla esneklik sağlanması bu şirketlerin ülkemizdeki yatırımlarını artırmalarına yardımcı olacak. Ayrıca bu büyümeye paralel, istihdam açısından da yeni iş olanakları oluşacak ve sigortacılık alanında kariyer yapmak isteyen birçok kişiye yeni iş imkanları sağlanacak.


İFM Dergisi 


Geri Dön