29 / 04 / 2024

İstanbul Finans Merkezi, Türkiye'nin ilk central parkı olacak!

 İstanbul Finans Merkezi, Türkiye'nin ilk central parkı olacak!

Yarın ihaleye çıkacak olan Ataşehir’deki İstanbul Finans Merkezi’nde amaç halkı da projeye dahil etmek. Hafta içi finansın merkezi olacak olan bölge hafta sonu ise Türkiye’nin ilk ‘central park’ı olmaya aday



Türkiye'nin en büyük ölçekli projelerinden biri olan İstanbul Uluslararası Finans Merkezi yarın ihaleye çıkıyor. 4.5 milyar TL yatırımla Ataşehir’de yapılacak olan merkez yaklaşık 3.2 milyon metrekarelik inşaat alanı ile İstanbul’u geleceğin fınans merkezi yapmaya aday, Özgüven Mimarlık tarafından tasarlanan proje fınansm yanı sıra Türkiye’nin ilk Central parkını da bünyesinde barındıracak görünüyor.


Merkezin tasarımına imza atan özgüven Mimarlık’m kurucusu Yüksek Mimar Uğur özer özgüven, birinci etapta Gensler, ikinci etapta ise HOK ve ARUP firmalarıyla konsorsiyum yaptıklarım belirterek, merkezin halktan kopuk olmayacağının altını çizdi. İstanbul Finans Merkezi’nin aynı zamanda Türkiye’nin ilk Central parkı (şehir parkı) olacağına işaret eden özgüven “Sadece bankalardan ve finans kuruluşlarından oluşan bir merkez değil, kapsamlı bir sosyal alan rolü de üstlenecek. Amfıtiyatro, kültür merkezi, konferans salonları, büyük parklar, bisiklet ve yaya yolları ile bölge halkının da merkezi olacak” dedi.


Finans merkezi arazisi üzerinde 3 adet özel sektör arsası bulunuyor. İŞ GYO’nun aldığı arazi, TAO ve Enisler’in arazileri haricinde bir de Emlak Konut’a ait bir parsel mevcut. Merkezde bulunacak diğer kurumlar ise; BDDK, SPK, Ziraat, Vakıf ve Halk Bankası.


KONSORSİYUMLAR KATILAMAYACAK

Emlak Konut tarafından 8 Ağustos (yarın) tarihinde düzenlenecek ihale kapsamında ilköğretim tesis alanı, resmi kurum tesis alanı, dini tesis alanları, park alanları, tüm alanın hafriyatı ve çevre yollarının yapımı bulunuyor. Kapalı zarf teklif alma ve pazarlık ve açık artırma usulü olmak üzere iki oturum halinde iki ayrı günde yapılacak ihaleye yerli veya yabancı gerçek veya tüzel kişi veya bunların oluşturdukları ortak girişim grupları teklif verebilecek. Konsorsiyum olarak verilen teklifler kabul edilmeyecek.


İSTANBUL FİNANS MERKEZİ’NDE NELER OLACAK? 

2 milyon m2 toplam planlama alanı 3.2 milyon m2 inşaat alanı. 50 bin kişi istihdam edilecek 11 bin kişi yaşayacak 30 bin kişi günlük ziyaretçi 4.5 milyar lira maliyet

100 bin m2 ticari alan

600 bin m2 ofis

130 bin m2 reztdans

105 bin m2 otel

10 bin m2 konferans salonu

Topkapı Sarayı’ndaki gibi avlular ve bulvarlar olacak

Kapalıçarşı ve Nişantaşı gibi açık ve kapalı sokaklar bulunacak

Çeşmeler, kemerler ve büyük kapılar yapılacak

Büyük parklar, bisiklet ve yaya yolları olacak

Amfitiyatro, kültür merkezi ve konferans salonu yapılacak

Çevre dostu binalar zorunlu tutulacak Özel peyzaj düzenlemesi yapılacak 

Habertürk/Yelda Akgün 



Geri Dön