27 / 04 / 2024

Türkiye'nin ilk temalı parkı Landora, Ora AVM'de!

Türkiye'nin ilk temalı parkı Landora, Ora AVM'de!

Ora AVM'de en büyük kapalı gösteri merkezi Ora Arena, fuarlar ve sergiler için Ora Convention, Türkiye'nin ilk temalı parkı Landora, dünyaca ünlü iki farklı otel markası Crowne Plaza ve Holiday Inn Express ve Ora Outlet gibi beş ayrı büyük merkez var



Ora AVM'ye havadan bakmak için tıklayın!

'Şehir içinde şehir' reklamıyla televizyon ve billbord'larda tanıtılıyor. Bayrampaşa'da kurulan ve 70 bin metrekarelik bir alana yayılan Ora'yı sizin için gezdik. Ora'da oteller, outletler, toplantı salonları, fuar alanları, restoranlar, sinema salonları, konser alanları ve Türkiye'nin ilk temalı parkı Landora var

Bayrampaşa Ferhatpaşa Çiftliği mevkiinde bulunan Ora, Türkiye'de pek çok ilki bünyesinde barındırıyor. Türkiye'nin ilk karma kullanımlı kompleksi olan mekanda; en büyük kapalı gösteri merkezi Ora Arena, fuarlar ve sergiler için Ora Convention, Türkiye'nin ilk temalı parkı Landora, dünyaca ünlü iki farklı otel markası Crowne Plaza ve Holiday Inn Express ve Ora Outlet gibi beş ayrı büyük merkez var. 24 saat yaşayan bir şehir hayal edilerek hayata geçirilen Ora; sadece alışveriş, konaklama, eğlence için değil, insanların her tür ihtiyacına cevap vermeyi hedefleyerek kurgulanmış. Örneğin bir işadamı kongreye katılırken, aynı mekanda küçük oğlu dinozorların yaşadığı esrarengiz bir dünyaya adım atabiliyor. Yine ayın mekanda eşi, o aklına takılan ayakkabıları çok uygun bir fiyata bulabiliyor, bir yandan da spor yapıp güzellik kürleri uygulayabiliyor. Anne pazarda alışverişteyken, kızı dünya sinemasının en iyi filmlerini izleme olanağına sahip. Sonra aile akşam Ora'dan çıkmadan güzel bir restoranda yemek yiyip, sirkte aslanların ateş çemberlerinden atlayışlarını izleyebiliyor. Ve günün sonunda yine Ora'daki otellerden birinde dinlenmeye çekilebiliyor.

ULAŞIM SORUNU YOK

Çok uluslu işletmeciler tarafından işletilen komplekste; alışık olmadığımız pek çok yenilikle tanışmak mümkün. Toplumun her kesiminden insanı aynı çatı altında bir araya getirmeyi hayal edilen Ora'nın işletmecileri; sadece bölge ve İstanbul'dan değil, Anadolu'dan ve Türkiye'nin çevresindeki ülkelerden gelecek ziyaretçilere de ev sahipliği yapmayı planlıyor. Bayrampaşa'da Otogar, Carrefour ve Bauhaus'un yanında, E-5 ve TEM bağlantı yollarının hafif tramvay hattı ile kesiştiği yerde konumlanan Ora, Atatürk Hava Limanı'na 15, şehir merkezine ise 20 dakikalık mesafede. Önemli katkılarından biri de yaklaşık 2 bin 500 kişiye istihdam olanağı sağlaması ve yılda 15 milyon ziyaretçiyi ağırlamaya hazırlanması.

RAKAMLARLA

Proje 70 bin metrekarelik bir alan üzerinde hayata geçirildi.

Toplam inşaat alanı, 360 bin metrekare.

Toplam maliyeti 400 milyon avro.

Kiralanabilir alan 60 bin metrekare.

Ora Arena seyirci kapasitesi 6 bin 300 kişi.

Ora Convention, 9 bin 500 metre kareye yayılıyor.

Landora Temalı Park, 13 bin metrekaresi açık, 8 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 21 bin metrekarelik alan üzerine kurulmuş.

Crown Plaza 283, Holiday Inn Express 128 oda kapasitesine sahip. Otellerin yatak kapasitesi 411.

Otopark, 3 bin araç kapasiteli.

Ora'da toplam 235 mağaza var.

Ana bölümlerin yanı sıra restoran ve kafeler, çeşitli amaçlar için kullanılabilecek 500 kişilik açık hava tiyatrosu, 4 bin metrekarelik büyük meydan yer alıyor.

ORA OUTLET

Farklı kategorilerden 200'e yakın mağaza karmasıyla Ora Outlet'te neredeyse her markayı görmek mümkün. En önemli iddiası ise, indirimin 365 gün sürecek olması. Ayrıca 160 bin metre karelik alanda, alışveriş yapanlar için sinema, restoranlar, kafeler, meydanlar ve açık hava tiyatrosu da düşünülmüş. Outletin içindeki Ora Pazar, geleneksel Türk çarşısı yaklaşımına sahip ve ziyaretçisine sağlıklı-organik ürünler sunmayı hedefliyor. Ora Pazar'da kasap, manav, organik gıda üreticileri halkla buluşuyor. Outletin içindeki bir diğer bölüm, Ora Spor. Sauna, Türk hamamı, buhar odası, kapalı havuz, fitness center gibi bölümlerden oluşan Ora Spor'da pek çok sağlık alternatifi mevcut. Outletteki diğer iki bölüm ise Ora Sinema ve Ora Gurme. Ora Sinema'da 10 ayrı sinema salonu var, Ora Gurme'de ise dünyanın bütün mutfaklarının sunulacağı pek çok restoran. Ora Outlet'in işletmesini, Jones Lang La Salle firması üstleniyor.

ORA ARENA

Ora Arena, 5 Ekim'de hizmete açıldı. 6 Aralık 2011 tarihinde İstanbullu müzikseverleri Buena Vista Social Club featuring Omara Portuondo ile buluşturacak olan Ora Arena'nın işletmesini, SMG Europe üstlenmiş. Ora Arena, izleyici kapasitesiyle, esnek altyapısı ve mekan kurgusu sayesinde, dans gösterileri, müzikaller, şovlar, konserler, spor etkinlikleri, ticari sunumlar ve lansmanlardan televizyon stüdyo kullanımı olanaklarına kadar, yılın 12 ayı pek çok farklı etkinliğe ev sahipliği yapabilecek. Sahneyi her açıdan görebilen koltukları, büfeleri, geniş fuayesi, akustiğiyle Ora Arena, toplam 6 bin 300 kişiye kadar oturmalı/ ayakta misafir kabul edebiliyor. Sahneye en uzak koltuk ve sahne arasındaki mesafe sadece 76.5 metre. 12x18 metrelik bir kullanım alanına sahip sahnesi, prodüksiyon ekipmanları, hizmetler ve operasyonel ihtiyaçlara cevap verebilecek, uluslararası standartlardaki 3 bin 38 metre kare'lik sahne arkası Türkiye'de ilk. 1800 metrekarelik iki kata yayılmış, aynı zamanda sergi mekanı olarak da kullanılabilecek lobi ve fuaye alanları, esnek oturma planları da dikkat çeken bir diğer özelliği. Ayrıca Ora Arena'da yiyecek-içecek servisinin yapılacağı 300 metre karelik alana yayılmış Club Lounge, provalar ve gösteri sonrası partiler için uygun olan 450 metre karelik Backstage Lounge ve her biri 12 kişi kapasiteli 10 VIP Locası, özel misafirler ve şirketlerin ağırlayacakları müşterileri için tasarlanmış.

ORA CONVENTION ISTANBUL

Ora Convention Istanbul ayrı ayrı ve aynı anda, birbirinden bağımsız ya da ortak pek çok etkinliğin hayata geçmesini sağlayacak çeşitli olanaklara sahip. Küçük ve orta ölçekli ihtisas fuarlarından dünya çapındaki sergilere, parti kongrelerinden büyük bayii toplantılarına ve seminerlere pek çok etkinliğin düzenlenebileceği bir merkez olarak tasarlanan Ora Convention Center'da, 10 bin 500 metre karelik bir sergi salonu da var. Mekanın katları da ihtiyaca göre şekil değiştirebilecek şekilde ayarlanmış. Kongre ve fuar etkinliklerden faydalananlar, Crowne Plaza Oteli'nin 745 kişilik balo salonu ve dokuz ayrı toplantı salonundan, gerektiğinde 500 kişilik açıkhava tiyatrosundan da faydalanılabiliyor. Toplantı salonlarında ileri teknoloji kullanılmış; görsel ve işitsel ekipmanlar konferans ve masa düzenine uygun olarak tasarlanmış. Balo salonu ise, 1185 metre karelik bir alanda, akustik panellerle üçe bölünebilen, farklı kombinasyonlarla ışıklandırılabilen bir tasarıma sahip.

LANDORA'NIN KARAKTERLERİ

Landora için üretilen sekiz karakter var, biz bunlardan üçüyle buluştuk. Profesör Zak, Çenana ve Gobi'yle.

Profesör Zak: Fare olması sizi yanıltmasın, o Landora'nın üstün zekalı, en meraklı, en bilgili profesörü.

Gobi: Orea Hırsızlık Krallığı'nın kocaman, korkunç, somurtkan canavarı. Soğuk, pis mağarasında karanlık içinde yaşar. Sihirli Orea suyunu çalarak, altına, zümrüte dönüştürür ve Landora'yı yoksullaştırır.

Çenana: Üzerinde topuzu, topuzunda çiçeğiyle yaşlı bir bilge kaplumbağadır. Evine mantarlardan oluşan merdiveni tırmanarak gider. İyiyi de, kötüyü de sezer. O Landora'nın annesidir, Orea'nın sırlarını sadece o bilir.

LANDORA TEMALI PARK

1800'lerin Londrası, Jules Verne'in Seksen Günde Devri Alem'i, Herbert George Welles'in Zaman Makinesi, başka boyutlara açılan tüneller, dinozorlar, gerçeğe dönüşen efsaneler... 21 bin metre kare üzerinde konumlanan Landora Temalı Park, Paris Euro Disney gibi dünyaca ünlü temalı parkların da tasarımcılarından biri olan Valerio Mazzoli tarafından tasarlanmış. Mazzoli Landora için şunları söylüyor: "Bir macera adası yaratma fikri, projenin bulunduğu olağanüstü yerin verdiği ilhamla, bir anda akılda parlayan bir düşünce olarak çıktı. Ora Park, benim için bir macera adası. Büyülü bir dünyanın, mitolojik efsanelerin, hayal gücünün keşfi. Aileler, istedikleri huzur ve heyecanı bulacağı bir ortam kazanacak. Çocuklar kendileri için özel olarak yapılmış bir yere kavuşacak. Macera, heyecan ve öğretici bilgiler var burada." Türkiye'de bir ilk olan Landora Temalı Park'ın sembolü olan 40 metre kare yüksekliğinde şato, büyülü bir masal dünyasından fırlamış gibi. Birçoğu Türkiye'ye ilk kez getirilen 39 adet farklı oyuncak ve atraksiyon, Landora'yı beş farklı temanın işlendiği, beş alana bölmüş. İlk temada Jules Verne'in Seksen Günde Devri Alem'i ve Herbert George Welles'in Zaman Makinesi adlı romanlarından esinlenen iki farklı bölüm yer alıyor. Alanda büfeler, dükkanlar, çeşitli hizmetler ve bir de restoran var. Ziyaretçiler ikinci temayı oluşturan Boyutlu Tünel'den geçerek, Jules Verne'in Dünyadan Ay'a adlı eserinin temalarıyla tasarlanmış bir Roller Coaster ve görsel efektlere sahip atlı karıncalardan oluşan bir dünyaya adım atıyor. Ardından James Hilton'un Kayıp Ufuklar romanından esinlenen mitolojik Shangri-La Vadisi geliyor, burada eski efsanelerin etkileyici atmosferiyle karşılaşılıyor. Son alanın teması ise Arthur Conan Doyle'un meşhur romanı Kayıp Dünya. Burada bir family coaster, ziyaretçileri dev boyutlu, korkunç dinozorların yaşadığı, esrarengiz kayıp dünyada maceradan maceraya taşıyor. Parkın işletmesi ise dünyaca ünlü birçok temalı parkı yöneten ve danışmanlık hizmeti veren ITPS (International Theme Park Services) tarafından gerçekleştiriliyor. Sadece Landora'ya özgü karakterler ve bu karakterlerin hikayeleri ile 3-13 yaş arası çocuklu aileler için fantastik bir dünya yaratılıyor. Landora'da ayrıca 1300 metre karelik bir çocuk tiyatrosu, çocukların eğlenirken öğrenmelerine katkıda bulunacak sağlık, doğa, müzik, bilim, mutfak, görsel sanatlar gibi konularda uygulamalı eğitimler sunacak çocuk atölyeleri de var. Öte yandan çocuklara ve ailelerine yönelik iki parti odasını da unutmamak gerek.

Müjgan Halis / SABAH


Geri Dön