Sektörel

İstanbul Finans Merkezi'nde planlama safhası bitti, inşaatlara başlanıyor!

Ümraniye ve Ataşehir sınırındaki Uluslararası İstanbul Finans Merkezi'nin inşaat çalışmaları başladı. Proje alanında zemin etüd çalışmaları devam ederken, inşaatlar dört koldan start aldı

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Murat Kurum, İstanbul Finans Merkezi için ilk etapta master planı hazırlandığını, şu anda da proje kitapçığı hazırlama çalışmaları yaptıklarını söyledi. Kurum, kitapçığın siluetten mimari tasarıma, yenilenebilir enerji kaynaklarından LEED sertifikasına, çevre düzenlemesinden altyapı bağlantılarına kadar birçok konuyu içerdiğini ifade ederek, "Uygulama projeleri bu kitapçık doğrultusunda hazırlanacak. Ardından her projeye master plan doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onay verecek" şeklinde konuştu. Projedeki otel ve rezidansların olduğu bölümün hafriyatının tek elden yapılacağını söyleyen Kurum, üç ay içinde buranın ihalesinin de gerçekleştirileceğini ve inşaatlara başlanacağını bildirdi.

"PARANIN MERKEZİ OLACAK"
Kurum, Finans Merkezi'ne kamudan Halk Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank ile Sermaye Piyasası Kurumu'nun (SPK) geleceğini, ayrıca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) çatısı altındaki alt kuruluşların da burada yer alacağını açıkladı. Yurtdışındaki fonları yöneten büyük bankalar da Finans Merkezi'nde yer almak üzere taleplerini Emlak Konut Gayrimenkul Ortaklığı'na iletmeye başladı. Murat Kurum, hedeflerinin, İstanbul Finans Merkezi'nin 2023 yılında dünyanın 10 büyük finans merkezi içinde yer alması olduğunu vurgulayarak, "Hem yakın Avrupa hem de Ortadoğu'ya hitap eden bir finans merkezi olmasını hedefliyoruz. Burası güvenli bir liman. Buradaki finans merkezi sadece Türkiye'deki parayı değil, o bölgelerdeki parayı da yönetecek. Burası paranın merkezi olacak" diye konuştu.

METRO BAĞLANTISI YAPILACAK
Finans Merkezi'ne ulaşımın yüzde 70-80 oranında toplu taşıma araçlarıyla sağlanacağını ifade eden Kurum, "Burada 70 bin çalışanın olacağı düşünülüyor. Bu kadar çalışanı toplu ulaşımla buraya getiremezsiniz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bununla ilgili Çekmeköy-Ümraniye, Kadıköy-Kartal metrosuna bir bağlantı hattı planlıyor. Bu hat Finans Merkezi'nin içinden geçecek. Trafik tamamen yerin altında olacak" ifadelerini kullandı.

DEĞER ÜSTÜNE DEĞER KAZANIYOR
İstanbul Finans Merkezi'nin bulunduğu bölgedeki metrekare fiyatlarının sürekli arttığına da dikkati çeken Kurum, "2004'te metrekaresi bin 500 TL'ye satılan yerler şimdi 4 bin 500 TL. Yatırımcı kira geliri için değil, gelecek için yatırım yapıyor. Metrekare fiyatlarının ileride 15-20 bin liralara kadar yükseleceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Sabah