Genel

İstanbul gökdelenlerinde 50 metreden sonra itfaiye yok!

Gökdelenler yangına karşı tüm silahlarını kuşanmış durumda. Dış cephede ise görev itfaiyenin. Ama 50 metrenin üzerine çıkacak merdiveni yok

İnşaat halindekiler de bittiğinde İstanbul un 70 gökdeleni olacak. İstanbul ’un semalarını saran gökdelenlerin üzerinde yangın bulutları geziyor. Gökdelenler üzerine düşen görevi yaparak iç donanımında son teknoloji yangın güvenlik sistemleri kurdu. Ancak en büyük iş belediyelere düşüyor. Çünkü gökdelenlerin dış cephelerinde çıkacak olası bir yangını söndürecek donanımda itfaiye ekipmanı yok. 

Dünyada gökdelenlerin yoğun olduğu bölgelerde uzun metrajlı köpük basınç sistemli merpenler kullanılıyor. Gökdelenler kenti İstanbul Belediyesi’nin elindeki en iyi teknoloji ise ‘Koca Yusuf’ isimli itfaiye aracı. İşin uzmanlarına göre Polat Towers yangınına müdahale eden Koca Yusuf, son teknoloji olsa da gökdelenlerin ihtiyacını karşılamıyor. Buna rağmen dünyada gökdelen yangınları için satın alınan makinelere Türkiye ’den tek bir sipariş bile yok. 


35 gökdelen var 

İstanbul ’da 140 ile 270 metre arasında yüksekliğe sahip 35 gökdelen bulunuyor. 25’in üzerinde gökdelen de inşaat halinde. Birçoğu Türkiye ekonomisinin kalbi olan şirketlere ev sahipliği yapan gökdelenlerin içindeki yangın güvenlik önlemleri uzmanlardan geçer not alıyor. Sulu kolonlar, yanmayan kaplamalar ve boyalar, basınçla korunan alan, beton gömme, sprey yöntemi gibi yangın algılama ve söndürme sistemleri kullanılıyor. İçeride olası bir yangına her anlamda hazır olduklarını belirten gökdelen yöneticileri, dış cephede ise tedirgin. 

Gökdelenler bölgesi Şişli-Levent hattında görüştüğümüz gökdelenlerin teknik ekipleri, “Dış cephede çıkan yangını kontrol altına almak çok uzun sürüyor. Çünkü itfaiye 50 metrenin üzerine çıkamadığı için yangın bizim kontrolümüz dışında ilerliyor” diyor. 

Dünyaca ünlü markalarının Türkiye distribütörü ve araç üstü ekipman üreticisi Katmerciler Holding Yönetim Kurulu Üyesi Furkan Katmerci, “Dünyada gökdelen yangınları için yerel yönetimler önemli yatırımlar yapılıyor. Bunun için 60 metre uzayan köpük basınçlı son teknoloji ekipmanlar kullanılıyor. Yüzlerce gökdelenin bulunduğu Türkiye ’de ise bu sisteme tek bir sipariş bile yok. Bu yatırımı yapacak olan da belediyelerdir” açıklamasını yapıyor. 


TRUMP TOWERS 

Projenin yangın danışmanlığını yapan Dr. Müh. Kazım Beceren, iki kulenin de Türkiye ’deki yönetmeliğin yanında uluslararası yönetmeliğe uygun olarak geliştirildiğine dikkat çekiyor. Beceren, şöyle anlatıyor: “Söndürme, otomatik algılama sistemleri Amerika ’dan getirildi. Diğer önemli nokta da dış cephede kullanılan malzeme. Bunun zor yanıcı malzeme olması zorunlu. Trump’ta bunu yaptık ama uymayanlar var. Kattan kata yangın geçmesin diye döşemelerde yangın bariyerleri kullandık. Dış cephemiz zor yanıcı malzeme. Çünkü itfaiye yüksek katlara ulaşamıyor.” 

ASTORIA 

Yüksek binaların tamamının kendi söndürme sistemini kullandığını ifade eden Astoria’nın Teknik Müdürü Tekin Kaysı, itfaiyenin yüksek kulelere çok müdahale edemediğine dikkat çekiyor. Bu tip akıllı binalarda her noktalarda soğutma ve söndürme işlemi yapan sistemler olduğunun altını çizen Kaysı, sistemlerini şöyle anlatıyor: “Sulu ve gazlı özel sistemlerimiz var, bunlar 7/24 aktif. Çok hassas olan algılama sistemlerimiz, dumanı ve artan ısıyı nokta atışıyla tespit ediyor. İtfaiyeci gibi çalışan 60 kişilik ekibimiz var. Her kulede iki tane yangın merpeni bulunuyor, bunların 2 saat korumalı basınçlı kapıları var.