Kent Haberleri

İstanbul için flaş deprem açıklaması: Kahramanmaraş'taki gibi bir deprem burada da olabilir mi?

Yalova Çınarcık'ta meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki depremin ardından, uzmanlar tek tek açıklamalarda bulundu. Peki bu deprem, büyük depremi tetikler mi? Uzmanlar ne diyor? İşte ayrıntılar...

Geçtiğimiz akşam Yalova'nın Çınarcık bölgesinde meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki deprem, birçok şehirde hissedildi. Depremin, İstanbul'a çok yakında meydana gelmesi, Büyük İstanbul Depremi korkusunu yeniden gündeme getirdi. 

Sabah Gazetesi'nden Onur Şahanoğlu'nun haberine göre, 5 farklı deprem bilimci Yalova Çınarcık'ta meydana gelen 4.1'lik deprem ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

ÜŞÜMEZSOY: ASIL TEHLİKELİ FAY ÇINARCIK BÖLGESİNDE

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Çınarcık'ta yaşanan depremin ardından, "Burada kuzeydeki fay denilen, Gemlik Fayı'nın kuzeyindeki Yalova Fayı'dır. Armutlu Yarımadası'nın hemen kıyısında olan bir faydır. Yoksa Adalar Fayı ve Kuzey Marmara'daki faylarla bir ilgisi bulunmuyor. Kuzey Marmara'nın kenar fayları, esasında büyük İstanbul depreminin beklenildiği yer şeklinde öne sürülen yer değildir" diye konuştu. 

Bu kıyı faylar tam olarak fay bile olmadığına dikkat çeken Üşümezsoy, "İstanbul kıyılarıyla Armutlu kıyıları arasındaki mesafe, Çınarcık- Teşvikiye hattında 40-50 kilometre kadar uzanmaktadır. Bu anlamda bu Kuzey Marmara'da İstanbul'un kıyılarına 10 km uzaklıktaki faylar, Çınarcık'taki fay hattıyla ilgili değil" ifadelerini kullandı. 

17 Ağustos'tan sonra da kuzeye doğru uzanan kuzey batı doğrultu faylarda adaların güneyinde veya kuzeyinde oluşan faylardaki depremlerin de ada fayındaki stres diye yorumlandığını vurgulayan Üşümezsoy, açıklamasını "Oysa adalar fayı öyle olup bunlar adalar fayını kesen genç faylardır. Kartal depremi Tuzla depremi hatta Sultanbeyli depremleri bu kuzeye doğru uzanan ikinci faylarda meydana gelen depremlerdir. İstanbul için 7.4'lük deprem senaryoları çöp. Marmara'nın kuzeyindeki fay ölü, tehlikeli fay Çınarcık bölgesinde bulunuyor" diyerek tamamladı. 

ANADOLU PLAKASI RESMEN KAYNIYOR 

Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu da 4.1'lik depremin kuzey kolda, Marmara depremi beklentisi olan bir noktada olduğuna vurgu yaptı ve "Açık olmak gerekirse bu şekilde birçok küçük fay da mevcut. Ana fay üzerinde değil. İki ana fayın arasında bir bulunuyor. Enerji biriktirme noktasında çok bir etkisi olmaz. Bölge bizi uyarıyor. O fayı bu fayı tetikledi daha büyük bir deprem olabilir demiyorum. Bunun öyle bir özelliği bulunmuyor" ifadelerini kullandı. 

Bölgenin hareketli olduğunu, deprem beklentisinin yabana atılır bir beklenti olmadığını dile getiren Gökçeoğlu, "Anadolu plakası kaynıyor" dedi. 

ENERJİYİ AZALTTI 

Prof.Dr. Elçin Kasapoğlu ise Çınarcık depreminin beklenen olası İstanbul depremi fay segmenti üzerinde olduğunu işaret etti ve "Tetiklemek değil, olası İstanbul depreminin büyüklüğünü düşürecektir. Enerjiyi azaltmıştır. Beklenen büyüklüğün azalmasını sağlayacaktır. 17 Ağustos 7.4 büyüklüğündeydi, bu ondan daha küçük olacak" şeklinde konuştu. 

4.1 de olsa bir miktar enerji boşalması olduğunun altını çizen Kasapoğlu, "Dünyada hiçbir sistem depremin zamanını bilemez. Bütün Ege için en fazla deprem büyüklüğü 6.5 büyüklüğünde olur" açıklamasında bulundu. 

Bu depremin büyük depremle ilgisi olmadığının altını çizen Kasapoğlu, "Kuzey Marmara'dan Zeytinburnu'ndan geçen bir hat var. Küçük orta büyüklükte olan faylar bulunuyor. Yalova'nın biraz kuzeyinden Marmara'nın denizinin içinden geçiyor. Orta Marmara kolu da deniyor. Ancak enerji yükler. Az da olsa güneye de kuzeye de enerji yükler"

KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİNDE DE BU YAŞANDI

Prof. Dr. Ali Koçyiğit ise "Gemlik Körfezi'nde olan deprem gerçek Güney kol üzerinde meydana geldi. Bazen karadan bazen denizden geçen bir kol. Kuzey koldan daha önce bir depreme neden olabilir, 7 büyüklüğüne ulaşabilir. Eğer orada bir deprem olur ise büyük deprem için kuzey kolun da aktif hale gelmesine neden olabilir. Bu durum 6 büyüklük ve üzerinde bir depremde olabilir" diye konuştu. 

Pazarcık nasıl Elbistan'ı tetiklediyse, Güney Marmara'da olacak bir depremin de Kuzey Marmara'yı tetikleyeceğinin altını çizen Prof. Dr. Ali Koçyiğit, "Elbistan fayı da 500 yıldır enerji biriktiriyordu. Güney kolda 600 senedir büyük deprem meydana gelmiyor" dedi. 

Koçyiğit'in bahsettiği güney kol üzerinde şu ilçeler bulunuyor: 

Geyve, Pamukova, İznik, Mudanya, Edremit.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy da konuya ilişkin açıklamasında, "4.1 büyüklüğündeki deprem büyüklük açısından korkutucu değil. Olağan depremlerden biri. Çok kişi tarafından İstanbul'da hissedildi. Yeri itibarıyla önemsenmesi gerekli olan bir deprem. Gelecekte Marmara'da olabilecek depremi Kuzey kolda bekliyoruz. Yeri itibarıyla takip edilmesi gerekiyor. Gemlik depremlerinden farklı olarak yorumlanması gerekli" ifadelerine yer verdi.

Güney kolu işaret eden Ersoy, o bölgede de başka bir teklike olduğunu belirtti ve "Kuzey Kol direkt denize giriyor İzmit'ten, Güney Kol İznik'ten devam eden, Kapıdağ Yarımadası'ndan Çanakkale'ye giden bir fay kolu. 1964 Manyas Depremi, 1967 Adapazarı depremi, 1957'de Abant Bolu Depremi var. Bunlar 7'den büyük deprem üreteceğinin kanıtları" dedi. 

Prof. Dr. Okan Tüysüz ise depremle ilgili açıklamasında "Ana fayın üzerinde bulunmuyor. Tetikler mi tetiklemez. Küçük bir segmentin üzerinde yaşandı" diye konuştu. 

100 metrekarelik bir dairenin fiyatı asgari ücretin 389 katı oldu!

Altında dalgalı seyir devam ediyor! Çeyrek altın ne kadar oldu? 19 Aralık 2023 altın fiyatları

Milletvekili Deniz Demir: Memur, işçi, emekli bu ülkede artık ev sahibi olamıyor!