28 / 04 / 2024

İstanbul Kent Konseyi'nden Yerebatan Sarnıcı açıklaması: Endişeliyiz!

İstanbul Kent Konseyi'nden Yerebatan Sarnıcı açıklaması: Endişeliyiz!

İstanbul Kent Konseyi Kültür Sanat Çalışma Grubu, İBB’nin Yerebatan Sarnıcı’nı güçlendirmek için Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na gönderdiği projenin reddedilmesiyle ilgili açıklamada bulundu. Açıklamada "Yerebatan Sarnıcı için endişeliyiz" denildi.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, İBB’nin Yerebatan Sarnıcı’nı güçlendirmek amacıyla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne sunduğu projeye 52 gün sonra ret cevabı verildiğini açıkladı.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; İstanbul Kent Konseyi Kültür Sanat Çalışma Grubu’nun konuya ilişkin açıklamasında "İstanbul’un kültürel mirasının sembollerinden biri olan Yerebatan Sarnıcı her türlü çekişmenin dışında tutulmalıdır" ifadelerine yer verildi. 

Açıklama metni şu şekilde: 

"Yaklaşık 1500 yaşında olan Yerebatan Sarnıcı’nda bir süre önce başlamış olan restorasyonda sütunları birbirine bağlayan gergi demirlerinin boşta durduğu fark edilmiştir. Bu durum geçtiğimiz aylarda kültür sanat çalışma grubu üyelerinin yaptığı gezi sırasında da bizzat müşahede edildi. Ayrıca birçok bilim insanı tarafından da rapor edilen bu durum ciddi statik riskler taşımasına rağmen, güçlendirme çalışması için gereken izinlerin verilmediğini basından takip ediyoruz.

İstanbul’un kültürel mirasının sembollerinden biri olan Yerebatan Sarnıcı her türlü çekişmenin dışında tutulmalıdır. Yapının güçlendirilmesi için gereken izinlerin bir an önce verilerek bu anıtın gelecek kuşaklara sağlıklı bir şekilde aktarılması sağlanmalıdır."

Yerebatan Sarnıcı restore edilecek mi?

Yerebatan Sarnıcı'nda tehlike büyük!

Oktay Özel: Yerebatan Sarnıcı bekleyemez halde!


Geri Dön