09 / 01 / 2025

Yerebatan Sarnıcı'nda tehlike büyük!

Yerebatan Sarnıcı'nda tehlike büyük!

Yerebatan Sarnıcı'nın olası bir depremde hasar göreceğini belirleyen İBB'nin yapıya müdahale edebilmek için yaptığı başvuru reddedildi. Uzmanlara göre sütun başlarındaki gergi boşlukları büyük tehlikeye gebe.



Yerebatan Sarnıcı'nın olası bir depremde hasar göreceğini belirleyen İBB'nin yapıya müdahale edebilmek için yaptığı başvuru reddedildi. Uzmanlara göre sütun başlarındaki gergi boşlukları büyük tehlikeye gebe.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, dün akşam Yerebatan Sarnıcı güçlendirme projesine Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan ret cevabı verildiğini duyurdu. Deutsche Welle'den Pelin Ülker'in haberine göre; gelen yanıtı Twitter hesabından açıklayan Polat, "Üç duayen profesör, biri Bizans sarnıçları üzerine doktoralı iki doktor, bir restorasyon uzmanı yüksek mimar, 2 restorasyon uzmanı yapı mühendisinin imzası olan projemiz hiç zaman kaybetmemişiz gibi yeni heyetlere havale edildi" diye konuştu.

Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından 532 yılında yaptırılan Yerebatan Sarnıcı'nda dört yıldır restorasyon çalışmaları sürüyor. İBB, sarnıcın ziyarete kapalı bölümündeki restorasyon çalışmaları sırasında ise sütun başlarında "gergi boşlukları" olduğunu tespit etti. Yapılan statik bir çalışma da olası depremde Sarnıç'ta ciddi hasarların oluşabileceğini, hatta göçmelerin bile olabileceğini tespit etti. İBB, daha sonra da yapıya acilen müdahale edilmesi gerektiğine işaret ederek statik güçlendirme projesini Koruma Kurulu'na sunmuştu.

İBB'nin yaptığı başvurunun ayrıntılarını anlatırken İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel, Sarnıç'taki tehlikeyi şu şekilde açıkladı: 

"Gergilerin deformasyona uğraması, özellikle sütün başlarında sürekliliği olmayacak şekilde devam etmeleri yapıyı büyük oranda tehlike altına atıyor. Yapının göçme tehlikesi var. Şu anki tespitlerimiz bu yönde. Tabii alanında uzman bilim heyeti tarafından konu değerlendirildi. Yapı modellendi. Beklediğimiz İstanbul depreminde yapının hasar alma ihtimali ortaya çıktı. Prof. Dr. Feridün Çılı denetiminde bir statik güçlendirme projesi hızla hazırlandı tarafımızca. Tabi bu statik projeyi bilimsel danışma kurulumuz tarafından değerlendirildi ve 52 gün önce İstanbul 4 numaralı koruma bölge kuruluna ilettik."

"Ziyaretçilerin güvenliği açısından da önemli"

İstanbul’un en büyük tarihi su sarnıcı olan Yerebatan Sarnıcı, 19. yüzyıla dek su kaynağı olarak kullanılıyordu. Kayaların oyulmasıyla yapılan ve pişmiş tuğla tonozla örtülü sütunlarla ayrılmış 297 bölmesi olan Sarnıç, tarihi yarımadanın merkezinde konumlanıyor. Restorasyon uzmanı ve mimarlık tarihçisi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, sarnıcın dünya miras alanı içerisinde olduğunun altını çiziyor. 

Restorasyon çalışmalarını yerinde incelediğini dile getiren Ahunbay'a göre hem bu önemli yapıyı ayakta tutmak hem de ziyaretçilerinin güvenliğini sağlamak açısından sağlamlaştırma çalışmaları oldukça önemli. Ahunbay, "Bazı yerlerde kemerlerin arasında başların üzerinde bulunan gergiler eksik. Bu demek oluyor ki, yani sarsıntı olduğu zaman bunlar yıkılabilir" dedi. 

İBB’nin hazırladığı statik projesine göre yalnızca Yerebatan Sarnıcı değil, çevresindeki yapıların da tehdit altında olduğu tespit edildi.

Oktay Özel: Yerebatan Sarnıcı bekleyemez halde!


Geri Dön