28 / 04 / 2024

İstanbul kökenli Rumlar, İstanbul'a dönüş için uğraşıyor!

İstanbul kökenli Rumlar, İstanbul'a dönüş için uğraşıyor!

Krizden bunalan İstanbul kökenli Rumlar, kente dönüş için harekete geçti. Türkiyeye dönme planı yapan Rumlar, Fener Rum Patrikhanesi ile İstanbuldaki Rum derneklerine başvurmaya başladı



Ekonomik kriz nedeniyle Türkiyede kendilerine daha iyi bir gelecek arayanlar sadece Yunanlılar değil. Yunanistana büyük umutlarla göç eden İstanbullu Rumlar da yıllar sonra Türkiyeye dönmeye başladı. İstanbullu Rumlar, Fener Patrikhanesini ve İstanbuldaki Rum derneklerini arayarak, doğdukları şehre dönüşleri halinde iş ve ev bulma imkanlarını araştırıyorlar. Hatta İstanbuldaki Rum gazetelerine mektuplar göndererek bilgi isteyenler de var.

Gazeteler soruyorlar

Patrikhanenin basın sözcüsü Diseteos Proto Thema gazetesine açıklamasında İş ve ev bulmakla ilgili bilgiler almak üzere bizi arıyorlar. Sadece ben en az 30 çağrıyı cevapladım. Her arayanın ailesi ve yakınlarıyla İstanbula gelmeyi düşündüğü gözönüne alınırsa, sayı çok daha fazla. Türkçe bilenlerin iş bulmaları daha kolay dedi. İstanbuldaki Rum Cemaati Dernekleri Başkan Yardımcısı Andonis Parizianos da Telefonla arayanların sayısı onlarca. İş ve konut durumlarını soruyorlar. diye konuştu.

 İş bulamayan Türkiyeye

İstanbul kökenli Rum psikolog Odiseas Vutsinas da doğduğu şehre dönüşünü, İstanbula dönmem zor bir karar değildi. Yunanistanda iş bulamıyordum. Şubat ayında İstanbula gittim. Şimdi kendi ofisim var ve ev de kiraladım. Türk müşterilerim Rumlardan fazla. Bizler için Türkiyede olumlu bir hava var sözleriyle anlattı. 50 yaşındaki bir kadın ise İstanbulda yayınlanan Apoyevmatini gazetesine gönderdiği mektupta Annemle birlikte yaşıyorum. Bir yıldır işsizim. İstanbulda hayat nasıl Pahalı mı İş var mı Annemin Yunanistandaki emekli maaşını Türkiyede alabilir miyiz diye yazdı.

Farklı bir psikoloji

Dünya İstanbullu Rumlar Federasyonu Başkanı Nikos Uzuoğlu Geri dönüşün asıl nedeni bence Yunanistandaki ekonomik kriz değil. Rumların İstanbuldan giderken içinde bulundukları psikolojik durum değişti. 1960larda gidenler bir daha geri dönmemek üzere İstanbuldan ayrılmışlardı. Yıllar geçti, yeni nesil, o eski kötü olayları yaşamadı. Dolayısıyla farklı bir psikoloji içindeler dedi.

Hürriyet


Geri Dön