09 / 05 / 2024

İstanbul nasıl taşınacak? Uzmanlardan 24 yaşından büyük yapılar riskli sayılsın önerisi!

İstanbul nasıl taşınacak? Uzmanlardan 24 yaşından büyük yapılar riskli sayılsın önerisi!

İstanbul’da özellikle 99 depremi öncesi yapılar büyük risk taşıyor.  Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan uzmanlar 1999’dan önce inşa edilen neredeyse tüm yapıların riskli statüsünde sayılması gerektiğini söyledi...



İşte Hürriyet'ten Gülistan Alagöz, Ayşegül Usta, Burcu Purtul Uçar, Seda Türkoğlu, Emre Eser ve Çetin Aydın'ın haberi...


99 YILI ÖNCESİ TÜM BİNALAR SEÇİLSİN

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz'ın açıklamaları şu şekilde:

-"Riskli bina tespiti için uzun zaman gerekli. Bunun yerine ‘1999 yılı öncesi inşa edilen tüm yapılar riskli statüsünde’ denilebilir. Evinin riskli olmadığını düşünenler de test yaptırmalı. Böylelikle daha hızlı bir biçimde yüz binlerce konutun dönüşümden yararlanması sağlanır.

KAÇAK YAPILARA ÖZEL ÇÖZÜM

-Riskli olan ilçelerde can kaybını önlemek amacıyla ‘kısmi güçlendirme’ yapılmalı. Fakat kaçak yapılarda güçlendirme yapamazsınız. Kaçak binalar için yeni bir yönetmelik çıkarılmalı. Fakat bu bir imar affı olmamalı, yapı kesinlikle legal duruma gelmemeli. Amaç o binada yaşayanları korumak. Kısmi güçlendirme yetmeyeceği için yönetmeliğe ‘3 sene ya da 5 sene içinde de yapı yenilenecek’ şeklinde ek bir madde de eklenebilir."

İstanbul nasıl taşınacak? Uzmanlardan 24 yaşından büyük yapılar riskli sayılsın önerisi!

HEMEN BAŞLANMALI

- "Rezerv yapı alanlarına hızlı bir şekilde konut inşasına başlanmalı. Bu bölgeler önce 10-15 sene dönüşümde evini tahliye edenler için kullanılmalı, sonra ise sosyal kiralık konuta dönüşmeli.

- Özel sektör de desteklenerek pek çok ilçede kiralık konutlar üretilmeli. Vergi avantajlarıyla da üreticiler bu alana çekilmeli. Mega kent İstanbul’daki boş ofisler kiralık konuta çevrilip, riskli binalardaki vatandaşlar buralara yönlendirilebilir.

AVANTAJ SAĞLANMALI

-İBB hem kendisi hem de ilçe belediyeleri için meclisten karar çıkararak ivedilikle kentsel dönüşüm uygulama alanları tahsis etmeli. Belediye kanununa göre yapılırsa, kamulaştırma ve zorunlu tahliye kararı alınır, maliklerin inisiyatifi  de beklenmez. Ama belediye kanunu uygulamalarında dönüşüm yasasında olan vergi avantajları bulunmuyor, bu avantajlar bu alanda sağlanmalı.


Geri Dön