05 / 05 / 2024

İstanbul sarnıçlarını 2.5 milyon kişi ziyaret etti!

İstanbul sarnıçlarını 2.5 milyon kişi ziyaret etti!

Yapımı asırlar öncesine dayanan kentteki tarihî sarnıçlara yerli ve yabancı turistler büyük ilgi gösteriyor. İstanbul'da; Yerebatan, Binbirdirek, Nakkaş ve Nuruosmaniye gibi çok sayıda sarnıç önemli kültürel miras arasında yer alıyor.



Suyu biriktirmek maksadıyla yapılan sarnıçlar, şimdi turistlere hizmet ediyor. İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, "Yerebatan Sarmcı, Ayasofya Müzesi'nin yarısı kadar ziyaretçi alıyor. 2014'te 2 milyon 120 bin 862 kişi ziyaret etti. Bu demek ki sarnıçlara büyük ilgi var. Onun için bunları daha çok kültür ve turizm amaçlı kullanmalıyız. Tabü ki farklı etkinliklerle de değerlendirilebilir" dedi. 


Sarnıçların gelecek nesillere aktarımında dikkat edilecek en önemli noktanın koruma ve kullanma dengesi olduğunu vurgulayan Bilgili, şöyle devam etti: "Kullanmadan korumak pek mümkün değil. İyi hesap ederek fonksiyonlar vermemiz gerekiyor. Turizm amaçlı kullanılabilir, müze yapılabilir, sarnıcın kendisi sergilenebilir, etkinlik alanı olabilir. Ticari kaygıların da ön plana çıkmaması şart." İstanbul'un görkemli yapılarından Bazilika Sarnıcı, Bizans İmparatoru I. Justinianus (527-565) tarafından inşa edildi. Suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görülen mermer sütunlar sebebiyle "Yerebatan Sarayı" olarak biliniyor. 


Türkiye Gazetesi


Geri Dön