29 / 04 / 2024

Bandırma Vapuru'nu 5 milyon kişi ziyaret etti!

Bandırma Vapuru'nu 5 milyon kişi ziyaret etti!

Mustafa Kemal Atatürk 'ün 18 silah arkadaşıyla Samsun'a geldiği Bandırma Vapuru'nun birebir kopyası Bandırma Müze Gemisi'ni 9 yılda 5 milyon kişi ziyaret etti.Müzede Atatürk'e ait 60 fotoğraf yayınlandı.



Mustafa Kemal Atatürk 'ün 18 silah arkadaşıyla Samsun'a geldiği Bandırma Vapuru'nun birebir kopyası Bandırma Müze Gemisi'ni 9 yılda 5 milyon kişi ziyaret etti. Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Necmi Çamaş, Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından büyük öneme sahip gemiyi mayıs ayında yaklaşık 100 bin, yılda ise 600 bin kişinin ziyaret ettiğini söyledi. Çamaş, müzeyi kurulduğu 2005 yılından bu yana 5 milyon kişinin ziyaret ettiğini bildirdi. Atatürk'ün 18 silah arkadaşıyla İstanbul 'dan yola çıktığı ve 19 Mayıs 1919'da Samsun'a geldiği, kurtuluş mücadelesinin en büyük tanığı olan Bandırma Vapuru'nun birebir kopyası olarak 2003 yılında yaptırılan Bandırma Müze Gemisi, 2005 yılından bu yana hizmet veriyor. Yaklaşık 35 bin metrekarelik Milli Mücadele Açık Hava Müzesi'nin içinde yer alan Bandırma Müze Gemisi'nde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kişisel eşyalarının da yer aldığı 189 eser sergileniyor. 


Müzede Atatürk'e ait 60 fotoğraf, 1870'li yıllarda yapılmış duvar saati, telefon, cetvel, pergel, yangın tüpü, masa ve sandalyeler teşhir ediliyor. Atatürk'ün beylik tabancası, kendi el yazısının yer aldığı metinler ve kıyafetleri de müzedeki eserler arasında. Müze geminin kamara bölümünde Atatürk'ün Dolmabahçe Sarayı'ndaki yatak odasının kopyası bulunuyor. Ayrıca aynı bölümdeki Atatürk ve silah arkadaşlarının bal mumu heykelleri de büyük ilgi görüyor. Heykellerin bulunduğu kamarada yer alan tarihi saat, Atatürk'ün Samsun'a çıktığı an olan saat 08.00'i gösteriyor. 


Milli Mücadele Açık Hava Müzesi alanında ise Milli Mücadele Anıtı'nın yanında Atatürk ve 18 silah arkadaşını temsil eden 19 bayrak ve 19 meşale yer alıyor. Kurtuluş Savaşı'nı anlatan 68 metrelik 300 parçadan oluşan seramik rölyefin olduğu alanda ayrıca Çanakkale Savaşı'nı da anlatan bir rölyef daha bulunuyor. Müzede ayrıca Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarında şehit olmuş bin 200 Samsunlu askerin adlarının yazılı olduğu bir bölüm de var. Türk Yıldızları'na ait 1972 yapımı F5 uçağı Türkiye'de sadece Samsun'daki bu müzede sergileniyor. Ayrıca alanda Kurtuluş Savaşı'nda kullanılan iki top, Çanakkale Savaşı'nda kullanılan 4 mayın da teşhir ediliyor. 



Yedigün Gazetesi 


Geri Dön