03 / 05 / 2024

İstanbul Üniversitesi'ndeki botanik bahçeye tahliye şoku!

İstanbul Üniversitesi'ndeki botanik bahçeye tahliye şoku!

Süleymaniye Camii'nin arkasında, 17 dönümlük bir alana sahip İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'ne bağlı olan, İstanbul'daki ilk ve tek Botanik Bahçe, İstanbul Müftülüğü'ne tahsis edilmek için tahliye ediliyor.



Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, Türkiye'nin en eski botanik bahçelerinden biri olan İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi, müftülük hizmetlerine tahsis ediliyor. Atatürk’ün davetiyle Türkiye’ye gelen Alman Prof. Dr. Alfred Hilbron tarafından 1935'de kurulan botanik bahçesi, 2015 yılında İstanbul Üniversitesi’nden alınarak müftülük hizmetlerinde kullanılmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsis edilmişti.

İstanbul Üniversitesi ndeki botanik bahçeye tahliye şoku!

GEREKÇE: ŞÜYHÜLİSLAMLIĞIN BULUNMASI

5 bini aşkın bitki türünün yer aldığı İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi'nin devredilme gerekçesi ise Osmanlı döneminde bu alanda Şeyhülislamlık makamının bulunması.

İstanbul Üniversitesi ndeki botanik bahçeye tahliye şoku!

Tahliye işlemlerinin başlamasıyla ilgili konuşan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr Muammer Ünal, “Milli servetimize kıymasınlar. Mütfülük her yere taşınabilir ama bizim tahliye edilmemiz demek; bitkilerimizi öldürmek demek” diye konuştu.

İstanbul Üniversitesi ndeki botanik bahçeye tahliye şoku!

14 bin 878 metrekarelik alan üzerine kurulu bahçenin aynı zamanda öğrenciler tarafından kullanıldığını söyleyen Ünal, taşınması durumunda 400’e yakın farklı ağaç türü ile 5 bin bitki türünün yok olacağını belirtti. Türkiye'de çok nadir görünen bir çok bitki türüne ev sahipliği yapan bahçenin taşınması halinde öğrencilerin ders yapabilmesinin de imkansız hale geleceğini söyleyen Ünal, “Milli mirasımız yok edilmesin” dedi.


Geri Dön