30 / 04 / 2024

İstanbul ve Ankara'daki emlak trendleri zıt yönlerde ilerliyor!

İstanbul ve Ankara'daki emlak trendleri zıt yönlerde ilerliyor!

İstanbul ve Ankara 'daki emlak trendleri zıt yönlerde ilerliyor. Ankara'da merkez bölgeler zayıflarken İstanbul'da ilgi, şehrin dışından merkeze yöneldi, İstanbul' da fiyatların en çok azaldığı bölgeler Tuzla, Sultanbeyli ve Başakşehir oldu...




Emlak piyasasının en çok kazandıran iki şehri İstanbul ve Ankara'da trendler yatırımcıları şaşırtıyor. Bir dönem Beylikdüzü, Çekmeköy gibi şehrin kanatlarına yoğunlaşan İstanbullu yatırımcı şimdi merkez ilçelere kaydı. Ankara'da ise tam tersi bir durum söz konusu. İstanbul'da beş yıldır Kurtköy, Çekmeköy, Esenyurt, Tuzla gibi yerleşim yerlerine yapılan markalı konut projeleri gözde oldu. Fiyatlar da arttı. Buna karşılık merkezdeki Beşiktaş, Kadıköy, Sarıyer, Bakırköy gibi ilçelerde arazi sorunu nedeniyle fiyatlar düşüşteydi. Ancak Haziran 2012- 2013 döneminde bu eğilim net bir şekilde kırıldı. Bu yıl fiyat artışlarında Beşiktaş, Sarıyer ve Bakırköy yeniden öne geçti. Son bir yılda Bakırköy'de fiyatlar yüzde 45 arttı. Adalar, Beşiktaş, Sarıyer ve Maltepe'de de artış oranı yüzde 30'un üzerinde. 


ÇEVRE BÖLGELER ERİYOR 

İstanbul' da fiyatların en çok azaldığı bölgeler Tuzla, Sultanbeyli ve Başakşehir oldu. Bu bölgelerde fiyatlar yüzde 4 civarında eridi. Kanal İstanbul ve 3'üncü havaalanı projeleriyle önceki yıl fiyatların hızla yükseldiği Silivri'de hayal kırıklığı var. Çekmeköy'de de fiyatlar geçen yıla oranla yüzde 13.8 değer kaybetti. 


BAŞKENT'İN YENİ MERKEZİ 

Başkentte ise tam tersi durum söz konusu. Eskişehir Yolu, Ankara'da cazibesi en çok artan bölge oldu. Çayyolu'nda fiyatlar bu yıl yüzde 16.5, eski gecekondu semtlerinden Altındağ'da ise yüzde 17.9 arttı. "Yeni Mamak"ta ise fiyatlar hızla yükseliyor. 


GERİ DÖNÜŞ SÜRESİ 17 YILA YÜKSELDİ

Detaylarını FORBES Türkiye'nin ağustos sayısında görebileceğiniz araştırmaya göre emlak fiyatlarındaki hızlı yükselişin yanında kira değerlerindeki yıllık artışlar da sönük. İstanbul'da emlak fiyatları yüzde 18.7, kiralar ise yüzde 11.6 yükseldi. Artış oranları arasındaki fark yüzde 61'i buldu. Bu durum piyasa için kritik bir anlam taşıyor. Konutların kira getirisi ile yatırımı geri ödeme süresi uzuyor. Konut yatırımlarındaki ortalama geri dönüş süresi İzmir'de 18.4, İstanbul'da 17 ve Ankara'da ise 17.8'e yükseldi.


Sabah


Geri Dön