29 / 04 / 2024

İstanbul ve Türkiye bize kalacak mı?

İstanbul ve Türkiye bize kalacak mı?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "İstanbul ve Türkiye bize kalacak mı?" başlıklı analizini yayınladı. İşte Kireçci'nin 9 maddelik analizi...



Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1 'den "İstanbul ve Türkiye bize kalacak mı?" başlıklı analizini yayınladı. İşte Kireçci'nin 9 maddelik analizi;

İstanbul ve Türkiye bize kalacak mı?

1) Yeni ekonomi ile tüm dengelerin değişeceğini daha önce belirtmiştim. Değişen bu dengeler hayatımızı alt üst edecek. Sadece ekonomide değil hayatımızın tüm alanlarında bu değişimi iliklerimize kadar hissedeceğiz.

2) Özellikle İstanbul ve büyük şehirler çok daha pahalı hale gelecek. Bu pahalılık enflasyondan farklı. Bu pahalılığın iki nedeni var. 

a) İstanbul ve Türkiye gelecek yıllarda daha fazla turist çekecek. Özellikle kıyı şeridindeki yerleşim merkezleri ve turizm tesisleri daha gözde olacak. Sadece Ege olarak düşünmeyin. Bugün Trabzon ve Rize'ye olan genelde Arap ve özelde Katarlı ilgisi zamanla tüm Karadeniz'e yayılacak.

b) Göç dalgası da artarak devam edecek. Gayrimenkul edinme tabanlı nüfus artacak. Vatandaşlık verdiklerimiz önce İstanbul'u istila edecek. Sonra diğer büyük şehirleri. 

3) Turizmin büyümesiyle yaşanacak sıkıntıları bugünkü İtalya'ya bakarak anlayabilirsiniz. İtalyanlar ve İspanya'nın bazı turizm bölgelerinde yerleşik halk artık turist istemiyor. Kiralık ev bulunamıyor. Bulunan evlerin kirasını yerliler ödeyemiyor.

4) İstanbul'un gelecekte ne hale geleceğini görmek için ise bugünkü Londra'ya bakın. Bugünkü Londra neyse 20-30 yıl sonraki İstanbul da o olacak. 

İstanbul'da şimdilik Ortadoğu ve Afrika kökenli nüfusu görüyoruz. Alışkanlık oldu. Her konuyu Çin'e bağlıyoruz:) 1 milyon nüfus Çin için bir şey değil. Gönderirler:) Ama 1 milyon Çinli nüfus İstanbul'un altını üstüne getirmeye yeter:) Gerisini siz hayal edin.

5) Bunlar bugünden yarına olacak gelişmeler değil. Ama çok uzak da değil. Rota bu. Rotanızı buna göre çizin. 

6) Ne yapmak gerekiyor? Zorunlu olmadığı sürece İstanbul'daki gayrimenkulünüzü satmayın. İlerde çok yüksek kira getirme potansiyeline sahip.

7) Özellikle Karadeniz'in şimdilik para yapmayan denize yakın kısımlarından arazi sahibi olun. Ama turistik fiyatlar değil. Borçlanarak değil. Kredi çekerek değil. İyi araştırarak. Alırken kazanarak. Metrekaresi 3-5 TL'yi geçmeyen yerlere odaklanın.

Ege'nin ve Akdeniz'in yüksek yerlerinde de metrekaresi ucuz yer bulursanız değerlendirin.

8) İstanbul yapısı gereği zaten pahalı bir şehir. Ama turizmin gelişmesi ve yabancı istilası dolayısı ile pahalılık artıyor. Artarak devam edecek. Özellikle dövizin/TL'ye göre daha değerli olduğu böyle dönemlerde İstanbul'daki pahalılık daha fazla hissedilir.

9) Yabancıların henüz keşfetmediği şehir İzmir. Aradıkları şehir de İzmir. İzmir'i keşfettiklerinde İstanbul'a tercih edecekler.

İşsizlik sorunu var mı?

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın


Geri Dön