23 / 12 / 2024

İstanbul"da 10 okulun 9"u deprem kabusuna hazır!

İstanbul

Deprem yönetmeliğine uygun olarak okul binalarını güçlendirme projesinde sona gelindi. İstanbul"daki okulların yüzde 95"i, 410 milyon euro harcanarak güvenli hale getirildi



İstanbul'daki okul binalarının depreme dayanıklı hale getirilmesiyle ilgili çalışmalar bitmek üzere. İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız yaptığı açıklamayla İstanbul"da 1998"de çıkan yeni deprem yönetmeliğinden önce yapılan okulların yüzde 95"inin güçlendirme veya yenilemeyle depreme karşı hazır hale getirildiğini açıkladı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, şehirdeki anaokul, ilköğretim okulu, lise, öğretmenevleri ve halk eğitimi merkezlerine ait hizmet binalarını depreme hazırlamak için 410 milyon euro harcadı. Deprem çalışmalarına öncelikle 1999 yılı öncesi inşaa edilen okul binalarının depremsellik analizlerini yaptırarak başlandığını vurgulayan İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Dünya Bankası kredisiyle oluşturulan teknik ekibin hazırladığı rapor doğrultusunda mercek altına alınan bütün okullardan numune alınarak analizler yapıldığını söyledi.

Tarihi binalar mercek altında

Yenileme sırasında yıkılan çoğu 12 derslik okulların yerine 24 derslikli okul yapılarak ek 246 derslik kazanıldığı belirten Muammer Yıldız, 706 bin 214 öğrencinin eğitim gördüğü 470 okulda güçlendirme çalışmasının tamamlandığını söyledi. Yıldız, 135 okulun yeniden yapıldığını ve 970 bin 455 öğrencinin eğitim gördüğü okulların tamamen depreme dayanıklı hale getirildiğini ifade etti. Depreme yönelik fizibilite çalışmalarını 160 tarihi okul binalar için de gerçekleştirildiğine dikkat çeken Yıldız, bu kapsamda çamlıca Kız Lisesi, Adile Sultan Sarayı, Kandilil Kız Lisesi, Nadide Sultan Kasrı Öğretmen Evi gibi yapıların da güçlendirildiğini kaydetti. Tarihi binalarda çalışmaların zaman aldığnı vurgulayan Muammer Yıldız önümüzdeki süreçte tarihi yapılardaki çalışmalara hız verileceğini ifade etti.

Akıllı tahtalar tamam tabletler yolda

2011"İN değerlendirmesini yapan ve 2012 projeleri hakkında bilgi veren Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, FATİH Projesi kapsamında akıllı tahta ve tablet bilgisayar ihalelerinin bitmek üzere olduğunu söyledi. şžubat"a kadar projenin yürütüleceği pilot okullara dağıtılacağını kaydeden Dinçer, œYakında, ihale süreçleri hukuken tamamlandığında 17 ilde akıllı tahtaları uygulayacağımız okullarda yerleştirmeye başlıyoruz. şžimdi çocuk ve öğretmenlerimize hangi nitelikli tabletlerin dağıtılacağını belirledik. İhalesini yapacağız. Tabletle ilgili ikinci mesele ise bunun Türkiye"de üretiminin gerçekleşmesi. Her okula fiber kablo döşenmesini, her tahtada fiber kabloyla internet hizmetinin olmasını ve her sınıfta 10 megabitlik internet hizmetinin yürütülmesini sağlamaya çalışıyoruz dedi.

Sağlıklı beslenme önemli

Dinçer œçocuklarımızın sağlıklı beslenmesi çok önemli. İstanbul"da 40"dan fazla okulda kapsamlı bir dengeli beslenmeyle ilgili bir uygulama yürütüyoruz. Bu kapsamda 3 ve 4 yaşındaki çocukları okullarımıza kabul ediyoruz. Yüzde 43"lük bir orana ulaşmış vaziyetteyiz, bunun daha da artmasını bekliyoruz diye konuştu.

Hedef hayat boyu eğitim

Hayat boyu öğrenmeyle ilgili bir strateji çalışması yapılmasının önemine de değinen Dinçer, Türkiye"de hayat boyu öğrenmeyi geliştirecek bir çaba ortaya konulacağını söyledi. Bakan Dinçer, œBu proje ile mahalle halkını ve çocukların ebeveynlerini eğitmeyi de planlıyoruz dedi.

şžENOL BAşžTAKAR/Star


Geri Dön