25 / 12 / 2024

İstanbul'da 12 butik aile sağlığı merkezi daha açılacak!

İstanbul'da 12 butik aile sağlığı merkezi daha açılacak!

İstanbul'un farklı bölgelerine 2018 yılında 20 yeni butik aile sağlık merkezi açılarak hizmete sunuldu. Bu rakamın 2019 yılı içinde 32'ye çıkarılması bekleniyor.



İstanbul'un farklı ilçelerine 2018 yılında 20 yeni butik aile sağlık merkezi açılarak İstabulluların hizmetine sunuldu. 12 adet daha yapılması planlanan butik aile sağlığı merkezlerinde sadece sağlık hizmetleri değil aynı zamanda toplantı ve eğitim salonları da bulunuyor. 

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu: "Herkesin aile hekimi var. Herkesin aile hekimiyle tanışmasını tavsiye ediyoruz. Hedefimiz, bu aile sağlığı merkezlerinde daha çok insan tedavi etmek ve takip etmek" dedi. 

Her türlü tahlil ve tetkikin gerçekleştirildiği butik merkezlerin halk tarafından daha fazla tercih edilmesi hedefleniyor. Butik merkezlerin açılmasının amacı vatandaşların hastane yerine yeni merkezlere gitmeleri ve böylece hastanelerdeki iş yükünün hafifletilmesi. 

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, yaptığı açıklamada, İstanbul'da birinci basamak sağlık hizmeti olarak nitelenen aile hekimliği ve halk sağlığının öncelediklerini ifade etti. 

Öncelikle insanların hastalanmadan sağlıklarını korumaları gerektiğini anlatan Memişoğlu, "İstanbul'da birinci basamak dediğimiz aile hekimliği ve halk sağlığı önceliğimizdir. Bakanlığımızda da böyle. Biz de bu konuda bakanlığımızdan bütçe alarak İstanbul'da 20 yeni aile sağlığı merkezi inşa ettik. Bunların hepsini hizmete aldık. 20 birim demek, 100 aile hekimi ilave olmuş demektir." açıklamasını yaptı. 

12 butik aile sağlığı merkezi daha açılacak

Yeni aile sağlığı merkezleri inşa etmeye devam edeceklerini anlatan Memişoğlu, şöyle devam etti:

"Bu aile sağılık merkezlerinin özelliği 5 birimli olmalarıdır. İçinde hastanesi olan akıllı binalar gibi düşünün. Burada toplantı ve eğitim salonları var. Bunları, hem çalışanlarımızın hem hastalarımız rahatlığını düşünerek en modern fiziki yapılar olarak tamamlamış olduk. Burada aile hekimleri görev alıyor. Aile sağlığı merkezlerimize yenilerini eklemek için 2019'da da benzerlerini yapmaya devam edeceğiz. İnşa edilen sayıya 12 tane daha ekleyerek sayılarını artıracağız. 2018'de İstanbul'da toplam 135 milyon kişiye sağlık hizmeti sunduk. Bunların yaklaşık 42,5 milyonu aile sağlığı merkezlerinden hizmet aldı. Hedefimiz bu aile sağlığı merkezlerinde daha çok insan tedavi etmek ve takip etmek. Koruyucu hekimlik dediğimiz aile hekimliklerinde en büyük fonksiyonlarından bir tanesi, kanser, bağırsak, rahim taramaları yapılıyor burada. Artık aile hekimlerimiz, okullara giderek çocuklarımızı daha hastalanmadan hastalık risklerini belirliyor. Burada gerçekten otizmle 148 bin çocuğu taradık bunlardan 272'sini daha tanıları yokken 18-36 aylıkken. Hastanelerimizdeki üç tahlil hariç, diğer tüm tahliller aile sağlığı merkezlerinde yapabiliyor. Tahlil yaptıran hastamız bir gün sonra tahlillerin neticesini alabiliyor."

Herkes aile hekimi ile tanışmalı 

Herkesin aile hekimi ile tanışması gerektiğini açıklayan Memişoğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü: "İnsanlarımızın, hastalanmadan sağlıklarını korumaları lazım. Herkesin aile hekimi var. Herkesin aile hekimiyle tanışmasını tavsiye ediyoruz. Hedefimiz, bu aile sağlığı merkezlerinde daha çok insan tedavi etmek ve takip etmek. Hastalığın geçmişini en iyi bilen aile hekimleridir. Aile hekimleriyle sağlık sisteminden çok daha etkin ve çok daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz. Toplumda, kilo ve bağımlılık problemleri var. Bunlar aile hekimlikleriyle çözülmesi gerekiyor. İnsanlar nasıl kilo vereceklerini, egzersizi nasıl yapacaklarını hareketi nasıl sağlayacaklarını, aile hekimlerime giderek öğrenebilir. Bunun yanında şeker hastalığının takibi, aile hekimi tarafından yapılabilir. Bu konularda aile hekimleri yetkin." ifadelerini kullandı.

Memişoğlu isteyen vatandaşların aile hekimini değiştirebileceğini söyleyerek "Dünyada örnek teşkil eden e-nabız denilen uygulamamız var. E-nabız kişinin sağlık bilgi kasası demek. Başkası göremez onu. E-nabız'dan yapabilecekleri gibi ilçe sağlık merkezlerine başvurarak aile hekimini değiştirebilirler. Vatandaşlarımızdan aile hekimleriyle tanışmalarını ve onlara giderek sağlıklarına dikkat etmelerini istiyoruz. Hastanede yapılan tahlillerin birçoğu aile hekimliklerinde yapılabiliyor. Çocuklarını getirsinler ve en önemli şeyimiz lütfen çocuklarını aşılatsınlar. Aile hekimleri aşı yapabiliyor. 42,5 milyon kişi aile sağlığı merkezlerinden hizmet aldı. Bunu daha arttırmamız lazım." ifadelerini kullandı.


Geri Dön