28 / 04 / 2024

İstanbul'da 157 rezerv alan ilanı var: 3 milyon nüfus taşınabilir!

İstanbul'da 157 rezerv alan ilanı var: 3 milyon nüfus taşınabilir!

İstanbul’da 21 adet Esenler büyüklüğünde rezerv alan ilanı yapıldığı belirlendi. Rezerv alanların büyük kısmının Kanal İstanbul etrafında yoğunlaşırken, bölgeye yaklaşık 3 milyon nüfusun taşınması öngörülüyor. İşte detaylar...



Yerel seçimler için yaklaşık 2 aylık bir süre kaldı. Kentsel dönüşüm özellikle İstanbul’da deprem endişesinden dolayı adayların en çok yöneldiği konulardan oluyor. 

Kentsel dönüşümün hızlandırılması, İstanbul’un depreme hazırlanması amacıyla 9 Kasım 2023 tarihinde kentsel dönüşüm yasası olarak da bilinen 6306 sayılı kanunda yapılan değişiklikle yerleşim yerlerinin de rezerv alan ilan edilebilmesinin önü açıldı.

Kamuoyunda mülkiyet tartışmaları yaratan değişiklikle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) hazırladığı raporda İstanbul’daki rezerv alanların yerleri belirlendi. 

İstanbul da 157 rezerv alan ilanı var: 3 milyon nüfus taşınabilir!

MEGAKENTTE 157 FARKLI REZERV ALAN İLANI

Gazete Duvar'dan Osman Çaklı'nın haberine göre; raporda yer alan bilgilere göre, 306 sayılı yasa değişmeden önce 22 bin hektarı Kanal İstanbul projesi çeperinde yer alan toplamda 38 bin 830 hektar büyüklüğe sahip alan rezerv alan ilan edildi. İlan edilmiş rezerv alanlara toplamda 2 milyon 850 bin nüfusun taşınması öngörülürken, İBB tarafından imar planlarına ilişkin de açılmış 47 ayrı dava yer alıyor. 

Yeniden düzenlenen kentsel dönüşüm yasası kapsamında artık yerleşim yerleri de rezerv alan ilan edilebiliyor. Fakat yasanın değiştiği tarihten önce rezerv alan ilanlarının yapıldığı gündeme geldi. 

İstanbul’da ilan edilen rezerv alanların 22 bin hektarı Arnavutköy’ü kapsarken, megakent genelinde  ilan edilen rezerv alanlarda hali hazırda 417 bin nüfus barınıyor. Kent genelinde toplam 157 farklı rezerv alan ilanı bulunuyor.

İstanbul da 157 rezerv alan ilanı var: 3 milyon nüfus taşınabilir!

Rezerv alanın kullanım amacı dışına çıkarılması sebebiyle İBB tarafından açılmış 47 ayrı dava var. Bu davalara ilişkin ise sosyal medyada İBB’nin kentsel dönüşüme karşı çıktığı iddiaları ileri sürülüyor. Fakat İBB’nin CHP’li Meclis üyesi Ülkü Tamer’e göre bu alanlarda kentsel dönüşüm uygulanmıyor ve tersine Kanal İstanbul çevresinde İstanbul’a ek yaklaşık 3 milyon nüfusun taşınması öngörülüyor. İstanbul İdare Mahkemeleri’nde açılmış davalar da bu planların iptal edilmesine ilişkin. 

Ülkü Tamer, konuya ilişkin açıklamasında "Arnavutköy civarında ilan edilen rezerv alanların büyük kısmı Kanal İstanbul projesiyle ilişkili. Ruhsatsız ve iskansız çok fazla yer bulunuyor, yani imarı olmayan yerler, yerleşim yeri şeklinde görünmüyor. Fiilen 88 bin nüfus mevcut ancak kağıt üzerinde yerleşim mevcut değil. Fikirtepe’de de bir takım alanlar rezerv alan ilan edildi. Çünkü iskan yoktu" ifadelerini kullandı. 

Ülkü Tamer, açılan davaların planlar lehine gelişmesi halinde bölgeye 2 milyon 850 bin nüfusun taşınmasını öngördüklerine dikkat çekti ve Esenler ve Tuzla gibi ilçelerde de benzer durumlar olduğuna değindi. 

TOKİ Tuzla mağdurlarından eylem!

Aylık 2 bin 750 TL'den fazla kira geliri olan ev sahipleri dikkat! Yasal işlem yapılacak!

BİM 30 Ocak 2024 aktüel kataloğu! BİM'den seçili ürünler ile temel gıda, elektronik ürünlerde cazip fırsatlar...

 


 


Geri Dön